Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zagadka obrazkowa
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
SmokAnalog
Witajcie,

znalazłem taką zagadkę:

Co należy wstawić w miejsce znaku zapytania? Możliwe odpowiedzi:

Co powinno znaleźć się w miejscu znaku zapytania? Szukałem na różne sposoby jakiejś zależności lub drogi, ale nic nie znalazłem. Odpowiedź, która mi się nasunęła to ta w lewym górnym rogu, bo jest to po prostu jedyna pozycja krzyżyka, której brakuje. Wpadliście na coś innego?
markonix
Nie doszukiwałbym się tu jakiegoś większego sensu i też bym wybrał opcję a) biggrin.gif
Pyton_000
a) bo:
W pionach każdy rząd jest zapełniony po 1 znaku
W poziomach 1 wiersz jest zawsze pusty
SmokAnalog
Cytat(Pyton_000 @ 30.10.2016, 19:20:58 ) *

Wydaje mi się, że to jeszcze za mało, żeby oprzeć na tym zasadę. W testach IQ zasady są wyraźne, bo przeważnie mamy do dyspozycji tylko 2 przykładowe przypadki.
kayman
a mnie się wydaje ze ostatni obrazek to prawidłowe rozwiązanie smile.gif
Pyton_000
W testach na IQ musisz szukać zależności, czegoś co pasuje/nie pasuje w oparciu o zestaw danych.

I czasami fakt może być opcją że czegoś brakuje, ale jak masz powtarzalne znaki czy grafiki to musisz wykombinować jak to się składa. Szukać kombinacji. Tutaj w tym wypadku były 2 zależności która w efekcie dała rozwiązanie. I nie możesz się tu oprzeć "że tego nie bylo jeszcze" bo to za trywialne i wcale nie musi być poprawne tongue.gif
SmokAnalog
Tzn. powiem tak: moim zdaniem to zadanie jest takie sobie na test IQ i w oficjalnym teście by się nie pojawiło. Trzymam się tego, że zasada "bo w dwóch pozostałych przypadkach JEDEN Z WIERSZY jest pusty", to jeszcze nie zasada. Rozumiem oczywiście ten tok myślenia i mnie też kusi, żeby na tym oprzeć rozwiązanie zadania, ale coś mi tu nie gra. Żeby chociaż jakaś reguła uzasadniała który ma to być wiersz, a nie po prostu którykolwiek.

Rozwiązanie z brakującym elementem nie jest wcale takie trywialne, bo wymaga spojrzenia na obrazki jak na kolekcję i jest to najbardziej ewidentna z zależności. No ale może jest jeszcze coś, czego nie widzę.

@kayman, możesz rozwinąć? biggrin.gif
kayman
jednak rozwiązanie pierwsze bo szukałem pokręconej zależności -> a pierwszego rozwiązania w pozostałych ośmiu po prostu nie ma i oto cała zależność smile.gif

ciekawe czy mamy rację, jak będziesz wiedział rozwiązanie to napisz smile.gif
Damonsson
A - to jest prawidłowe rozwiązanie.

Uzasadnienie, że w każdym kwadracie występuje krzyżyk tylko raz, jest już wystarczające, a dodatkowo jeszcze można podpiąc
Cytat
W pionach każdy rząd jest zapełniony po 1 znaku
. Zadania tego typu muszą mieć konkretne logiczne uzasadnienie lub uzasadnienia dające ten sam wynik, bez cienia wątpliwości i pola na dyskusje, stąd często różne punkty widzenia dają ten sam wynik.

To zadanie akurat jest z tych trywialnych, jak ktoś chciałby dostać się do MENSY, to powinien je zrobić w nie więcej niż ~10 sekund.
SmokAnalog
Trywialne tylko jeśli zakładasz, że logicznej kolejności może nie być. Jeżeli doszukujesz się ciągłej prawidłowości, to spędzisz nad tym zadaniem o wiele dłużej.

To nieprawda, że różne metody prowadzą do tych samych rozwiązań. Widziałem wiele tego typu zadań, gdzie dało się wnioskować różnymi sposobami i rezultaty były odmienne. Jest tak niekiedy właśnie w obrazkach 3x3, bo na podstawie tak niewielu wzorców można sobie domniemać różne rzeczy. Podobnie jak w niektórych zagadkach z serii "które słowo nie pasuje do pozostałych", gdzie można snuć teorie o samogłoskach, spółgłoskach, ich proporcjach, pierwszych/ostatnich literach, anagramach itd. Nie zawsze wychodzi ta sama odpowiedź, chociaż pewnie w prawdziwych testach wyłapują takie nieścisłości i takie zadania po prostu nie wchodzą do testu.

Jeśli lubicie takie zagadki, mam dwie kolejne:

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.