Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: standardy sieciowe + DIV
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > HTML \ XHTML
JohnySpot
1. Czytam sotatnio o tych standardach nowych i tak sobuie myślę...
Na stronie http://www.gajdaw.pl/html/ koles mówi np. że <dt><dd><dl> są do tłmaczeń słów (jak przeczytacie to zrozumiecie) a na php.pl np. są uzyte do menu... czasem jak sobie tak myślę, że np <cite> czy jjakiś taki znacznik był mozna używać tylko do cytowania to przestaje rozumieć niektóre rzeczy, Czy te standardy mają "czemus służyć" i być używane do konkretnych rzeczy czy "dawać efekt" wizualny do wykorzystania w jakimś sensie questionmark.gif bo ja już nie kumam

2. co do tego <dd><dt> etc... to fajnie na php.pl to jest zrobione z tymi div-ami... i tu pytanko czy ktoś mi napisze jak to odnieśc do tabel questionmark.gif np <div> - <table> ... itd ...
orson
witam ...

cite, strong, acronym i inne służą do innej niż wizualna prezentacji danych i akcentowania ... np. do zaznaczania ważnych słów nie powinno się stosować b tylko strong ... i na przykład przeglądarki czytające na głoś treść strony inaczej to intrerpretują ... a że strong jest dłuższe od b dlatego się nie przyjęło ... ogólnie: b, i, u nie są zalecane jeżeli chce się pisać zgodnie ze specyfikacjami xhtml 1.1 i dalszymi więc już teraz można się odzwyczajać ...

pozdrawiam
xarr
dokladnie tak, za wizualna czesc powinien odpowiadac css i jest wtedy czysto i schludnie smile.gif
Co do list to powinny byc uzyte ul li, bo menu to raczej lista nieuporzadkowana wyboru funkcjonalnosci serwisu. Chociaz to tez zalezy jak autor grupuje elementy, bo jezeli bylo by to z gory okreslone jako np: poziome menu, czy poprostu menu wtedy kazdy element zaliczajacy sie do powyzszego zawieral by sie w <dd>.
WWW php.pl ma pare niedociagniec, ktorych zostanie pozbawiona w kolejnej wersji.

Standardy sieciowe traktuj nie jako gadget, ktory uatrakcyjni twoja strone, ale jako cos dzieki czemu masz jako webmaster pewnosc, ze twoja strona wyglada w 99,9% ok w kazdym srodowisku i w kazdej przegladarce. To 0,1% zostawiamy dla ksiedza smile.gif
Mowiac ok mam na mysli poprawnie wyswietlana, dajaca sie uzywac w kazdych warunkach, co nie jest tozsame ze stwierdzeniem, ze wyglada tak samo. Pamietaj, ze dostepnosc strony dajacej sie otworzyc zarowno na pc z ie4 co na ie6,ff,operze, czy komorce, palmtopie itd. to cos czym nie kazdy moze sie w dzisiejszych czasach pochwalic biggrin.gif Poza tym nie stosowanie standardow czesto oznacza to dyskryminacje pewnej grupy userow np: niepelnosprawnych, ktorzy nie sa w stanie odczytac twojej www, czy tez sie wogole po niej poruszac. Z tego co wyczytalem w necie taka niewiedza moze kosztowac webmasterow np: ze Stanow Zjedonoczonych, gdzie jest obowiazek stosowania zasad section 508(accessibility). Na pytanie jak profesjonalne witryny chcesz robic musisz sobie odpowiedziec sam i dac sie przekonac ze pisany poprawnie semantycznie kod, ktory uwzglednia wiele czynnikow jest zawsze lepsza wizytowka ciebie jako tworcy niz jakies badziebie, co wyglada slicznie, ale wczytuje sie dluzej i tylko dla wybranej grupy ludzi posiadajacych odpowiednia konfiguracje sprzetowa biggrin.gif

A co do tego div i table. Div to element blokowy definiujacy pewna zawartosc. Table to element tablicowy sluzacy do wyswietlania danych tabelarycznych. Dwa rozne elementy sluzace do czego innego. Wiecej na w3c.org smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.