plejaz
19.12.2017, 14:22:48
Witam, napisałem sobie prostą stronę z przeglądami obiektu budowlanego.
Zasada działania jest następująca:
index.php - wyświetla listę obiektów w tabelce z podziałem na kolumny: FIRMA - RODZAJ - CENA - OSTATNI PRZEGLĄD - NASTĘPNY PRZEGLĄD - OPCJE
edytuj.php - edytuje dodane wcześniej obiekty (edycja odbywa się przez naciśnięcie przycisku edytuj znajdującego się w kolumnie OPCJE)
dodaj.php - dodaje do bazy danych obiekt
Chciałbym dodać możliwość automatycznego wysyłania wiadomości email na mój adres np. 2 tygodnie wcześniej niż data w kolumnie "NASTĘPNY PRZEGLĄD".
W jaki sposób mogę osiągnąć taki efekt ?
nospor
19.12.2017, 14:25:20
Piszesz skrypt, ktory pobiera z bazy rekordy, ktorych nastepny przeglad jest za dwa tygodnie, nastepnie wysylasz maila do osob.
Skrypt ten odpalasz CRONem np. raz dziennie
viking
19.12.2017, 14:26:12
Sprawdzaj w CRON np raz na dzień daty z bazy i wysyłaj maila np. PHPmailerem.
plejaz
19.12.2017, 14:36:30
Czyli bez tworzenia harmonogramu zadań się nie obejdzie ?
W takim razie w jaki sposób mogę wywołać okienko z informacją, że zbliża się termin końca przeglądu wraz z nazwami firm ?
Coś mi się wydaje, że będę musiał zostać z kalendarzem opartym na skrzynce mailowej.
nospor
19.12.2017, 14:38:10
nie rozumiem? Jaki harmonogram? I po co ci jakies okienko? Wszystkie dane juz masz w bazie. teraz tylko skrypt, ktory pobierze rekordy i wysle i po sprawie
plejaz
19.12.2017, 14:41:18
Muszę utworzyć wywoływacz (CRON), który będzie uruchamiał określone zadanie ?
Czy do tego nie muszę mieć większych uprawnień na serwerze gdzie mam hostowaną stronę ?
Skrypt napisałem dla własnego użytku opierając się na rozwiązaniach znalezionych w sieci.
nospor
19.12.2017, 14:42:12
No raczej kazdy hosting daje ci dostep do crona w takiej czy innej postaci. Nie spotkalem sie jeszcze z takim, ktory nie daje.
plejaz
19.12.2017, 14:48:11
Niestety nie rozumiem w jaki sposób mam osiągnąć założony efekt.
Myślałem, że istnieje łatwiejsze rozwiązanie oparte na kilku linijkach kodu.
Dziękuję za pomoc.
nospor
19.12.2017, 14:50:31
no bo to jest kilka linijek kodu
1) pobranie danych rekordow z bazy
2) Wyslanie maila.
koniec.
+ odpalanie tego skryptu z crona czy co tam ci daje twoj hosting (jak zwal tak zwal)
leonpro778
4.01.2018, 09:19:09
Kolega chyba ma pierwszy raz styczność z CRON'em i sposobem jego działania.
@plejaz - jaki masz hosting?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.