mam sobie pola o wymiarach 80x60 i chcialbym do nich wstawiac fotki.
i tu zaczyna sie moj problem.
czy za pomoca javascripts moge sprawdzic wymiary fotki? jezeli tak, to jak?
i czy da sie proporcjonalnie pomniejszyc fotke do pewnych rozmiarow, np. tak ze jezeli szerokosc byla wieksza od wysokosci, to wowczas pomniejszyc fotke tak, zeby szerokosc byla rowna 80 a wysokosc proporcjonalnie pomniejszona. i rowniez pytanie - jak?
nie znam sie zupelnie na javascripts, swoich sil probuje w php, wiec prosze o wyrozumialosc i pomoc :)
wewior
1.02.2005, 19:13:04
jezeli chodzi o szerokosc i wysokosc fotek to jak juz odwolasz sie do konretnego obrazka (mam nadzieje ze takie podstawy znasz) to posiada on wlasciwosci height i width ktorymi bodajze mozesz nawet operowac, tzn nie tylko odczytywac ich wartosci (czyli wielkosc fotki) ale takze pomniejszac ja itp
mam nadzieje ze o to ci chodzi
Majdan
1.02.2005, 22:34:33
Ja bym to zrobił w php...
ja tez gdybym wiedzial jak sie pobiera wymiary obrazka i potem go zmniejsza ...
wewior
2.02.2005, 09:13:13
to moment, bo ja sie chyba zgubilem, chcesz zmniejszyc obrazek na stronie zeby sie zmiescil w oknie o podanych wymiarach, czy chcesz na stale zmniejszyc obrazek, czy o co chodzi?
zmniejszyc obrazek w przegladarce, zeby zmiescil sie w oknie o stalych wymiarach.
nie moge ustawiac jednak wymiarow obrazka w stylach, bo to nie o to chodzi - bedzie brzydko rozciagniety lub odwrotnie ...
ale nie wiem, jak to zrobic :/
reemii
2.02.2005, 16:31:10
Jeżeli te fotki leżą w katalogu lub w bazie to nie lepiej zmniejszać je przy pomocy php przy wstawianiu?
1. Nie bawisz się w sprawdzanie i przeliczanie wymiarów za każdym razem kiedy jest wyświetlana strona
2. Wysyłasz mniej danych do przeglądarki - gotową miniaturkę, a nie obrazek króry jest np. z 1024 skalowany do 80
Na www.hostscripts.com znajdziesz gotowe rozwiązania w php (javie, itp też), które możesz wykorzystać. Zrobienie tego samemu też nie jest trudne.
nie no bez przesady - az tak glupi nie jestem, zeby zdjecia pomniejszac z takich duzych na takie male.
chodzi mi po prostu o to, ze jezeli kiedys ktos doda do katalogu miniature zdjecia nie spelniajaca zalecen (80x60 lub (60x80), tylko majaca inne rozmiary (np. 120x90) to zeby skrypt pomniejszym mi je automatycznie ale tylko do wyswietlenia, a nie te w katalogu.
dzieki za linka - poszperam, ale bylbym tez wdzieczny gdyby jakis kod, albo funckje ktore musze wykorzystac ktos by napisal ...
reemii
2.02.2005, 20:05:15
Cytat(hmmm @ 2005-02-02 14:31:48)
nie moge ustawiac jednak wymiarow obrazka w stylach, bo to nie o to chodzi - bedzie brzydko rozciagniety lub odwrotnie ...
ale nie wiem, jak to zrobic :/
Weź pod uwagę jedną kwestię odnosnie takiego resajzu - jeżeli chcesz, żeby obrazek nie był zniekształcony (rozciągnięty, spłaszczony) musisz ten obrazek przed resajzem wykadrować. Masz obrazek 60x200, a chcesz mieć 60x80 czyli musisz 60x120 wyciąć. I jak ustalisz, że wycinasz np. do prawego górnego rogu, to może się okazać, że najbardziej istotna część obrazka została wycięta. Więc albo odrzucasz wszystkie obrazki, których proporcje odbiegają znacząco od wymaganych, no i oczywiście za duże obrazki, albo robisz aplikacje do edycji dając userom chociażby te 5 punktów do których kadrowane są obrazki (rogi i środek). Najprościej by było odrzucić wszystkie obrazki, których proporcje odbiegają od wymaganych o więcej niż ileś tam procent.
wykadrowac nie umiem, wiec pomyslalem o czyms takim, zeby obrazek pomniejszac w ten sposob, ze najwiekszy wymiar bedzie mial wartosc 80, a drugi wymiar bedzie sie zmniejszal proporjonalnie, czyli jak bylo 60x200 to 200 zostaloby zmienione na 80, a 60 w odpowiedniej proporcji ...
reemii
3.02.2005, 12:14:52
No tak, ale wtedy będziesz miał zdeformowany, a tego chcesz uniknąć. Może wystarczy, że sama szerokość bedzie musiała wynosić 80, a wysokość bedzie do tego dobierana proporcjonalnie? Wtedy obrazek będzie dobrze wyglądał. jeżeli też wysokość musi być ustawiona dokładnie na 60 to wtedy może zrobić tylko odrzucanie obrazków, które za bardzo odstają od proporcji.
Ja miałem tak, że żeby nie rozwalić układu tabeli zdjęcie produktu musiało mieć 220 i skalowałem wysokość proporcjonalnie do szerokość. Przy czym user przy uploadzie dostawał komunikat, że zdjęcie powinno mieć wymiary A x B, a to które on chce uploadowac jest za wysokie... Wszystkich nie zadowolisz:(
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.