Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL]zapytanie MySQL
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
alkesz1718
Witam, mam mały problem otóż zaktualizowałem swój silnik strony do nowszej wersji i mam problem z jednym modułem, otórz po wejściu na odpowiednią stronę gdzie wykorzystywany jest ten moduł pojawia mi się błąd SQL:

w tym pliku linijka to:
  1. $sql_result = $db->query( "SELECT a.id, a.title, a.category, a.alt_name, b.editdate FROM " . PREFIX . "_post a LEFT JOIN " . PREFIX . "_post_extras b ON a.id = b.news_id WHERE approve=1 ".$category_true." ORDER BY editdate DESC LIMIT ".$lastedit_config['news_num'] );

dokładnie odpowiedzialna jest ta część:
  1. LIMIT ".$lastedit_config['news_num'] );

ale nie wiem jak to naprawić, przeszukałem już google i nie znalazłem rozwiązania tego problemu bo co bym nie zrobił to cały czas ten sam błąd

Pomożecie mi to naprawić?
trueblue
Dokładnie to zmienna $lastedit_config['news_num'].
Sprawdź skąd jest pobierana/gdzie ustawiana i dlaczego jest pusta.
alkesz1718
sęk w tym że to ustawienie nie jest puste ma wartość 100, wszystkie inne dane z pliku konfiguracyjnego pobiera normalnie tylko do tego zapytania jest błąd i nie wiem czemu bo w podobnym module z prawie identycznym zapytaniem jest wszystko w porządku tylko przy ty coś jest nie tak
trueblue
Ale sprawdziłeś wartość tej zmiennej, czy twierdzisz, że taka wartość jest w ustawieniach?
Bo jeśli to drugie, to być może nie jest jednak pobierana, albo jest modyfikowana gdzieś przed tym zapytaniem.
alkesz1718
tak sprawdzałęm, nawet jak w ustawieniach zmienię wartość to w pliku konfiguracyjnym się pojawia, jak ręcznie po za zapytaniem wywołam tą zmienną to też pokazuje wartość taka jaka jest ustawiona.
podsyłam 2 pliki gdzie jest wykorzystywane to zapytanie może gdzie indziej jest błąd...

1 plik gdzie zapytanie nie działa:
http://www.wklejto.pl/874076

2 plik podobny gdzie zapytanie działa:
http://wklejto.pl/874074
trueblue
W pierwszym poście podałeś: $lastedit_config['news_num']
W pierwszym kodzie jest: $lastedit_config['news_limit']
W drugim kodzie: $top100_config['news_num']

Na pewno powinna to być zmienna: $lastedit_config['news_num'] ?
alkesz1718
Gdy napisałeś bym sprawdził czy wartość nie jest pusta to zmieniłem news_num na news_limit by sprawdzić czy aby na pewno pokazuje wartość ale pokazuje i nie działa w zapytaniu a ten 2 plik do jest dla przykładu że w nim zapytanie takie działa a w tym 1 nie

w każdym bądź razie jakiej zmiennej bym nie użył na końcu to bład jest taki sam
trueblue
Zrób
  1. var_dump($lastedit_config['news_num']);

przed tym zapytaniem.
alkesz1718
Pokazuje nad tym błędem NULL ale nie rozumiem dlaczego w tym pliku config jest wszystko dobrze
to mam w pliku config:
  1. <?PHP
  2. $lastedit_config = array (
  3.  
  4. 'version' => "2.0",
  5.  
  6. 'category' => "0",
  7.  
  8. 'news_num' => '100',
  9.  
  10. 'title_last' => 'Ostatnio Moderowane',
  11.  
  12. 'title_num' => 'ID',
  13.  
  14. 'title_name' => 'Tytuł artykułu',
  15.  
  16. 'version' => '2.0',
  17.  
  18. 'category' => '0',
  19.  
  20. );
  21.  
  22. ?>

Przeskanowałem cały moduł, na nowo wprowadziłem odnośniki do pliku konfiguracyjnego oraz zmienne i zadziałało w jakiś sposób mellow.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.