Cytat(Pyton_000 @ 18.05.2017, 13:08:49 )

DG to
- Koszt ZUS (400 lub 1100 z groszami) per mc
- Podatek Dochodowy PIT (18%)
- Koszt księgowości (lub nic jeśli samemu się prowadzi)
Tyle. Z tym że ZUS obowiązkowo co mc czy zarabiasz czy nie...
Aha. Czyli z tych liczb z pierwszego obrazka między 5000 zł a 3978 zł jest to co wymieniłeś + dla Pani na KPiR.
Chciałbym to wreszcie porządnie zrozumieć więc będę miał dodatkowe pytania.
Podsumowując 4 rodzaje umów przy całkowitych kosztach pracodawcy 5000 zł.
B2B:- 3978 zł na rękę
- składki emerytalne
- ubezpieczenie zdrowotne*
- chorobowe brak
Umowa o Dzieło:- 3769 zł na rękę
- NIC WIĘCEJ (ubezpieczenie zdrowotne we własnym zakresie, żadnych składek emerytalnych, rentowych, chorobowych)
Umowa Zlecenie:- 3015 zł na rękę
- składki emerytalne
- składki rentowe
- ubezpieczenie zdrowotne
- chorobowe jest
Umowa o Pracę- 2952 zł na rękę
- składki emerytalne
- składki rentowe
- ubezpieczenie zdrowotne
- chorobowe jest
- ochrona pracownika przed zwolnieniem bez przyczyny (sąd pracy)
*ubezpieczenie zdrowotne
czyli gdy potrąci mnie Pan na pasach karetka za darmo zabiera do szpitala, wizyty u specjalistów, pobyt krótki w szpitalu. Tu nie jest mowa o odszkodowaniach za złamaną rękę.
*chorobowe
gdy zachoruję i nie idę do pracy to dostaje jakieś pieniądze.
*ubezpieczenie społeczne
zestaw: składki emerytalne, składki chorobowe, ubezpieczenie zdrowotne
PYTANIA:
1) Załóżmy taką konkretną sytuację. Nie prowadzę działalności, rozpoczynam pracę. Wybieram b2b. Otwieram działalność. Pani robi za 100zł/mc KPiR. Co miesiąc dostaję wynagrodzenie. Pani ogarnia podatki i zusy. Po 2 miesiącach przestaję pracować. Nie zamykam działalności ale wyrejestrowuję się w ZUS jako płatnik i ubezpieczony. Od tej pory nie płacę żadnych składek, mam działalność gospodarczą, nie jestem ubezpieczony.
- dlaczego ta opcja jest gorsza niż Umowa Dzieło, Umowa o Zlecenie jeśli jedyne na czym mi zależy to kwota na rękę i ubezpieczenie zdrowotne
2) czy z pierwszego obrazka wynika, że płacę składki emerytalne? rozumiem, że ubezpieczenie społeczne to składki na emeryturę, ale 148 zł to trochę mało w stosunku do 404 zł w umowie zlecenie
3) PYTANIE KLUCZOWE (na inne nie potrzebuję odpowiedzi): Jaka umowa najkorzystniejsza dla mnie i dla pracodawcy bym w krótkim okresie (2-3 miesiące) miał najwięcej na rękę i bym mógł w tym czasie złożyć wizytę u specjalisty i być wożony karetkami. Z powyższych obliczeń wynika, że zdecydowanie B2B, ale musi być jakiś
4) Przy całk. kosztach pracodawcy = 5000 zł, przy b2b mam więcej na rękę niż na umowie o dzieło mimo, że jestem ubezpieczony i płacę składkę emerytalną. jak to?