Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Pobieranie danych z formularza, uzupelnianie go i ponowne pobranie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
benzulli
Noszę się z zamiarem stworzenia skryptu, który będzie miał na celu wpisanie danych do formularza na danej stronie, "nacisniecie" przycisku zaloguj i pobranie danych z miejsca, do ktorego dostep maja tylko zalogowani. Zatem czego mogę tutaj użyć jako narzędzie do stworzenia czegos takiego?
nospor
Strasznie ogolnie sformulowane zapytanie i nie do konca jasne opisane.

Czego mozesz uzyc? Sesji i formularzy.
Oklejek
Jeśli chodzi Ci o to, żeby strona się nje przeładowała (odświeżyła) to ajax. Jeśli ci na tym nie zależy wystarczy sesja
benzulli
chcę po prostu pobrac zawartosc strony, w odpowiednie miejsca formularzu wpisac dane przykladowo logowania, przejsc na nastepna strone (wyslac formularz, jak sie da to bez ajaxa) i z nastepnej strony odczytac dane jako zalogowany, myslalem nad curlem, ale nie jestem do konca pewny czy takie cos da rade zrobic w tej technologii - wszystko to po prostu w pliku php
viking
Czyli zwykłe formularze.
Przykłady: Logowanie i rejestracja, księga gości czyli zapis i pobranie danych.
zegarek84
jeśli strona działa na zasadzie zapytanie odpowiedź choćby w ajax to przejrzyj jakie nagłówki są wysyłane przez przeglądarkę, przyjrzyj się też wysłanemu formularzu w każdym kroku, w przeglądarkach chrome/mozilla crlt+shift+I... starsze narzędzia w mozilli to Live HTTP Headers oraz Firebug (no zawsze jeszcze możesz nasłuchiwać sieć ale nie ma co się katować tamtymi narzędziami ;p)... wtedy curl wystarczy...

jeśli formularze są "skomplikowane" i w dodatku generowane dynamicznie z odpowiedzi ajax'a bądź całość oparta o websocket to co by się nie katować za mocno tu masz 2 najprostsze drogi - albo piszesz dodatek do przeglądarki, albo kożystasz z silnika przegladarki i piszesz narzędzie w C++ Qt a dokładniej po staremu QtWebkit a nowsza wersja to Qt WebEngine

Qt WebEngine
Qt WebEngine Widgets Examples
Porting from Qt WebKit to Qt WebEngine

baaardzo wygodne narzędzie, 4 lata temu z niego skożystałem gdy w pracy musiałem uzupełniać baaardzo nie funkcjonalny formularz z pracownikami który także był ciężki do zdebugowania, dynamicznie tworzony przez JS w dodatku pola niemal zawsze inne oznaczenia miały - to było w jakimś FW javy napisane i generowało bardzo kiepski HTML...
nospor
A, to ty chcesz sie zalogowac na innej stronie.... Tak, CURL bedzie tu wystarczajacy
benzulli
Nie chodzi mi o skrypt, że ja sobie tworzę system rejestracji i logowania, chodzi mi po prostu o to, że jest strona załóżmy forum.php.pl i chce sobie przez skrypt php pobrać tytuły wiadomosci ze skrzynki, zatem musze najpierw zlecic skryptowi zalogowanie, czyli wpisanie na gotowa strone danych do formularza i wyslanie ich, a potem przejsc do strony z wiadomosciami i pobrac tytuly (to juz nie problem).
viking
No to dobrze kombinowałeś z CURL. Uruchom konsolę w przeglądarce, zobacz jakie nagłówki są wysyłane, przenieś je do CURL i powinno zadziałać. Swoją drogą polecam wspomniany w artykule https://github.com/zendframework/zend-http/...dapter/Curl.php żeby sobie ułatwić zadanie.
benzulli
Dzieki wielkie wszystkim, dopiero teraz zauwazylem 2 posty wyzej wczesniej nad moim, bo byly napisane w czasie, kiedy ja tez pisalem. Juz wszystko wiem. Jako, że miałem się wziąć wkońcu za zenda, chyba wykorzystam Twoje rozwiązanie, viniking.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.