Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PHP MYSQL - Wysyłanie email
Forum PHP.pl > Forum > PHP
plejaz
Witam, napisałem sobie prostą stronę z przeglądami obiektu budowlanego.
Zasada działania jest następująca:
index.php - wyświetla listę obiektów w tabelce z podziałem na kolumny: FIRMA - RODZAJ - CENA - OSTATNI PRZEGLĄD - NASTĘPNY PRZEGLĄD - OPCJE
edytuj.php - edytuje dodane wcześniej obiekty (edycja odbywa się przez naciśnięcie przycisku edytuj znajdującego się w kolumnie OPCJE)
dodaj.php - dodaje do bazy danych obiekt
Chciałbym dodać możliwość automatycznego wysyłania wiadomości email na mój adres np. 2 tygodnie wcześniej niż data w kolumnie "NASTĘPNY PRZEGLĄD".
W jaki sposób mogę osiągnąć taki efekt ?
nospor
Piszesz skrypt, ktory pobiera z bazy rekordy, ktorych nastepny przeglad jest za dwa tygodnie, nastepnie wysylasz maila do osob.
Skrypt ten odpalasz CRONem np. raz dziennie
viking
Sprawdzaj w CRON np raz na dzień daty z bazy i wysyłaj maila np. PHPmailerem.
plejaz
Czyli bez tworzenia harmonogramu zadań się nie obejdzie ?
W takim razie w jaki sposób mogę wywołać okienko z informacją, że zbliża się termin końca przeglądu wraz z nazwami firm ?
Coś mi się wydaje, że będę musiał zostać z kalendarzem opartym na skrzynce mailowej.
nospor
nie rozumiem? Jaki harmonogram? I po co ci jakies okienko? Wszystkie dane juz masz w bazie. teraz tylko skrypt, ktory pobierze rekordy i wysle i po sprawie
plejaz
Muszę utworzyć wywoływacz (CRON), który będzie uruchamiał określone zadanie ?
Czy do tego nie muszę mieć większych uprawnień na serwerze gdzie mam hostowaną stronę ?
Skrypt napisałem dla własnego użytku opierając się na rozwiązaniach znalezionych w sieci.
nospor
No raczej kazdy hosting daje ci dostep do crona w takiej czy innej postaci. Nie spotkalem sie jeszcze z takim, ktory nie daje.
plejaz
Niestety nie rozumiem w jaki sposób mam osiągnąć założony efekt.
Myślałem, że istnieje łatwiejsze rozwiązanie oparte na kilku linijkach kodu.
Dziękuję za pomoc.
nospor
no bo to jest kilka linijek kodu
1) pobranie danych rekordow z bazy
2) Wyslanie maila.

koniec.

+ odpalanie tego skryptu z crona czy co tam ci daje twoj hosting (jak zwal tak zwal)
leonpro778
Kolega chyba ma pierwszy raz styczność z CRON'em i sposobem jego działania.

@plejaz - jaki masz hosting?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.