Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Wynik zależny od iteracji (pętli)
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
timeo
Nie wiem jak dokładnie nazwać swój temat, ale ten chyba jest prawidłowy. Mam dwie pętle, gdzie pierwsza odczytuje mi z bazy dane po miesiącach a druga baza dane dotyczące 4 pracowników (jest tablica array - nie będę podawał nazwisk poniżej). Sęk w tym, że gdy wyświetlam $wynik2 to pokazuje mi dla każdego pracownika uszeregowane w dół dane. Niestety nie wiem jak wyciągnąć dane dla jednego zawodnika.

1.  
  2. $ile = 12;
  3. for($miesiac = 0; $miesiac <= $ile; ++$miesiac)
  4. {
  5. for($i = 1; $i <= 4; ++$i ){
  6.  
  7.  
  8. $alld2d = $db -> prepare('SELECT COUNT(rodzaj) AS "Reklamacja Serwis" FROM mobidoktor where rodzaj = "Reklamacja Serwis" AND MONTH (Przyjecie) = :datapocz ');
  9. $alld2d->bindValue(':datapocz', $miesiac, PDO::PARAM_STR);
  10. $alld2d -> execute();
  11. $pages1 = $alld2d -> fetch();
  12. $wynik1 = $pages1["Reklamacja Serwis"];
  13.  
  14. $pracownikd2d = $db -> prepare('SELECT COUNT(rodzaj) AS "Reklamacja Serwis" FROM mobidoktor where rodzaj = "Reklamacja Serwis" AND MONTH (Przyjecie) = :datapocz AND Ktorobil = :ktorobil ');
  15. $pracownikd2d->bindValue(':datapocz', $miesiac, PDO::PARAM_STR);
  16. $pracownikd2d->bindValue(':ktorobil', $pracownikstat[$i], PDO::PARAM_STR);
  17. $pracownikd2d -> execute();
  18. $pages2 = $pracownikd2d -> fetch();
  19. $wynik2 = $pages2["Reklamacja Serwis"];
  20.  
  21. ?>
  22. <div id="columnaportal2g">
  23. <div id="lewy"><?php echo $month[$miesiac]; ?></div><div id="lewy"><?php echo $wynik1; ?></div><div id="lewy"><?php echo $wynik2; ?></div><div id="lewy"><?php echo $wynik2; ?></div></div>
  24. <?php
  25.  
  26. }?>
  27.  
  28. <?php
  29. }
  30.  
  31. ?>
Tomplus
Więc albo dodajesz LIMIT 1 dla zapytania drugiego, albo możesz zastosować GROUP BY (`Ktorobil`)

Wtedy będziesz miał jeden rekord.
timeo
Chciałbym jednak wylistowac te wszystkie rekordy dla każdego pracownika czyli 4 dane czyli Twoje rozwiązanie daje radę ale jak chce wylistowac jednego. Może lepiej zbindowac parametr, albo coś innego. Dlatego jest pętla żeby 4 zczytal tylko chciałbym je po kolei wyświetlać
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.