Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: chciałem prosić o ocenę
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
oczy
Witam serdecznie wszystkich php-owców...
W listopadzie zeszłego roku wpadłem na pomysł aby zrobić swój sklep internetowy. Zrobiłem mam pierwsze dwa wdrożenia ;P
Ale nie wiem co o tym myśleć. W założeniach powstał jako userfriendly (po zalogowaniu)
przytoczę ... www.centerkom.com.pl oraz www.sklepbiker.pl

INFO: napisałem sam (prawie w całości) z obcego kodu php jest tylko klasa FT v.1.1.5
ma dosyć ciekawy backoffice - postaram sie go udostepnic na swoim serwerze do ogladania w przyszlym tygodniu - jesli sie uda zrzuce tu forum hasla dostepu - cobyscie mogli pochasac po nim biggrin.gif
Napiszcie co o tym myslicie ....
oba projekty jeszcze nie sa wykonczone zwlaszcza drugi - ale w pierwszym dziala wszystko prawidlowo (zrobilem tez do niego - pierwszego system rabatowy sa dwa rodzaje cennika dla klientow indywidualnych oraz firm a ponadto mozna definiowac oprocz rabatow dla klientow promocje na dane produkty)
W przyszlym tygodniu zostanie wdrozony trzeci - nie sklep ale katalog online produktow ze wspieraniem sprzedazy jak ruszy podam adres - ten ostatni jest najbardziej zaawansowany i pracuje na sporej (tak mi sie wydaje) liczbie danych (13 tysiecy produktow w 200 kategoriach i 160 producentow). Jak ktos chce zobaczyc to w przyszlym tygodniu to majlnijcie na adres kittner@plusnet.pl. Pozdrawiam

Bądźcie bezwzględni w ocenach smile.gif . Offkoz mozecie sie rejestrowac - to nie zobowiazuje a ja spamerem nie jestem smile.gif
cfk
pierwze jest ogólnie spoko....chociaż jeszcze dokładniej trzeba sprawdzic;] natomiast drugi mi sie ie chce odpalić...niała strona...mam ie 6 sp2
id4
Witam

Pozwolę sobie pozwolić na dwa słowa o projektach.

Projekt 1:
1. Nie lubię serwisów wyposażonych w duże fonty.
2. Data i inny syf powinny być justowane do lewej, ale względem serwisu a nie okna przeglądarki.
3. Smutny TOP serwisu.
4. Niedopuszczalne szerokości działów. Wychodzi na to, że działy są węższe niż lewa strona serwisu. Przy tak dużej czcionce, to przewijak może być spory, a i sformatowanie tekstu jest nieestetyczne. Nie podoba mi się też podział na 2 części głównego obszaru informacyjnego. Raz po prawej stronie tego obszaru jest opis do jego lewej strony, a raz odwrotnie.

Moja ocena: 4/10

Projekt 2:
1. Duża czcionka.
2. Brzydki układ - za wąski serwis jak na podział na 3 kolumny. Najważniejsza część serwisu jest bardzo wąska.
3. Jak na sklep to mało opisów do produktów, a jak są to w ogromniastych fontach.
4. Brak spójności w stylach tekstów - jak się widziało tak się napisało winksmiley.jpg

Moja ocena: 3/10

Alternatywa Projektu 2: Amigo-Bike.

Pozdrawiam
oczy
dziekuje za obie opinie

Pozwole sobie jednak na male sprostowanie w stosunku do drugiej wypowiedzi ...
przytoczony serwis nie jest zadna alternatywa dla sklepbiker - przyczyna jest prosta - to nie sa serwisy z tej samej polki. Przypuszczalnie ten ktory mialem okazje ogladac (nie kryje - bardzo, bardzo mi sie podoba chociaz ten wysoki flashowy naglowek moglby byc wezszy o polowe bo jak wszedlem z laptopa to nie widzialem prawie produktow - tego co chyba najwazniejsze) jest wykonany za cene conajmniej 6 razy wieksza niz ten... Opinia bardzo trafna i dziekuje w stosunku do drugiego projektu nie rozumiem jednak co z tym "przewijakiem odnosnie pierwszego" ...

Wracajac do drugiego wszystko jest cena projektu ... to mial byc tani prosty sklep ... i jest. Ale uwagi cenne, napewno nastepne beda lepsze...

tu posylam cenowa alternatywe dla "przytoczonej alternatywy" wgi.com.pl (grafika nie jest moja - engine od trzech lat ten sam)
id4
Witaj

Alternatywa nie powala mnie zupełnie na kolana smile.gif
A co do tego przewijaka to miałem na myśli to, że przy 1 stronie A4 tekstu, gdzie w jednej linii mieści się 5-6 wyrazów, to przewijanie będzie pewnie na 10 ekranów winksmiley.jpg

Pozdrawiam

P.S. Też używam Note, i u mnie TOP jest OKI w Amigo smile.gif Przy 1024x768 jest jak najbardziej GIT smile.gif
oczy
no bo nie miala powalic .... chcialem tylko pokazac roznice pomiedzy serwisem tanim a drogim nad ktorym spedza sie duzo wiecej czasu... taka rynkowa zasada zeby nie pojsc jak to sie zwyklo mowic z "torbami" winksmiley.jpg
id4
Cytat(oczy @ 2005-01-29 22:45:11)
no bo nie miala powalic .... chcialem tylko pokazac roznice pomiedzy serwisem tanim a drogim nad ktorym spedza sie duzo wiecej czasu... taka rynkowa zasada zeby nie pojsc jak to sie zwyklo mowic z "torbami" winksmiley.jpg

Witaj

To ja doskonale rozumiem smile.gif
Ale ja wychodze z innego założenia.
Jeśli dajesz stronę do oceny, to musisz być pewny, że jest dobra. A z tego co piszesz to wnioskuję, że wiesz o tym że nie jest dobra, bo piszesz o kasie. W prośbie oceny nie napisałeś, by ocenić ją jak za 1k, 2k czy 10k smile.gif

Między innymi nie napisałem, że Amigo-Bike nie dałem do oceny, bo tak do końca nie jestem z nij zadowolony (wcześniejsza wersja bardziej mi się podobała, ale klient powiedział ostatnie słowo i trochę ze stylu zjechał). No ale to taki off-topic smile.gif

Pozdrawiam
oczy
Masz zupełną rację...
Podsumowując - nie zgłosiłem jej bo uważam, że jest stroną nadającą się na jakiś konkurs. Bo to nie o to chodzi. Liczyłem, że ktoś się może zaloguje oceni jej funkcjonalność (zwłaszcza w przypadku pierwszej). Chodziło mi głównie o funkcjonalność.

Ja na tomiast zdaje sobie sprawę z tego, że moje strony wyglądają najczęściej jak "od siekiery" - coz nie jestem grafikiem i nie bylem stad grafika tych projektow jest taka nie inna. sad.gif

... Dobra nie męczę Cię już winksmiley.jpg Jak zrobie następną może będzie lepiej...

Dzięki za poświęcony mi czas.
Vertical
1 Projekt:
Górne menu ma za małe napisy i troszeczkę za duża czciona. Użyj 12px. "Szukaj" umiejscowiłbym pod headerem.
2 Projekt:
Podobnie jak w pierwszym projekcie - za duża czcionka. Trochę pusto tutaj... Jedynym kolorowym elementem jest logo
qacpiweb
Jak dla mnie to pierwsza stronka całkeim w porządku. Druga również mi się podoba.
Jednym słowem według mnie jesteś bardzo dobry
oczy
OK... dziekuje wszystkim bardzo. Wasze opinie wiele dla mnie znacza.
jak bede mial troszke czasu to faktycznie wprowadze kilka zmian...

Nie ma nic gorszego, niż brak środowiska opiniotwórczego winksmiley.jpg

;P ale zarymowalem (ooo.... fpizdu)
plewa
dobra rada: zawsze bierz przykład z ludzi, którzy się na tym znają. Szukam w internecie ciekawe strony i patrze w ich kod HTML`a. Wejdź na stronę helion.pl . To jest bardzo przyzwoity sklep. Bierz z niego przykład.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.