Aczkolwiek różni się nieco, mianowicie od niedawna prowadzę forum napisane w phpBB i zamieszczam tam pewne pliki. Forum - z uwagi na to, że wydaje mi się to lepsze rozwiązanie niż zwykła strona, ponieważ użytkownicy mogą też anonimowo wymieniać się spostrzeżeniami na niektóre tematy.
Chciałbym, aby każdy użytkownik posiadał swój własny wirtualny portfel, do którego może wpłacić dowolną pulę pieniędzy (waluta jest mi obojętna, mogą to być złotówki, dolary, euro, cokolwiek). Za wpłacone pieniądze może otrzymywać punkty, przykładowo: za wpłacone 10zł otrzymuje 1.000 punktów, a każdy plik zamieszczony (załącznik) na forum jest dostępny do pobrania za 100 pkt i automatycznie zabiera je z danego konta. Jeśli ktoś nie posiada żadnych punktów, nie może pobrać ani wyświetlić żadnego załącznika.
Mniej więcej tak powinien wyglądać algorytm, tyle tylko że ja ze swojej strony nie jestem programistą, więc nie mam pojęcia jak coś takiego napisać. Mogłaby to też być usługa odpłatna, jeśli ktoś podjął by się napisania takiego skryptu i uznał go za bardzo pracochłonnego.
Dodatkowo, od wpłacenia umownej kwoty - dajmy na to 50zł, użytkownik z automatu otrzymuję jakąś rangę, np. "Super donator". Może i byłoby to dla niektórych motywujące, żeby wrzucić te kilka zł więcej, bo różne są charaktery i niektórym zależy tylko na kolorkach i rangach.
Jakieś sugestie drodzy forumowicze?