jestem w trakcie zmiany pracy i nowy przyszły pracodawca przekonał mnie do założenia działalności i podpisania umowy B2B w zamian za lepsze warunki finansowe. Jednak jeden z punktów przesłanej umowy trochę mnie niepokoi Oto on:
Cytat
3. Wykonawca niniejszym oświadcza, że w przypadku, gdy niewykonanie lub nienależyte wykonanie przez niego usług na podstawie Umowy wobec osoby trzeciej spowoduje po stronie tej osoby szkodę, Wykonawca będzie odpowiadał wobec tej osoby za wyrządzoną szkodę na zasadach właściwych odpowiedzialności kontraktowej w świetle przepisów prawa cywilnego. Niniejszym Wykonawca upoważnia Zamawiającego do złożenia każdej osobie trzeciej, która doznała szkody w związku z ww. zachowaniem lub zaniechaniem Wykonawcy, oświadczenia o ponoszeniu przez niego odpowiedzialności wobec tej osoby w takim zakresie, w jakim odpowiedzialność tę ponosiłaby osoba pozostająca z nią w relacji umownej. Wykonawca zobowiązuje się w każdym razie do zwolnienia Zamawiającego od wszelkich ewentualnych roszczeń ze strony osób trzecich pozostających w adekwatnym związku przyczynowym z zachowaniem Wykonawcy polegającym na niewykonaniu lub nienależytym – w świetle ust. 2 – wykonaniu usług objętych przedmiotem Umowy.
Czy taki zapis jest czymś normalnym ? Na umowie o pracę to firma odpowiada przed klientem za ewentualne błędy, przecież od ich wykrywania jest dział testów. Rozumiem że jako programista należy dbać o jakość kodu, solidnośc wykonywanych prac ale nawet na umowie B2B wszystko co napiszę jest wcześniej sprawdzane przez wyznaczone do tego osoby a mimo to firma umywa ręce.
Co myślicie na ten temat ?