Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: sortowanie plikow txt
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ziemot
Witam!

Problem na ktory sie natknalem jest trywialny acz upierdliwy...

mam plik txt robiacy za hmmm... baze danych, przerabiam go funkcja file() na tablice i taka tablice chcialbym posortowac.
Niestety w pliku txt znajduja sie slowa zaczynajace sie od polskich liter i tu jest problem gdyz:

php.ini ma ustawione locale na iso-8859-2
plik jest zrobiony w stronie kodowej iso-8859-2
bawie sie tym na WindowsXP + apache (na innych serwerach bylo tak samo)

ustawienie locale bezposrednio w pliku php takze nic nie pomoglo

a wynikiem jest posortowana tablica z tym ze wszystkie slowa zaczynajace sie od polskich liter znajduja sie na koncu.... - czyli kiepskie takie sortowanie :-)

Jak to zmienic, przegrzebalem cale archiwum ale jakos nie znalazlem odpowiedzi na to pytanie! Czy ktos sie spotkal z takim problemem?

ZiemoT
MarcinZ
A do czego ta baza danych jest w txt jak do stronki to możesz wziąć by polskie znaczki zamieniono na znaki specjalne HTML'a i przy pomocy ich sortować..

polecam poczytanie na temat sortowania w manualu

Sortowanie w php
brajan
Jakiś czas temu mialem podobny problem i jeśli dobrze pamiętam moje rozwiązanie polegało na użyciu UTF'a zamiast ISO.
ziemot
Plik tekstowy zawiera nazwy miejscowosci wraz z dodatkowymi danymi je opisujacymi, poszczegolne hmmm kolumny sa rodzielone znakiem "|"

Rozwiazaniem posrednim jest podmienienie polskich znakow na zestaw znaczkow np "Sz" ale to nie jest eleganckie. Co ciekawe zauwazylem ze ten problem wystepuje tylko przy stronie kodowej ISO-8859-2, gdy caly plik przekonwertowalem do strony kodowej windowsowej, sortowanie dzialalo bez zarzutu...

I co z tym mozna zrobic, bo ja sie poddalem :-(

ZiemoT
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.