Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Button
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > HTML \ XHTML
VGT
Problemów na poziomie html'a przy pisaniu stron sie nie spodziewalem ale jednak stalo sie.
Mam funkcje w php, ktora generuje mi formularze, oto jeden z takich formularzy:
  1. <form action='./main.php?action=admin_stats' method='POST'>
  2. <button type='submit' class='stats' name='id1' value='1'>1</button>
  3. <button type='submit' class='stats' name='id1' value='2'>2</button>
  4. <button type='submit' class='stats' name='id1' value='3'>3</button>
  5. </form>

Testy w trakcie pisania cały czas wykonuję na operze, gdyż tej przeglądarki normalnie używam i na niej formularz dziala dokladnie tak jak chce: przy wciśnięciu dowolnego z przycisków przeładowuje stronę a w $_POST['id1'] otrzymuję wybraną wartość.

Jednak na koniec przeszedłem do testów na IE i tam ten formularz działa inaczej.

Niezależnie od tego, który button wcisnę, przez $_POST leci w przypadku tego formularza zawsze wartosc '3'.
Kompletnie nie wiem w czym problem, więc będę wdzięczny za pomoc.

Innym problemem, choć mniej waznym, jest wysrodkowanie tekstu na buttonach.
W stylach mam: "text-align:center". IE przyjmuje i wysrodkowuje liczby na buttonach, Opera jednak tego nie łyka.
strife
Witam,

A spróbuj zamienić button na input...

1. <form action='./main.php?action=admin_stats' method='POST'>
  2. <input type='submit' class='stats' name='id1' value='1'>1
  3. <input type='submit' class='stats' name='id1' value='2'>2
  4. <input type='submit' class='stats' name='id1' value='3'>3
  5. </form>

Pozdrawiam!
revyag
Tak się dzieje dlatego że masz dla trzech buttonów takie same name'y. Taki zapis stosuje się do elementów radio.
W Twoim przypadku nadaj buttonom inne nazwy, będzie się to wiązało oczywiście z dodaniem dodatkowych warunków, żeby wychwycić wciśniętego buttona.
Co do wyglądu pod operą, to też miałem niedawno z tym problem, i darowałem sobie buttony, zastąpiłem je elementem
<input type="button">.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.