Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript][PHP] Walidacja obrazów
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
phpamator
Witajcie przedszkolaki,
Napotkałem problem z którym muszę sobie jakoś poradzić , otóż po przeprowadzeniu optymalizacji niektóre wyglądają conajmniej dziwnie, albo część obrazu jest rozmyta albo wycięta losowo i wypełniona dziwnym kolorem itp.
Jak mogę sprawdzić w PHP czy po wykonaniu operacji (jakiejkolwiek, czy to transmisji czy optymalizacji) obraz nie został uszkodzony?
W Pythonie jest na przykłąd dostępna biblioteka PIL służąca do walidacji a w PHP ?

Puszy
Korzystając z getimagesize, lub innej funkcji w zależności jakiej biblioteki używasz, spróbuj pobrać wymiary grafiki, jeżeli jest uszkodzona dostaniesz błąd czy też false, null etc.
phpamator
Problem w tym, że uszkodzenia są następstwem optymalizacji i nie widzę tego procesu. Widzę dopiero po jego zakończeniu na stronie i często są to random pliki sad.gif
Napisałem więc skrypt zbierający wszystkie kolejno dla kolejnych produktów i wyświetlający je na stronie gdzie mogę szybciej wyszukać te uszkodzone i podmienić, wymyśliłem sobie, że zrobię backup przed optymalizacją i sprawdzając jeśli skrypt stwierdzi, że plik jest uszkodzony poprostu wyciągnie nazwę znajdzie w backupie i skoipuje nazwe, znajdzie i zamieni.
com
skoro optymalizacja uszkadza pliki, to może coś z nią jest nie tak? Sprawdź jaki jest procent tych uszkodzeń, bo jak zbyt wysoki na tej próbce to może warto pomyśleć o jakimś innym algorytmie do tego biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.