Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Czemu readonly nie dziala w <input type=radio...>
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > HTML \ XHTML
jerrys
Co trzeba zrobić żeby w <input type=radio> pokazywać co jest zaznaczone ale zeby nie bylo możliwości modyfikacji. Disabled mnie nie satysfakcjonuje.

Proszę o pomoc biggrin.gif
kszychu
Cytat(jerrys @ 2005-03-03 13:09:59)
Disabled mnie nie satysfakcjonuje.

blink.gif A to dlaczego?
nospor
he? o co ci chodzi?
jerrys
CHODZI o to że muszą być widoczne opcje zaznaczenia a disabled je całkowicie wyłącza i nie widać które jest zaznaczone
dr_bonzo
No to np. pogrubionym tekstem napisz zaznaczona opcje.
nospor
Jakie opcje zaznaczenia? Rajciu, albo ja dziś nie kumaty jestem, albo nie wiem co.

Może kawałek kodu?
jerrys
Zrobiłem tak że zaznaczone są nie wyłączone a te które nie są zaznaczone to użyłem disabled .
Ale ładniej by wyglądało gdyby było readonly biggrin.gif
kszychu
Cytat(nospor @ 2005-03-03 13:31:53)
Jakie opcje zaznaczenia? Rajciu, albo ja dziś nie kumaty jestem, albo nie wiem co.

To pierwsze. laugh.gif
Ale nie wierzę, że disabled nie pokaże kropeczki w radyjku, jeśli ustawisz dla niego checked. Więc nawet jak masz disabled, to widać, która jest zaznaczona.
nospor
Już chyba kumam. Dzięki Krzychu.
Ale na chol... robić radio disabled. To jak on je potem zaznaczy gdy będzie disabled?
jerrys
No właśnie nie pokazuje sad.gif

i to mnie wkurzyło sad.gif

oto kawałek kodu który urzyłem:
  1. <tr><td style='font-size:14' align='left' valign='middle' height='40'><b>
  2. Czy uruchomić odbieranie elektroniczne wagonów zważonych w innym systemie ?</b></td>
  3. <td align='left' valign='middle' width='25%'>
  4. <input type='radio' name='wagkol' id='wagkol' checked value='1' class='radio' />
  5.  
  6. TAK&nbsp;&nbsp
  7. <input type='radio' name='wagkol' id='wagkol' value='0' class='radio' disabled />
  8. NIE</td>
  9. </tr>

CHciałbym poprostu żeby w każdym było readonly ale nie działa- i narazie rozwiązałem to tak jak na powyższym kodzie.
nospor
No i jak dajesz dla radio disabled to już go nie zaznaczysz. I po kiego wtedy je pokazywać? Pokazuj tylko napis TAK a nie całe radio
jerrys
No tak ale wolałbym cały radio bez disabled ale z readonly czy ktoś wie jak to zrobić - czy nie ma możliwości??
nospor
No wklepalem ten twoj kod, ustawilem dla obydwu disabled i widac co jest zaznaczone
gilbo
Musisz zrobić tak:
  1. <INPUT TYPE=radio NAME=nazwa VALUE=wartość CHECKED DISABLED>

bo najpierw zostanie wybrane, a dopiero potem zablokowane smile.gif

swoją drogą to jest troche idiotyczne robić coś takiego... no ale powodzenia!
kszychu
Cytat(gilbo @ 2005-03-03 16:23:38)

Dlaczego idiotyczne? Np blokujesz formularz z poziomu php bo user nie ma odpowiednich uprawnien do jego edycji.
Inna sytuacja: blokujesz fragmenty formularza w zależności od opcji wybranych w nim wcześniej. Zawsze możesz to odblokować: formularz.nazwa_pola.disabled = false;
Wbrew pozorom ma to wiele zalet.
Należy tylko pamiętać o jednej ale (przynajmniej dla mnie) bardzo ważnej sprawie: pola oznaczone jako disabled NIE SĄ PRZESYŁANE przez formularz. Jeśli chcemy, by wartości w nich pokazane były przesłane musimy użyć ukrytych pól i przypisać im takie same wartości.
jerrys
Cytat
Musisz zrobić tak:

HTML 
<INPUT TYPE=radio NAME=nazwa VALUE=wartość CHECKED DISABLED>

bo najpierw zostanie wybrane, a dopiero potem zablokowane

Piersza sprawa tak zrobilem ale i tak sie nie pokazuje po urzyciu disabled czy jest wlaczony czy nie no i mam najpierw checked a potem disabled.
Druga sprawa to to że nie jest to idiotyczne bo uzytkownik podglada sobie ustawienia systemu i jak chce zmienic to wlacza przycisk i wskakuje warstwa z odblokowanymi przyciskami . A jest to po to zeby ktos przez pomylke przegladajac tę formatke - nie zmienil pola a potem jakos niechciaco nie zatwierdził tego . Dlatego najpierw wlacza sie podglad a potem jak cos nie pasuje to przelacza widok warstwy na ta z mozliwoscia modyfikacji i udostepniaja sie wtedy przyciski do zatweirdzenia zmian. Ten system jest zbyt powazna sprawa zeby mogl tu wystapic jakis zbieg okolicznosci ktory spowodowalby zalamanie sie pracy aplikacji ktorej opcje zeleza od tych ustawien.

pozdrowienia biggrin.gif

Dzieki za udzielenie pomocy biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.