Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: xml + excell
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX > XML
Kuternoga
No wiec tak:
zapis arkusza pojedynczego akceptowanego przez excell'a w postaci xhtml podany jest na php5.pl
Problem jednak pojawia sie w wtedy gdy chce zapisac wiecej arkuszy w jednym pliku
probowalem tez zapisywac przez excell'a plik xls wieloarkuszowy jako html i excell zapisuje taki plik w postaci struktury wieloplikowej

Ma ktos jakis pomysl lub wiedze na ten temat. Czy wogole da sie tego dokonac?
Seth
Uzyj ODBC do laczenia sie z Excelem.
W necie powinenes cos znalezc na ten temat.
Np tutaj: http://www.stata.com/support/faqs/data/odbc_excel.html
bigZbig
Ja przy pomocy rozwiazania zaczerpnietego z php5.pl sobie zrobilem taki maly skrypcik, ktory czyta plik xls, wyswietla zawartosc na stronie www w formie tabeli. Pomiedzy poszczegolnymi arkuszami przemieszczam sie za pomoca linkow zorganizowanych na wzor zakladek. Moge zawartosc kazdego arkusza zapisac w bazie danych, moge to tez zrobic za tzw. jednym zamachem. Mam to zorganizowane w ten sposob, ze nazwa arkusza odpowiada nazwie tabeli w bazie danych, a nazwy poszczegolnych kolumn w arkuszu odpowiadaja nazwom poszczegolnych pol w tabeli. Wszystko wykonuje sie automatycznie. Trzeba tylko wybrac plik no i oczywiscie wczesniej zadbac o poprawnosc nazw arkuszy i kolumn.

A wracajac do Twojego problemu. Skoro potrafisz zapisac jeden arkusz w pliku to Twoj problem sprowadza sie do odczytania z pliku xls liczby arkuszy i wykonania odpowiednich instrukcji w petli.

Tak wiec zakladajac, ze uzywasz klasy opisanej na php5.pl w temacie "Odczytywanie plików XLS bez użycia technologii COM"
  1. <?php
  2.  
  3. $xls = new Spreadsheet_Excel_Reader;
  4. $xls->read('file.xls');
  5. for ($i = 0; $i < (count($xls->boundsheets)); $i++)
  6. {
  7. //tak przykladowo odczytasz nazwy poszczegolnych arkuszy
  8. echo $xls->boundsheets[$i][name].'<br />';
  9. }
  10.  
  11. ?>
Kuternoga
Miałem na mysli ten:
http://php5.pl/php/generowanie_plikow_xls_...technologii_com
artykuł

Dam przykład:
Cennik komuterowy składa sie z kategorii:
procesory
płyty głowne
itd
każdy w osobnym arkuszu
Nie ma znaczenia jak składuje to w bazie danych chodzi tylko o to jak za pomocą php zapisać xls ktory miałby wewnetrzna budowe xhmtl lub xml
klasa która opisujesz jest nie do sciągniecia

system zapisu xls ma być dostępny na dowolnym hostingu

Interesuje mnie ewentualnie dokumentacja formatu xls(wiem ze MS nei udostepnia swoich formatów ale moze ktos gdzies go opracowal)
bigZbig
Hmm rozumiem interesuje Cie sytuacja odwrotna, czyli zapis danych do pliku xls. Zobacze co sie da zrobic.
bigZbig
@Seth - klasa, do ktorej link podales nie rozwiazuje problemu zapisu do wielu arkuszy.

Proponuje zainteresowac sie Spreadsheet_WriteExcel
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.