Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne][PHP]Połączenie PHP i ActionScript (flash)
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
brychu
Mam małe pojęcie o PHP a o AS to już wcale, dlatego radzę sobie tak jak umiem.

W Gimpie robię layout i go tnę.
W programie Macromedia Flash MX ustawiam całą stronę, przyciski i animację.

Mam taki problem, że nie wiem jak zrobić następującą akcję. Dokładnie chodzi o
1. klikam przycisk "galeria"
2. rozpoczyna się animacja, w której pokazuje się mniejszy obszar, w którym chciałbym umieścić zdjęcia
3. zdjęcia pokazują się przy pomocy PHP (ponieważ chcę zrobić upload z poziomu panelu admina)

Nie wiem jak "wbić" w ten cały film flash kawałek strony z kodem PHP.
Zrobiłem tak, że po naciśnięciu przycisku, przechodzi na inną podstronę, odtwarza się tam animacja a następnie po 2 sekundach przekierowuje na kolejną podstronę, na której znajduje się docelowa galeria w PHP.

Może słabo to opisałem. Całość można zobaczyć TUTAJ.
Stronę przerobię, bo ta mi się nie podoba, ale ten element, o którym napisałem będzie, tak więc, proszę o pomoc jak to ugryźć. Stronę w PHP napiszę, ale dodać do niej AS, żeby się wszystko poruszało to już nie.
kapslokk
Już pomijając sam problem, człowieku 2016 rok, a Ty strone we flashu robisz? :/
trueblue
Napisz jaśniej co właściwie chcesz uzyskać.

Zawartość strony pobierasz z pomocą klasy URLLoader.
brychu
kapslokk, inaczej nie potrafię.

Chciałbym, żeby elementy menu, czyli napisy "galeria", "kontakt", itp. wjeżdżały od lewej strony. Logo, żeby się pojawiało. Po naciśnięciu przycisku menu podświetlenie i otwieranie się nowego okienka na stronie w miejscu w którym chcę, o takiej długości jak chcę a w nim zdjęcia, które użytkownik sam może wrzucić.

Myślę, że pojawianie się loga, podświetlanie buttonu i jakiś efekt galerii potrafię zrobić inaczej niż ze flashu, ale, żeby np. pojawiło się to okienko galerii w danym miejscu i jeszcze z różnymi efektami? Nie moja liga.

Jak nie da się tego łatwo uzyskać to zrezygnuję z tak dużej ilości efektów i zastąpię logo zwykłą animacją gif, menu Mouseoverem a da galerii jakiś gotowy efekt przyciemniania tła i wyświetlania zdjęć i tyle.
trueblue
Akurat pojawienie się galerii czy jej wygląd, to raczej nie to forum.
Zawartość dla niej generujesz poprzez PHP, najlepiej do formatu XML.
brychu
No to zawartość galerii sobię zrobię w PHP. Własnie bardziej mi chodziło o to jak w flash wstawić kawałek PHP albo jak w PHP zrobić tak, żeby okienko pokazywało się w wybranym przeze mnie miejscu na stornie, ale z milionem efektów. Tutaj chyba będę musiał zastosować div i w cssie go ustawić, żeby był "przed" innymi elementami tzn. "na wierzchu".
trueblue
We flasha wstawić kawałek PHP?

PHP nie ma tu nic do sposobu i umiejscowienia flasha na stronie.
Sam piszesz o divie i css.
Flash osadzasz przy pomocy <object>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.