Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: design - sklep www
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
acztery
witam proszę o ocena strony głównej mojego sklepu nad którym pracuję..

PS te kolory do siebie pasują?
id4
Witam

Proszę o adres smile.gif
acztery
http://shop.acztery.info
id4
1. Kodowanie - czasami krzaczki.
2. Obrazki - czasami się ie wyświetlają.
3. Prawa strona, góra - cień nie dochodzi do linii.
4. Podświetlają się całe wiersze kategorii, a klikalne są tylko napisy.

Osobiście: Nie podoba mi się rozwiązanie cieni - są ucięte - czegoś tam brakuje. Nie podoba mi się czcionka - jak dla mnie przy takim podziale powinna być mniejsza, bo w takiej wersji rozbija projekt. W Kategoriach nie podoba mi się kolor podświetlenia. Nie podoba mi się też kolor standardowych linków - wiem, że są intuicyjne, ale język daje nam tak wiele możliwości, ze można by skorzystać z upiększenia i wkomponowania bardziej w projekt tych wszechobecnych linków.
acztery
ok a kolory są dobradne dobrze?
Strus
Cytat(acztery @ 2005-04-03 20:36:20)
witam proszę o ocena strony głównej mojego sklepu nad którym pracuję..

Na Twojej stronie jest taki znaczek : wiesz do czego zobowiązuje używanie tego znaczka ?
acztery
Boże. Oceniajcie logaut a znaczek zostaw w spokoju pozniej bedzie strona dostosowana do specyfikacji xhmtl 1.0

nabijasz sobie posty czy chcesz pokazac innym ze wiesz co to jest xhtml questionmark.gif
Strus
Cytat
Boże. Oceniajcie logaut a znaczek zostaw w spokoju pozniej bedzie strona dostosowana do specyfikacji xhmtl 1.0

No właśnie oceniam, gdyby strona była napisana zgodnie ze standardami to nie było by takich problemów z tym Twoim layoutem jak są. Strona w każdej przeglądarce wygląda inaczej. W każdej źle. Sreen z Mozilla Suite - http://strusio.net/public/img/a4.png
W innych też się rozłazi, ale w każdej inaczej.
Jak poprawisz style, pododajejsz parę altów i / do selektorów oraz zmienisz tego różowego hovera menu to IMHO będzie OK smile.gif
Cytat
nabijasz sobie posty czy chcesz pokazac innym ze wiesz co to jest xhtml questionmark.gif

Chcę pokazać, że pisanie stron zgodnmie ze standardami się opłaca. Gdyby Twoja strona była tak napisana, nie trzeba by było jej sprawdzać w paru przeglądarkach, bo oczywiste by było że jeśli w jednej się dobrze wyświetla to i w innych będzie.

Pozatym nie wiem czy wiesz, ale jak piszesz stronę w XHTML-u a typ pliku to application/xhtml+xml to nie da się zrobić błędu na stronie? Nie da się z prostej przyczyny, jeśli popełnisz nawet najdrobniejszy błąd typu brak zamknięcia dla jakiegoś selektora to parser przeglądarki zgłosi błąd i strona w ogóle się nie wyświetli? Piękne prawda smile.gif
scanner
1. Strona się rozjeżdża pod Firefoxem.
2. http://shop.acztery.info/%5C%22?news,$c\%22 - co to jest?
3. Walidator zgłasza 106 błędów.
4. Kolory? Zielony z różowym i niebieskim na białym, a wszystko to okraszone rozsypującym się layem.

Poćwicz prosże na localhoście, zanim udostępnisz do oceny kolejną wersję.
acztery
i własnie o kolory chodziło dzieki SCANER a jakie mam tam dać zeby ladnie wygldała?

na Xhtml'u sie znam www.acztery.info
scanner
Jakie kolory? Estetyczne. Mam Ci podać kody hex? Przecież to Twój projekt.

A co do (x)HTML - jeśli coś dajesz do oceny, nie dziw się, że oceniający zwróca uwage na każdy błąd. Powinienieś im byc za to wdzięczny.

Tak jak pisałem - popraw błędy w kodzie, przetestuj wygląd na różnych browserach, a dopiero potem dawaj do oceny.
I pamiętaj - ocena, to nie test. Do oceny zwykle daje się wersję "Release Candidate".
Ty dałeś wersję "Beta" - a to oznacza testy. Testerzy czepia się nawet wiekości ikonki. Od tego są smile.gif.
Strus
Cytat(acztery @ 2005-04-04 10:58:07)
na Xhtml'u sie znam www.acztery.info

Chyba żartujesz to jakiś WordPress jest... nie będę się wypowiadał też na temat netklinik ale tekst który zachwala tą strone w poruwnaniu ze stanem faktycznym to normalnie profanacja...

Co do strony ocenianej to Scanner wszystko powiedział.
acztery
WordPress questionmark.gif a co to jest?? co jest tym " WordPress " shop czy acztery. i nie dałem do oceny netklinik.... exclamation.gif!!!!!!! tylko co innego
Fipaj
Jak już Scanner powiedział strona rozjeżdża się pod Firefoksem

Validator błędów nie zwrócił

Strona estetyczna, ale pusta. 10 min

Nie myśl acztery że tu się wszyscy ciebie czepiają.. Czepiamy się projektu smile.gif
Strus
Teraz zdecydowanie lepiej i kod i kolorki.

Ale:
1. Lepiej by wyglądało gdyby trzymało się konwencji 800x600 a nie wyjeżdżało na maksa w lewo.
2. Krzak tongue.gif
3. Wygląda jak niedoróbka, lepiej by wyglądało gdyby było wyrównane tak jak to menu z lewj to tej pionowej szarej belki, czyli nie wylatywało po za konwencje 800x600
Opis do punktów - http://strusio.net/public/img/a5.png

Ja bym szedł w tym kierunku - http://strusio.net/public/img/a6.png
NuLL
Rozjeżdza się w Operze - pozatym pusto
Vertical
Przy kategorii "aktualności" pojawiają się krzaczki, poza tym: WALIDATOR
...dlaczego używasz znaczka zgodności z XHTML1.0, skoro na Twojej stronie występuje 15 niezgodności?
Jeśli chodzi o layout, to jest on trochę pusty... Przydałoby się tam coś bardziej widocznego, bo te jasne kolory... cóż... nie widać ich tak dobrze. Jeszcze jeden błąd:
Cytat(bug)
Not Found
The requested URL /\" was not found on this server.
Strus
Cytat(Vertical @ 2005-04-04 18:08:04)
poza tym: WALIDATOR
...dlaczego używasz znaczka zgodności z XHTML1.0, skoro na

acztery często coś na niej zmienia, był taki moment, że się walidowała.

acztery id możesz użyć tylko raz, nie możesz tak jak to teraz zrobiłeś z id="p", zmień w stylach z #p na .p i wkodzie strony z id na class i będzie git.
acztery
narazie nad nią popracuje jak zrobie to pokażę . Chce zrobić taki sklep jakiego jeszcze nie ma zarazem darmowy ale lepszy niz no osecomerse czy coś kolo tego .. winksmiley.jpg ale narazie mam pare class i pracuje nad logautem
Strus
Cytat(acztery @ 2005-04-04 22:33:09)
Chce zrobić taki sklep jakiego jeszcze nie ma zarazem darmowy

To się chwali smile.gif Proponuję na licencji GNU GPL winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.