Mam takie zapytanie do bazy:
$results = $conn->query("SELECT pole1,pole2,pole3 FROM tabela" );
Chciałabym by każdy z wierszy zwróconych z bazy tworzył
<input type="hidden" name="" value="pole1" />
By uzyskać z tych wszystkich danych tablicę asocjacyjną taką ja ta
$tablica = ["pole1" => "wartosc","pole2" => "wartosc","pole3" => "wartosc"];
To może napiszę inaczej. I wyjaśnię dokładniej to co chciałabym uzyskać.
Mam zapytanie łączone z kilku tabel. By się tutaj nie rozpisywać i nie wgłębiać w temat niech będzie zwykły SELECT. Bo i tak tylko ID użytkownika, pojazdu,eventu i nazwisko usera są istotne:
$results = $conn->query("SELECT user_id,vehicle_id,event_id,user_name FROM jakaś tabela ");
I teraz wyświetlam sobie wszystkie rekordy za pomocą foreach.
I tutaj mam pierwszy problem ponieważ dla każdego rekordu potrzebuję INPUT checkbox'a przesyłającego vehicle_id. Chodzi o to by było można wybrać kilka pojazdów. OK, ale checkbox to tylko jedna wartość. event_id jest stały dla wszystkich wyświetlanych wierszy z tabeli. Więc nie trzeba go przesyłać dla każdego rekordu z osobna. Ale user_id już nie, dlatego chciałam go przesłać przez INPUT hidden.
Te powstałe tablice połączyć w jedną i przekazać tutaj:
$stmt = $conn->prepare("INSERT INTO tabela2 (`user_id`,`vehicle_id`,`event_id`) VALUES(:user_id,:vehicle_id,:event_id)"); foreach($tablica_z_posta as $data) { $stmt->bindParam(':user_id', $data['user_id'], PDO::PARAM_INT); $stmt->bindParam(':vehicle_id', $data['vehicle_id'], PDO::PARAM_INT); $stmt->bindParam(':event_id', $data['event_id'], PDO::PARAM_INT); $stmt->execute(); }
No i wszystko było by fajnie jakby udało się za pomocą formularza wysłać te dane i zapisać je w tablicy. Wtedy nie było by problemów INSERT'em.
Ma ktoś jakiś pomysł, PLISSS