Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Strona klubu szachowego po poprawkach.
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
slaug
Witam wszystkich ponownie.

Wprowadziłęm kilka poprawek, dopisałem kilka skryptów, ogólnie nie próżnowałem. Efektem tego jest ponowna prośba o ocenę strony klubu szachowego, która aspiruje do bycia portalem o tematyce szachowej. Link do czynu, który popełniłem, to:

Strona klubu UKS Gedanensis Gdańsk

Ocenę w miarę możliwości prosiłbym podzielić na kategorię:

1. Grafika
2. Styl (Przez to rozumiem czy strona nie jest pstrokata, niepoukładana, itp.)
3. Przejrzystość (Czyli czy wszędzie łatwo trafić, czy wszystko jest pod ręką, jeżeli nie, a ktoś ma chwilkę czasu to proszę o napisanie z czym był problem)
4. Treść (Wiem, że wielu z was szachy wogóle nie interesują, ale chodzi mi o to jak oceniacie ilość i jakoś informacji)
5. OSKRYPTOWANIE (jako, że wszystko pisałem sam, pełny CMS, prosiłbym o napisanie, czy wszystko jest przyzwoicie wyświetlane, czy zamieszczone na stronie skrypty mają sens, itp.)

Jeżeli można to prosiłbym o ocenę w skali 1-10 dla każdej z kategorii osobno.
Za wszelkie komentarze do poszczególnych kategorii z góry uprzejmie dziękuje.

Pozdrawiam,
Daniel Bachan
_Mateo
Wiesz co, nie bede sie rozpisywał - stronka jest fajna, tylko kolory troszke zbyt mdłe. I przy dopisaniu na mailing listę mogłoby się wyświetlać wszystko na głównej stronie. Poza tym - ewriting is olrajt smile.gif
Speedy
Aktualnie nie mam zbyt wiele czasu na aż tak skrupulatną ocenę, więc ocenię ogólnikowo winksmiley.jpg

szata graficzna - nie powala na kolana, ale jest ładna , schludna, estetyczna , a kolory nie dają po oczach winksmiley.jpg. Samo kolorystyczne zestawienie również nie jest najgorsze i wygląda przyzwoicie.

styl - w moim odczuciu jest przejrzyście (głównie z tego względu, że zastosowałeś standardowy, portalowy układ, co wcale nie jest złe, w przpadku serwisów z większą ilością treści)

przejrzystość - strona jest przejrzysta, da się wszędzie trafić i widać , że dane są w jakiś sposób posegregowane (co jest ważne)

treść - w treść się niestety zbytnio nie zgłębiałem, ale całość preztuje się nieźle. Ja osobiście lubie szachy, więc może kiedyś sobie poczytam biggrin.gif

oskryptowanie - niewiele mogę tutaj ocenić nie zobaczywszy kodu, aczkolwiek muszę przyznać, że dane i treści są ukazane przejrzyście i wyświetlają się jak należy.

dodatkowe uwagi -
1) powiększenie obrazków zamieszczanych w aktualnościach mogłoby się otwierać np. w jakimś okienku, albo w głównym panelu, lub ewentualnie w nowym oknie, a nie sam obrazek w tym samym oknie. Wtedy przeglądający "gubi" stronę.
2) po wpisaniu niepoprawnego maila w subskrypcji, wyświetla się biała strona z informacją , że mail jest niepoprawny, a powinno się to wyświetlić np. w głównym panelu na stronie, lub powinien być zamieszczony link "powrót" .

Reasumując , strona robi dobre wrażenie smile.gif

Pozdrawiam i życzę powodzenia w jej rozwoju.
slaug
Dziękuję Wam za odpowiedź.

Speedy: i tak się bardzo rozpisałeś winksmiley.jpg Miłe zaskoczenie.

Co do poruszonej przez Was subskrypcji, to faktycznie, jak teraz spojrzałem na TODO, to jest tam, poprawienie wyświetlania komunikatów i sądząc po dacie kiedy pisałem ten skrypt to nie wiem jak mi to mogło umknąć przez tyle czasu. Oczywiście postaram się to jak najszybciej poprawić (już powędrowało na szczyt listy TODO).

Jeżeli natomiast chodzi o te miniaturki z newsów. To skrypt obsługujący dodawanie obrazków do newsów/artykułów, pisałem 2 dni temu i jakoś przeoczyłem to wyświetlanie po kliknięciu miniaturki. Oczywiście również poprawie możliwie jak najszybciej. (powędrowało przed subskrypcję winksmiley.jpg ).

Poprawę w/w usterek zobowiązuje się zrobić do końca tygodnia winksmiley.jpg))

Jeszcze raz dziękuje za odpowiedź i czekam na kolejne uwagi.
letki
ja ocenię pierwsze 3:
1. grafika - oj grafa kompletnie leży :/ nie postarałeś się ...
2. styl - strona jest za prostokątna! zbyt kańciasta! ;-)
3. przejrzystość - troche nasrane jak dla mnie :/
Fipaj
Strona ładna i dopracowana przede wszystkim smile.gif

Zwłaszcza motto fajne smile.gif
6/10
nospor
No ja mam parę uwag do subskrypcji. Jak wybiorę z listy usuń, to nie powinienem tego zatwierdzać przyciskiem o treści dodaj. To takie trochę dziwne.
Po drugie gdy wpisze bylo co w adres i dam usuń (czyli dodaj) to mi wyskauje komunikat, że usunął. No jak mógł usunąć adres:"sadasdasd". Raczej go tam nie było. Że już nie wspomnę że jest to komunikat na białym tle, bez możliwości powrotu. Muszę w przeglądarce się cofać.

A ogólnie nie patrzyłem. Subskrypcja mi się rzuciła w oczy i od razu taka plama.
slaug
Subskrypcja poprawiona. Wszystko wyświetla się jak należy w głównym oknie, dodatkowo dodałem info przy dodaniu i usunięciu maila z podziękowaniami.

Zdjęcia z newsów na razie wyświetlam w nowym oknie (zwykłym), ale postaram się to okienko jakoś scalić z wyglądem strony.

Jeżeli macie jakieś inne uwagi dotyczące działania strony, bardzo chętnie popoprawiam.

Jeszcze raz wielkie dzięki dla tych co już coś napisali i dla tych, którzy coś napiszą.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.