Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zapamiętywanie pól w formularzu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
matius71
Witam,

Chodzi o edycje danych w profilu użytkownika.

Gdy wybieram opcje edycji użytkownika to dane ładnie się ładują i mogę je edytować, ogólnie wszystko działa ładnie. Jeśli jednak popełnię gdzieś błąd podczas wypełniania pola i podczas próby wysłania wszystkiego na serwer proces walidacji wyłapie że coś jest źle wypełnione wtedy zaczynają się schody. Z tego co zauważyłem to pola które nie są "inputami" po przeładowaniu strony robią się puste a pola które są "inputami" nadal są wypełnione danymi tak jak to powinno być. Postaram się pokazać na przykładzie nerdsmiley.png

Pola formularza podczas edycji:

ID 10 -----> pole inne niż "inputami"
User Login admin
User Name Artur
User Surname Kowalski
Mobile 0656938562 ---------------> Zmieniamy na jakiś błędny typu "4325"

Wybieramy "dokonaj edycji" następnie dane przechodzą proces walidacji. Dostajemy komunikat że numer tel. jest błędny. I dane w formularzu wyglądają tak:

ID ---->PUSTE<-----
User Login admin
User Name Artur
User Surname Kowalski
Mobile 0656938562

Czy jest jakaś oczywista przyczyna tego problemu? Dopiero się uczę więc wysłucham każdej mądrej głowy smile.gif

Kshyhoo
Hasło dla Google: formularz, lepkie pola smile.gif
matius71
Wszystkie pola w formularzu mam wyświetlane w ten sposób:

1. <tr>
  2. <td><label class="control-label">ID</label></td>
  3. <td><input class="form-control" type="text" name="memberID" value="<?php echo $memberID; ?>" required /></td>
  4. </tr>

A jak tylko zmienie na coś takiego to nie działa po ponownym załadowaniu stron jak strona się przeładuje. W pierwszym przypadku wszystko działa

1. <tr>
  2. <td><label class="control-label">ID</label></td>
  3. <td><?php echo $memberID; ?> </td>
  4. </tr>

Wcześniej w kodzie mam

1. $memberID = $_POST['memberID'];
Kshyhoo
Pokazujesz szczątkowy kod. Pokaż całość i to co pokazuje raportowanie błędów.
Przenoszę.
b4rt3kk
To na pewno cały kod? Bo teoretycznie jakoś nie mogę się doszukać błędu.
matius71
Tak, to cały kod. Coś tu jest nie tak ale chyba za mało umiem żeby to naprawić :/ np. Problem jest w miejscu gdzie wybiera się "Permissions". To w komórce wyświetla się to uprawnienie które użytkownik ma nadane czyli kod
  1. <option selected="selected" disabled="disabled" ><?php echo $permissions ?></option>
niby działa ale jeśli nie wybiore innej opcji tylko zostawie tak jak jest i wyslę formularz to w bazie zapisuje się puste pole. to samo jest w innych polach jeśli będzie inneo typu niż input :/
trueblue
Przed UPDATE sprawdzasz tylko zmienną $errMSG.
matius71
Czyli co powinienem zmienić bo nie bardzo rozumiem? Ogólnie to wygląda tak:

Jak otwieram edycje profilu:

Jak wypełnie źle jakieś pole to z pola "Permissions" robi się puste bo nie jest jako input a jak zmienie na input tak jak reszte a nie liste to dobrze sie wyświetla.

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.