Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: imperion.pl - nie płaci za pracę
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
number0
Witam

Na początek proponuje założyć czarną listę z firmami które nie wywiązują się z umów
z firmami dużego ryzyka.

Drodzy użytkownicy php.pl
http://imperion.pl/
nie płaci za zlecenia zastanówcie się mocno jeśli nie chcecie stracić czasu i pieniędzy
ja straciłem 1,5 miesiąca

Pozdrawiam
kubatron
Ja uważam że nie jest sprawiedliwe żerowanie na kogoś pracach i wykorzystywanie go :/ powinno się to gdzies zgłośic
hwao
Jak nie masz umowy to Twoja wina, Ty ryzykowales.
Jak masz mozesz na droge sadowa isc
---
Co do listy było to kiedys omowiane i takowej nie bedzie
Marusz
Cytat
Jak masz mozesz na droge sadowa isc

A cholera wie, czy to akurat Jego wina. A droga sadowa... coz. To dopiero ryzyko - nie daj Boze taka firma ma lepszego adwokata niz On prokuratora (chyba, ze "kosa" poszla o wiecej niz 2k - ponizej jest to imho nieoplacalne). Poza tym wykorzystywanie ludzi w usługach tego typu jest niestety bardzo popularne.

Inna rzecz, ze zgadzam sie, iz rozpatrywane gorzkich zali tego typu na przyczepionym temacie jest niefajne i w sumie ryzykowne oraz moze prowadzic do naduzyc. Niestety.
Dawid Pytel
Cytat

Sama umowa to jeszcze nic. Musi ona być odpoiwednio napisana. Umowa w ktorej nie bedzie zadnych dziur, ktore moga byc wykorzystane przeciw Tobie. Ze znajomym mamy firme i nasza umowa byla przeanalizowana przed dwoch roznych prawnikow oraz znajoma z urzedu. Dlatego mamy pewnosc, ze jestesmy zabezpieczeni przynajmniej od strony umowy.

A teraz przyklad z zycia:
Znajoma firma wykonala serwis internetowy. Zleceniodawca po kilku miesiacach od przyjecia strony wzial prawnikow, ktorzy znalezli dziure dzieki ktorej mogl on sobie zazyczyc zmiany na istniejacej stronie. W przeciwnym przypadku grozil sadem. Zmiany sprowadzaly sie do przebudowy polowy serwisu. Heh....

Dlatego jeżeli miałbym zakładać topic o tej tematyce to bardziej porady dla programistów stawiających pierwsze kroki w świecie gdzie walczy się o każdy grosz aarambo.gif
Ace
Przydalyby sie porady na temat w jaki sposob formuowac umowy i czym sie kierowac w ich pisaniu. Napewno ja tez bym byl pewniejszy znajac podstawowe reguly.
Vertical
Wszystko trzeba mieć u siebie na papierze... Inaczej nikt Ci nie uwierzy. Jeśli nie masz żadnych dokumentów dotyczących Twojej umowy, to zgadzam się z @hwao; jeśli masz, to jedynym rozwiązaniem jest ciągnięcie sprawy po sądach
patrycjusz
po sądach, po sądach... nie za duże słowa jak dla was??
Panowie, wychamujcie, sztuka negocjacji polega na kompromisie a nie straszeniu się sądami , tym bardziej że 90% firm które w ten sposób się zachowuje nie ma bladego pojęcia o założeniu sprawy w sądzie, a tym bardziej pieniędzy na to, pozatym nie wydaje mi się aby ktoś chciał się sądzić o wątły systemik za kilka tysi, ryzykując swój PR i tracąc czas (a przez to wpływy do firmie), chyba że była to realizacja na poziomie allegro albo jeszcze lepiej winksmiley.jpg ale jakoś wątpię smile.gif
No ale pokolei,
- po pierwsze zawierajcie do umowy odpowiedni model funkcjonalny, to jest podstawa, proponuję stosować Mind Managera mindjet.com, i głęeeeboko rozpisywać to co się wykonuje,
- umowa poza podstawowymi sprawami powinna zawierać elementy mówiące o:
* poufności informacji przekazywanych miedzy tobą a firmą,
* aporcie (na wypadek gdyby chcieli odsprzedać projekt),
* prawach majątkowych (licencja w jakiekolwiek formie by nie była jest bardzo ważna),
* płatnościach na podstawie harmonogramu prac, czyli etap taki i taki i wtedy w terminie 7 dni płatności itd,
* minimalnych wymaganiach od systemu gdzie będzie wasze rozwiązanie pracowało (a tam malutki paragrafik o turck mmcache tongue.gif)
- jak już wcześniej napisałem sukces nie leży w ściągnięciu za wszelką cenę kasy, ale w ściągnięciu jej tak aby Klient miał ochotę Cię polecić dalej, korzystać jeszcze z twoich usług, w tym celu zdefiniujcie sobie z Klientem dokładny model funkcjonalny do tego bardzo dokładny harmonogram i w nim terminy płatnosci (zaliczka,etap1,etap2 itd), i jeżeli coś będzie szło nie tak to zawsze twardo pozostawajcie przy swoim "Panie Janku ale ja nie mogę dalej kierować swoich zasobów do prac dla Pana bez regulacji z Pana strony zoobowiązań, to jest kolejny miesiąc kiedy od faktur dla Pana płacę podatek VAT bez pokrycia" itd.
- kolejną uwaga są odsetki, jeżeli Klient mówi "Ale Pan zawsze może naliczyć nam odsetki" to pamiętajcie o tym, że stajecie się w tym momencie źródłem taniego kredytu,
- ważne jest aby nie mieć nic do zarzucenia po swojej stronie, jeżeli wykonujecie all dobrze po swojej stronie to Klient może wam...
Po kilku latach pracy jako PM, z pewnością mogę stwierdzić, że są firmy wyzyskujące w polsce szeroko rozumiane prace informatyczne na każdym szczeblu, od malutkich firm jednooosobowych po firmy o bardzo dużym potencjale PR-owskim. Więc nie kierujcie się podpisując umowy stwierdzeniem "no wie Pan, nasza firma i takie sztuczki? przecierz ... my jesteśmy naj naj.." , zazwyczaj jest tak że takie firmy jeszcze bardziej kantują...
i jeszcze jedno , pamiętajcie że podstawa jest zaliczka, jakakolwiek ale zawsze zaliczka, jeżeli macie już jakies portfolio to nie macie co się szczypać, bez zaliczki nie pracujecie, a jak wam Klient mówi wtedy że musicie się uwiarygodnić, że on nie zapłaci póki czegoś nie zobaczy, to lepiej sobie takiego Klienta darujcie, chyba że dopiero budujecie swoje portfolio albo już się uwiarygonił przy poprzednich pracach.
pzdr patS
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.