Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kwestie prawne
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Pah!
Witam,
Mam pytanie dotyczące kwestii prawnych. Chciałbym się dowiedzieć ostatecznie (próbując dowiedzieć się na własną rękę, spotkałem się z różnymi opiniami) jak w świetle prawa wygląda kilka spraw, np. jest taka oto sytuacja: firma chce zlecić pewnej osobie wykonanie prezentacji multimedialnej. Aby wszystko odbyło się zgodnie z prawem jest gotowa zakupić dla tej osoby niezbędne oprogramowanie (powiedzmy Flasha). Moje pytanie brzmi: istnieje coś takiego jak zakup dla pewnej osoby? To znaczy czy Firma może zakupić licencję, a następnie przekazać ją osobie, która ma wykonać tą prezentację, ale która w świetle prawa nie jest pracownikiem tej firmy?

Zastanawiają mnie też kwestie wykorzystywania czcionek i zdjęć przy tworzeniu stron internetowych. Czy są tu jakieś ogólne zasady regulujące tą kwestię czy jest to sprawa indywidualnych licencjii, na których udostępniane są czcionki lub zdjęcia?
Sir_GreG
Firma moze udzielic Ci licencji, aby wszystko bylo legalne (dodatkowy akapit w umowie). Jest to dosyc czesta praktyka stosowana przez firmy zlecajace napisanie softu.
Pah!
Ta licencja będzie udzielona tylko na ten jeden projekt czy już na stałe? Czy może zależy to od firmy, bo może być i tak, i tak?
Czy wolno odpsrzedawać oprogramowanie?
No i czy ktoś orientuje się jak wygląda sprawa z czcionkami i zdjęciami?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.