Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: <div>
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > HTML \ XHTML
simon_n
Czytałem w jednym z artykułów na takiej stronie z egzotychnych krajów www.php.pl tongue.gif że w standardzie XHTML zaleca sie zastąpienie <table> na <div> questionmark.gif Więc jak jak tu się opisuje wielkość kolumn i wierszy questionmark.gif Mam na stronie jej podział ustawiony właśnie za pomocą <table> a jak to zrobić w XHTML za pomocą <div>, bo jesli dobrze zrozumiałem tak sie powinno robić questionmark.gif
revyag
To pewnie źle zrozumiałeś co czytałeś. Chodzi o to aby struktura strony była stworzona w oparciu o divy. Jeśli masz na stronie jakąś tabelę to tworzysz ją przy pomocy table, bo do tego ten znacznik służy.
simon_n
Zaraz po <body> mam <table> którym dziele całą strone na części a na www.php.pl jest to zrobione za pomocą <div> a gdzie prametry tych części strony czy to załuga php questionmark.gif
chojraq
W stylach css tam zapisujesz wiekszosc danych.
Fipaj
Znacznik TABLE służy tylko do tabel, a nie układów stron.

Na przykład tabelę z porównaniem dajmy na to programów stworzysz znacznikiem TABLE, ale cały układ strony - nagłówki, menu, stopki itd - DIV i CSS
simon_n
A może znacie link do jakiego artykułu który opisuje i podaje przykład zagadnienia z budową struktury dokumentu?? Czyli położenie tekstu na stronie jest definiowane w CSS a nie w konkretnej tabeli questionmark.gif
Fipaj
Wpisz w Google: "Valid XHTML!". Na pewno wyskoczy dużo poprawnych stron smile.gif
piechnat
może mój przykład cos Ci powie, to dwa układy strony, takie same, jeden na tabelach, drugi na warstwach, adres:

http://royy.net/~piechnat/simple_design/
simon_n
Dzięki za przykład zdecydowanie lepiej sie korrzysta z CSS biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.