Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Aktualizacja wlasciwosci w dwoch obiektach
Forum PHP.pl > Forum > PHP
radziel
Mam cztery klasy, jedna inicjująca, druga główna która składa się z samych właściwości, i dwie "równorzędne" bez właściwości dziedziczące wszystkie po głównej Ilustruje to poniższy kod:

1. <?php
  2. class a
  3. { 
  4. var $objB;
  5. var $objC;
  6.  
  7. var $strB = 'Halo, halo, tu B! </br>';
  8. var $strC = 'Halo, halo, tu C! </br>';
  9. }
  10.  
  11. class run extends a
  12. {
  13. function run()
  14. {
  15. $this->objB = new b;
  16. $this->objC = new c;
  17. }
  18. }
  19.  
  20. class b extends a
  21. {
  22. function CheckStrB()
  23. {
  24. echo $this->strB;
  25. }
  26.  
  27. function checkClassC()
  28. {
  29. $this->objC->Halo();
  30. }
  31. }
  32.  
  33. class c extends a
  34. {
  35. function CheckStrC()
  36. {
  37. echo $this->strC;
  38. }
  39.  
  40. function CheckStrB()
  41. {
  42. echo $this->strB;
  43. }
  44. function Halo()
  45. {
  46. echo 'zglasza sie klasa c!'.'</br>';
  47. }
  48. }
  49.  
  50. $run = new run();
  51.  
  52. $run->objB->CheckStrB(); //output: Halo, halo, tu B!
  53. $run->objC->CheckStrC(); //output: Halo, halo, tu C!
  54.  
  55. $run -> objB -> strB = 'Halo halo, zmienione B!'.'</br>';
  56. $run -> objB -> CheckStrB(); //output: 'Halo halo, zmienione B!'
  57. $run -> objC -> CheckStrB(); //output: 'Halo, halo, tu B!' <- zostaje stara wartosc!!
  58.  
  59. $run->objC->Halo(); //output: 'zglasza sie klasa c!'
  60. $run->objB->CheckClassC(); // Fatal Error :( , powinno byc 'zglasza sie klasa c!'
  61.  
  62. ?>

No właśnie. Chcę mieć możliwość odwoływania się do klas równorzędnych z tych klas tzn. klasa równorzędna -> klasa główna -> druga klasa równorzędna -> funkcja tej klasy. (ostatnia linijka kodu). Oraz mam problem z "bierzaca aktualizacja" wlasciwosci klasy glownej tak, aby te aktualizacje byly odrazu widoczne w klasach rownorzednych niestety nie wychodzi mi to. Ma ktos pomysl jak to rozwiazac?
Na wiki.php.pl natrafiłem na wzorzec 'Obserwator'.Mysle ze tu tkwi rozwiazanie mojego problemu, ale nie moge zaimplementowac tego pod 4. Czy podarzam wogole w dobrym kierunku?
hawk
No pewnie, że masz fatal error, bo $run->objB->objC jest niezdefiniowany.

Natomiast generalnie podążasz w złym kierunku, ponieważ ta struktura klas jest dziwna i w ogóle brzydka. Więc coś tu jest nie tak i z tego powodu nie wiem, jakie było twoje zamierzenie. Na pewno da się to lepiej zaimplementować, najlepiej z użyciem wzorców, ale co to dokładnie ma robić?
radziel
Moje zamierzenie było nastepujace: na poczatku mialem jedna klase i wszystko wepchane do niej. Niestety z biegiem czasu rozrosła mi sie tak bardzo ze juz sie gubilem. Wiec podzielilem ja, na pare mniejszych, ale dla kazdej z nich musiałbym tworzyć taki sam oddzielny zestaw własciwości. Więc utworzyłem klasę główną która miała *same* właściwości a reszta klas po niej dziedziczyła. Dzieki temu myslalem ze problem zostal rozwiazany - wszystkie klasy maja te same wlasciwosci.

Lecz tu pojawił się problem jeżeli z poziomu w jednej klasy zmienię właściwość klasy głównej to w drugiej klasie nie mam tej wartości zmienionej lecz domyślną lub null. Jak to hm... "obejsc" aby w klasach dziedziczacych zawsze miec "zaktualizowane" dane?
ebe
albo wlasciwosci statyczne, albo wzorzec observer. Tu odsyłam do wiki (cool cool.gif )
hawk
Źle podzieliłeś swoje klasy i tyle. Jeżeli dla każdej klasy pochodnej musiałeś tworzyć taki sam zestaw właściwości, to cały ten podział był zły. Klasa powinna mieć takie atrybuty, jakie są jej potrzebne do wykonywania zadania, do którego została stworzona. Jeżeli wszystkie klasy potrzebują wszystkich atrybutów, to masz tak naprawdę wielki kawał globalnego kodu poupychanego w klasy.

Nie próbuj tego obejść, bo w twojej sytuacji wielka klasa będzie lepsza. Chociaż tak naprawdę należałoby zaprojektować to od nowa...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.