Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pomysł na portal
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
miik
Witam. Dość dawno nie programowałem w php, a teraz mam troche wolnego czasu i chciałbym stworzyć jakiś portal tylko nie wiem o czym i może dla kogoś kto się zna na czymś. tzn. bo ja się nie znam na wszystkim smile.gif
hwao
dry.gif ohmy.gif

Moze zamiast porywac sie na cos, napisz jakiegos arta dla php.pl?
miik
Cytat(hwao @ 2005-05-14 19:32:08)
dry.gif ohmy.gif

Moze zamiast porywac sie na cos, napisz jakiegos arta dla php.pl?

heh..a co to ma do rzeczy. Moge napisać, ale wole zacząć robić jakiś portal aby odświeżyć umiejętności.
Cudi
Cytat("http://pl.wikipedia.org/wiki/Portal_internetowy")
Portal internetowy to rodzaj serwisu informacyjnego, dla którego nośnikiem jest Internet. Zazwyczaj portal internetowy zawiera dział aktualnych wiadomości, pogody, katalog stron internetowych oraz mechanizmy wyszukiwania informacji w nim samym lub zewnętrznych zasobach Internetu.

Portalu się nie robi o czymś, portal jest bardzo ogólny. Tobie raczej chodzi o wortal, ale jak nie masz pomysłu to napisz sobie lepiej devBloga winksmiley.jpg
miik
Cytat(Cudi @ 2005-05-14 20:33:19)
Cytat("http://pl.wikipedia.org/wiki/Portal_internetowy")
Portal internetowy to rodzaj serwisu informacyjnego, dla którego nośnikiem jest Internet. Zazwyczaj portal internetowy zawiera dział aktualnych wiadomości, pogody, katalog stron internetowych oraz mechanizmy wyszukiwania informacji w nim samym lub zewnętrznych zasobach Internetu.

Portalu się nie robi o czymś, portal jest bardzo ogólny. Tobie raczej chodzi o wortal, ale jak nie masz pomysłu to napisz sobie lepiej devBloga winksmiley.jpg

hmm...no wortal masz racje, ale blog odpada...
sztosz
Dlaczego? Dla odświerzenia umiejetnosci to porzadny DevBlog jest w sam raz.
Ace
napisz serwis o mozliwosciach podobnych do wp jesli chcesz sobie odzwiezyc informacje. tongue.gif a tak to devblog - polecam.
miik
Cytat(Ace @ 2005-05-14 23:05:16)
napisz serwis o mozliwosciach podobnych do wp jesli chcesz sobie odzwiezyc informacje. tongue.gif a tak to devblog - polecam.

Wp to nikt sam nie napisze:P...mam już robote musze stworzyć jakiś sklep internetowy, ale nie wiem czy korzystać z jakiegoś skryptu czy od podstaw pisać coś.
Majdan
Cytat(miik @ 2005-05-14 23:23:10)

Wp to nikt sam nie napisze:P...mam już robote musze stworzyć jakiś sklep internetowy, ale nie wiem czy korzystać z jakiegoś skryptu czy od podstaw pisać coś.

Myślałem, że chcesz odświeżyć sobie umiejętności. tiredsmiley.gif Nie wiem czy coś sobie odświeżysz gotowym skryptem. tongue.gif

Poza tym portal wymaga dużo nakładów pracy (nie tylko jednej osoby) i jego stworzenie to według mnie dla odświeżenia umiejętności to coś śmiesznego. tongue.gif
miik
Cytat(Majdan @ 2005-05-15 09:14:08)

Myślałem, że chcesz odświeżyć sobie umiejętności. tiredsmiley.gif Nie wiem czy coś sobie odświeżysz gotowym skryptem. tongue.gif

Poza tym portal wymaga dużo nakładów pracy (nie tylko jednej osoby) i jego stworzenie to według mnie dla odświeżenia umiejętności to coś śmiesznego. tongue.gif

Znacie jeszcze jakieś skrypty sklepów, bo chce sobie podejrzeć jak zrobili i zrobić cos podobnego.
Ociu
hotscripts.com
Speedy
Cytat(miik @ 2005-05-15 14:11:15)

Znacie jeszcze jakieś skrypty sklepów, bo chce sobie podejrzeć jak zrobili i zrobić cos podobnego.

nie wyjdzie Ci to na zdrowie tongue.gif Jeśli posiadasz jakieś umiejętności, to pisz od zera biggrin.gif .
Zwłaszcza, jeżeli chcesz te umiejętności jak już wspomniałeś - odświeżyć winksmiley.jpg .

Pozdrawiam.
miik
Cytat(Speedy @ 2005-05-15 17:20:36)
Cytat(miik @ 2005-05-15 14:11:15)

nie wyjdzie Ci to na zdrowie tongue.gif Jeśli posiadasz jakieś umiejętności, to pisz od zera biggrin.gif .
Zwłaszcza, jeżeli chcesz te umiejętności jak już wspomniałeś - odświeżyć winksmiley.jpg .

Pozdrawiam.

Może ktoś chce żeby mu napisać stronke (wortal)? Szukam pomysłów, ale już jest pełno stronek i nie wiem co wymyślić. Przydało by się coś orginalnego. Może wystawie ogłoszenie dry.gif . Mam tylko pytanko: co wy aktualnie piszecie(projektujecie)? smile.gif
Seth
Cytat(miik @ 2005-05-16 00:09:18)
Przydało by się coś orginalnego. Może wystawie ogłoszenie dry.gif . Mam tylko pytanko: co wy aktualnie piszecie(projektujecie)? smile.gif

thumbsupsmileyanim.gif

Mialem kiedys taka sytuacje:
Siedzi obok mnie jakas bezdomna kobieta i pyta:
- Przepraszam, ktora godzina ?
Ja na to - 14:00
- A ma pan moze 10 zl ?
biggrin.gif
miik
Cytat(Seth @ 2005-05-16 00:26:39)
Cytat(miik @ 2005-05-16 00:09:18)
Przydało by się coś orginalnego. Może wystawie ogłoszenie dry.gif . Mam tylko pytanko: co wy aktualnie piszecie(projektujecie)? smile.gif

thumbsupsmileyanim.gif

Mialem kiedys taka sytuacje:
Siedzi obok mnie jakas bezdomna kobieta i pyta:
- Przepraszam, ktora godzina ?
Ja na to - 14:00
- A ma pan moze 10 zl ?
biggrin.gif

Nie o to chodzi dry.gif sleepysmiley03.gif
_Mateo
Wiesz co, to trochę śmieszne pytanie, co mógłbym sobie napisać żeby odświeżyć umiejętności. Ale przydałby się jakiś pogromca CMS'a JPortal... Próbój smile.gif Napisz CMS'a a potem się baw smile.gif
Ociu
Napisz ez'a :-)
Ace
Ociu - robi sie tongue.gif
_Mateo
chodźcie robimy jakiś wyrąbany system CMS smile.gif co wy na to?
Siner
Cytat(_Mateo @ 2005-05-19 11:19:05)
chodźcie robimy jakiś wyrąbany system CMS smile.gif co wy na to?

Chyba juz były takie plany system miał się nazywać "THOT"
Ale chyba został zawieszony
Ace
hehe

Nemesis System tez mial byc - nie bialbyc jakis super extra, ale mial sprostac swoim zalozenium, czyli proste tworzenie nieduzych stron internetowych...

Dobre checi czasem nie wystarczaja.
Marusz
Cytat(Ace @ 2005-05-19 13:45:02)
Nemesis System tez mial byc

A co to u licha ten "Nemesis System"? blink.gif
Ace
Grupka osob z php.pl chciala stworzyc cms'a, kubatron byl pomyslodawca, nawet kilka ofert na hydeparku napisal.
Marusz
Cytat(Ace @ 2005-05-19 17:20:47)
kubatron byl pomyslodawca

A, luz, no comment thumbsupsmileyanim.gif
Ace
Hm, akurat dobrze sie zapowiadalo, ale teraz temat ucichl. Przy realizacji bral udzial hwao, bela_666, nievinny, zblakany, doom3, arj, ja oraz dravo... no i kubatron smile.gif ale akurat tak wyszlo ze nie wiele czasu mielismy.
NuLL
Ja mam trochę dziwne zdanie dot. tego typu produkcji- otóż wydaje mi się, że potrzebna na początku jest osoba, która skoduje już coś działającego, którego będzie potem rozwijane przez większą grupkę.
Pomino CVS, IRC-a i tych innych rzeczy trudno jest się dogadać na początku co do jakiś standardów tongue.gif, wizji całego projektu i tego typu innych rzeczy - wg. mnie to musi uczynić jedna osoba. Na początku nikt tak naprawde nie wie co dokładnie robi - potem to zostanie sklejone i wyjdzie bubel :roll2:. A tak jeśli ktoś naskrobie jakieś jądro w wersji alfa, kilka bibliotek(może z czyjąś pomocą) i pokaże COŚ DZIAŁAJĄCEGO(bo dla takie coś np. dla mnie to motywacja do tego, że można to coś rozwijac) to może coś z tego wyjść Rkingsmiley.png guitar.gif
Ace
racja. u nas nie bylo osoby ktora napisze jadro, zeby pozniej podczepic jakies biblioteki do tego i zeby zaczac pisac jakies akcje/moduly
_Mateo
a możeby tak zrobić cms'a na plikach textowych? w końcu chyba nic takiego jeszcze nie było, a nie każdy ma dostęp do baz danych... Co wy na to?
M4chu
Jest wiele opartych na xmlu. Zreszta przy odpowiedniej architekturze systemu zmiana zrodla danych nie sprawia problemu - wystarczy zmienic DAO.
_Mateo
@M4chu czepiasz się... Ale moznaby cos zrobić naprawdę świetnego, na TXT, zeby było stabilne i niezawodne... Cume un gajz smile.gif
dr_bonzo
A jest sens -- chyba KAZDA oferta hostingu zawiera jakas baze danych, to poco pisac swoja od nowa i to w php?
SongoQ
@NuLL slyszales o pracy zespolowej. Myslisz ze w firmach jak programuja to 100 osob czeka az 1 osoba podstawy zrobi buhahahah. Wszystko sie opiera o dobrej organizacji menagerach itd. Trzeba wyznaczyc cele i kto za co jest odpowiedzialny. Hmmm mozna wykorzystac do tego SCRAM............

@_Mateo Txt - nie praktycznie, wadliwe i wiele innych rzeczy nozna wymieniac. Swiat idzie z postepem i kazdy stawia na przetwazanie danych.
Ociu
Kiedyś było w modzie robić strony za webmasterów, później sprzedawanie brzydkich designów za 100 zł, teraz prowadzenie devblogów, pewnie w przyszłości okaże się modne będzie robienie kolejnych wp.pl.
SongoQ
@Ociu No nic nie poradzimy na to.
_Mateo
@SongoQ - masz racje, w sumie to był dość głupawy pomysł, ale liczą się chęci smile.gif
SongoQ
@_Mateo checi ok ale i tak najwaznejszy jest pomysl.
miik
tak myślałem o tym dev blogu to mi się wydaje że nie ma sensu prowadzić jakiegoś dziennika - to mi się wydaje jakieś nie dla mnie...a tak idąc dalej cms - to właśnie o tym myślałem, ale może jestem za cięki jeszcze, chociaż można sklecić w C jakiś program do robienia wortali, portali...teraz bede musiał napisać jakiś wortal szkoleniowy, więc już mam co robić...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.