Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Instalacja Xampp-a na Linux Mint
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
blackstone
Zainstalowałem nie dawno Linux Mint 18 na swoim kompie - to mój pierwszy Linux w życiu . Pobrałem ze strony https://www.apachefriends.org/pl/download_success.html Xampp w wersji dla Linuxów i....męczę się z tym jak to zainstalować. Wiem już że na Linuxie inaczej instaluje się programy ale polecenie apt get install nie chce mi zainstalować pobranego pliku, nawet gdy podaje mu ścieżkę - nie może znaleźć "pakietów" . Zarzuci ktoś jakąś poradą ? smile.gif
vokiel
Xampp na Linux - nie idź tą drogą.

W sieci jest ogrom tutoriali jak krok po kroku postawić LAMP'a czy LEMP'a. Usługi będą startowały z systemem, wszystko skonfigurowane bez doglądania, panel Xamppa nie będzie Ci do niczego potrzebny.
blackstone
Ok dzięki za uwagę, postaram się przyjrzeć temu niebawem.

Ale...chciałbym wrócić do pytania ponieważ może sie okazać że będę potrzebował jakiegoś programu który chce mieć na Linux a nie znajdę go w Menagerze programów. Jak mogę ściągnięty przez przeglądarke program zainstalowac ? Czy mogę to zrobić poleceniem apt -get install czy w jakąś inną drogą ? W tematyce Linux raczkuje, a to podstawowa wiedza (a przy okazji nie widzę Lampa w Menagerze oprogramowania więc być może będę go musiał ściągać drogą przeglądarkową smile.gif ) .
nospor
Czy ty sciagasz plik .run ? Jesli tak to poprostu ustaw go jak plik wykonywalny (chmod +x plik.run) i go potem odpal (./plik.run)
vokiel
Cytat(blackstone @ 22.10.2016, 19:39:53 ) *
Ale...chciałbym wrócić do pytania ponieważ może sie okazać że będę potrzebował jakiegoś programu który chce mieć na Linux a nie znajdę go w Menagerze programów. Jak mogę ściągnięty przez przeglądarke program zainstalowac ? Czy mogę to zrobić poleceniem apt -get install czy w jakąś inną drogą ? W tematyce Linux raczkuje, a to podstawowa wiedza (a przy okazji nie widzę Lampa w Menagerze oprogramowania więc być może będę go musiał ściągać drogą przeglądarkową smile.gif ) .

Mint 18 bazuje na innej dystrybucji: Debian. Zatem ściągając pakiety pobierasz albo dedykowane dla Minta, mogą być też dla Ubuntu, lub dla Debiana - zwykle są to paczki .deb (od Debiana właśnie). Obsługując je w okienkach po prostu uruchamiasz i inastalujesz (domyślnie w systemie masz jakiś instalator pakietów).

Poza paczkami dedykowanymi do danej dystrybucji możesz się spotkać z oprogramowaniem wyposażonym w skrypty instalacyjne, wtedy zwykle obsługuje się je tak jak napisał nospor.

Trzecią grupą są kody źródłowe i kompilacja ich już na Twoim komputerze. W takim przypadku zwykle masz instrukcję w jakimś pliku typu INSTALL, która często sprowadza się do trzech komend
Kod
./configure; make; make install
Dejmien_85
a przy okazji nie widzę Lampa w Menagerze oprogramowania więc być może będę go musiał ściągać drogą przeglądarkową

Nie widzisz, bo go tam nie ma.

Musisz zainstalować osobno:
1. Apache
2. Interperter PHP
3. Bazę (MySQL/PostgreSQL) i coś do jej obsługi możesz (phpmyadmin/pgadmin3/cokolwiek)

Wpisz w google "how to install lamp on linux" i będziesz miał dokładne instrukcje - przykładowy poradnik: https://community.linuxmint.com/tutorial/view/486

Btw. Na początek jednak polecam Ubuntu. Mint też jest okay, ale jest mniej popularny. Dla Ubuntu masz setki tematów i poradników. O wiele więcej niż do innych dystrybucji - to jest ważne na początku.
!*!
Jak mogę ściągnięty przez przeglądarke program zainstalowac ? Czy mogę to zrobić poleceniem apt -get install czy w jakąś inną drogą ? W tematyce Linux raczkuje, a to podstawowa wiedza (a przy okazji nie widzę Lampa w Menagerze oprogramowania więc być może będę go musiał ściągać drogą przeglądarkową smile.gif ) .

Na początek staraj się korzystać z gotowych paczek DEB, to sprawi że nie zrobisz burdelu w systemie skryptami *.run czy kompilacją ze źródeł. Jeśli pobrałeś np ZIP z dużą ilością paczek *.deb to będąc w katalogu z nimi jako root wklepujesz

Cytat
dpkg -i *.deb

Instalacja apache, php, mysql:

Cytat
apt-get install apache2 php5 mysql-server php5-mysql

I postępuj zgodnie z informacjami na ekranie, później przejdź do katalogu /var/www/html i w nim umieść swoje skrypty php
Comandeer
Czy ja wiem, czy PHP 5 wciąż polecać do instalacji? AFAIR domyślnie w repo jest już PHP7 (przynajmniej na Mincie).
!*!
Nie śledzę repo minta, wpisałem to na bazie repo stabilnego debiana
nospor
W ubuntu tez juz php7
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.