Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Zapis WHILE do tabeli
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
art998
Chciałem zapisać wynik pętli do bazy mysql
Po wykonaniu skryptu na ekranie mam listę dat z danego miesiąca (skok co 3 dni) oraz przydzielony kod

1. $data = '2017-11-03'; // Start date
  2. $koniec = '2017-11-30'; // End date
  3. $numer = '1';
  4.  
  5. while (strtotime($data) <= strtotime($koniec) ) {
  6. echo "$data\n";
  7. echo "$numer\n";
  8.  
  9. $data = date ("Y-m-d", strtotime("+3 day", strtotime($data))); echo "<br />";
  10.  
  11. }
  12.  
  13. $zapisz = mysqli_query($polaczenie,"INSERT INTO kontrola ( data, numer ) values ( '$data' , '$numer' ) ") or die(mysqli_error());
  14.  
  15.  

W jaki sposób mogę zapisać wynik tej pętli. Próba dodania przez INSERT INTO kończy się errorkiem i nie zapisuje do bazy.
nospor
a konkretnie jaki "errorek" ci wyskakuje? Ciezko napisac od razu?
art998
Warning: mysqli_error() expects exactly 1 parameter, 0 given in
nospor
zajrzyj teraz do manuala i doczytaj jak odpalac mysqli_error()
Masz tam wyraznie napisane, pokazane na przykladach o komunikacie ktory wlasnie pokazales juz nie wspomne...
art998
Cytat(nospor @ 28.11.2017, 11:13:06 ) *
zajrzyj teraz do manuala i doczytaj jak odpalac mysqli_error()
Masz tam wyraznie napisane, pokazane na przykladach o komunikacie ktory wlasnie pokazales juz nie wspomne...

Dzieki, oczywiście miałeś rację. Po zmianie zapytania na:
  1. $zapisz = mysqli_query($polaczenie,"INSERT INTO kontrol ( data, numer ) values ( '$data' , '$numer' ) ") or die(mysqli_error($polaczenie));

...nie ma już błędów i dane zostały zapisane do bazy.
Niestety zapisuję tylko 1 rekord, co wynika chyba z mojego zapytania ( przypisałem do zmiennej $data wartość 2017-11-03 i tak też zostało to zapisane do bazy.
Mam pytanie do kolegi, jak zmusić skrypt aby zapisał wszyskie rekordy z pętli "where" . Proszę o pomoc w konstrukcji zapytania lub jakieś sugestie jak się za to zabrac. Moja znajomość php - $php = 0 ...ale może dam radę ;-)
nospor
A nei mozesz poprostu o tego
$zapisz = mysqli_query($polaczenie,"INSERT INTO kontrol ( data, numer ) values ( '$data' , '$numer' ) ") or die(mysqli_error($polaczenie));
wrzucic do petli?
art998
Cytat(nospor @ 28.11.2017, 12:30:57 ) *
A nei mozesz poprostu o tego
$zapisz = mysqli_query($polaczenie,"INSERT INTO kontrol ( data, numer ) values ( '$data' , '$numer' ) ") or die(mysqli_error($polaczenie));
wrzucic do petli?

Mogę .... I DZIAŁA exclamation.gif! Super dzięki koledze za pomoc. Pozdrawiam
viking
Ja bym ci jeszcze radził poczytać o prepare. Przygotowane zapytanie możesz wielokrotnie wywoływać zmieniając dane, no i będzie bezpieczne.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.