Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: upload
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kpiotrek
Wiem, że ten temat przewijał się wielokrotnie ale ja już nie wiem co mam z tym zrobić. A więc tak:
- mam php v. 4.3.10
i standardowy kod na upload:
  1. <?php
  2. if( is_uploaded_file( $_FILES['userfile']['tmp_name'] ) )
  3. {
  4.   $strUploadDir = 'images/' . $_FILES['userfile']['name'];
  5.   if( move_uploaded_file( $_FILES['userfile']['tmp_name'], $strUploadDir ) )
  6.   {
  7.     echo 'Plik został pomyślnie uploadowany! <br />';
  8.   }
  9.   else
  10.   {
  11.     echo 'Upload pliku nie powiódł się!';
  12.   }
  13.   echo 'Dodatkowe informacje o uploadowanym pliku: <pre>' . print_r( $_FILES, true ) . '</pre>';
  14. }
  15. else
  16. {
  17.   echo 'Wystąpił błąd podczas wysyłania pliku na serwer!';
  18. }
  19. ?>

chmod 777 na images.
Nie działa:(
Zaglądałem co się dzieje w zmiennych i okazało się, że $_FILES['userfile']['tmp_name'] - teoretycznie - ścieżka na serwerze do uploadowanego pliku nie istnieje więc czyści formularz i nie przesyła pliku.
Sprawdzałem na ten kod na innym serwerze gdzie była starsza wersja php - i chodziło bez problemu. Może ktoś wie co z tym zrobić...
Login
ściągnij sobie gotowy skrypt. Jest jeden taki fajny skrypt. Ostatnio go przetłumaczałęm
kpiotrek
Ale który i skąd go pociągnąć?
zbig13
jest sporo różnych uploaderów. możesz je ściągnąć np. stąd.
kpiotrek
oki. sprawdze inne upload'ery. ale cos mi sie wydaje, ze problem tkwi w ustawieniach php. to jest stawiane na serwerze hostingpro.pl (onet). niby phpinfo pokazuje ze move_uploaded_file jest wlaczone a nie wyciaga mi tego: $_FILES['userfile']['tmp_name'] bo skrypt sie zachowuje jakby nie przechodzil pierwszego if-a tylko czysci formularz. nawet nie pokazuje ze wystapil blad:(... moze juz ktos to cwiczyl na tym wstretnym serwerze...
zbig13
Sprobuj sie dowiedziec czy php.ini jest wlaczona opcja file_uploads.
kpiotrek
jest wlaczona - sprawdzalem... tu jest phpinfo
webtg
A próbowałes zmienić CHMOD tak:

1. <?php
  2. mkdir (&#092;"sciezka\",0777);
  3. chmod (&#092;"sciezka\",0777);
  4. ?>

?
kpiotrek
tak tez juz robilem... chmod katalogu do ktorego ma wrzucac jest 777...
zastanawia mnie czemu to: $_FILES['userfile']['tmp_name'] - zachowuje sie jakby tmp_name nie istnialo. czy jest mozliwe ze serwer nie odpowiada? ze tmp_name jest wylaczone?
Viroch
a masz na pewno w formularzu
  1. <form enctype='multipart/form-data'>
?
kpiotrek
Wlasnie mi sie udalo to zrobic!!!
napisze bo moze komus sie to przyda i nie bedzie musial siedziec nad manualem;)
na serwerze hostingpro.pl potzrebna jest taka glupota jak wlastny katalog tmpa! nalezy utworzyć sobie katalog tmp i dać mu chmod 777.
I upload idzie juz bez problemu!!!
webtg
No to faktycznie zkręcone to trochę . .
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.