Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: podmiana stringa + działanie matematyczne
Forum PHP.pl > Forum > PHP
janek
Witam,

mam string zapisany do zmiennej
  1. <?php
  2.  
  3. $dane=' bla bla [cena=222 waluta=EUR] bla bla';
  4.  
  5. ?>

i chcę wstawić zamiast zawartości nawiasów klamrowych informację o cenie w odpowiedniej walucie. Normalnie zrobiłbym to tak:

1. <?php
  2.  
  3. $dane=ereg_replace(&#092;"[(cena=)([^ ]*) (waluta=)([^ ]*)]\", \"2 4\", $dane);
  4. //i wynik takiego kodu to \"bla bla 222 EUR bla bla\"
  5.  
  6. ?>

ale oczywiście chcę to przeliczyć na PLN, czyli otrzymać string:
bla bla 888 PLN bla bla

Niestety nie udało mi się to, czyli zamiana stringa i działanie matematyczne. Sam string [cena=222 waluta=EUR] może mieć inną strukturę, nie ma problemu, ale musi zawierać informacje o cenie w różnych walutach które będzie można przeliczać na PLN.

Macie może jakieś pomysły jak to zrobić? Z góry dzięki!
Pigula
moglbys zrobic tak: w jednej zmiennej np. $cena trzymac wartosc a w drugiej walute np. $waluta. piszesz skrypt ktory przelicza cene w zaleznosci w jakiej walucie ma byc podana i nakoncu laczysz to w ciag:

1. <?php
  2.  
  3. $dana = 'bla bla wartosc='. $cena .' '. $waluta .'bla bla bla';
  4.  
  5. ?>
hwao
Poczytaj o preg_replace_callback" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual() i wszytko powinno byc jasne:)

w funckji do ktorej wypluwa zamienisz sobie jak tam Ci trzeba z EUR na PL etc.
janek
wielkie dzięki hwao, funkcja jest super, zrobiłem to w 10 min ... działa bez problemów smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.