Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: stale łącze
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
itsme
no coz moze sie kiedys doczekamy CZEGOŚ TAKIEGO
Fo
hmmm
Cytat
do 26Mb/sekundę  
5 stałych adresów IP
abonament "scream" wynosi 398 koron miesięcznie, czyli nieco ponad 190 złotych.
w TP S.A. trzeba zapłacić za 52-krotnie wolniejsze połączenie z Siecią (!)  

Pozostaje czekać, kiedy w naszym kraju szybki dostęp do Internetu będzie w zasięgu możliwości finansowych przeciętnego obywatela

po przeczytaniu tego juz zaczyna mnie szlag jasny powoli trafiac angrysmiley.gif a co do tego ostatniego to .... zaczynam sie łudzić ze jak wejdziemy do Unii... moze znajdzie sie taki provider w polsce ktory wykosi cala konkurencje tongue.gif
Jabol
:cry: mam 20kilobajtów(nie bitów winksmiley.jpg )/sek i złapałem doła... Ja chce do Szwecij!!!
Wankster
:oops: Ja też :oops: :!:
Chociż u mnie nie jest najgorzej winksmiley.jpg 1-2MB/s (nie wiem dokładnie) za friko ;P
ramze
Ja mam SDI i sobie chwalę, ale to nie to co 26Mb. Jak wejdziemy do UE to może jakaś firma będzie mogła chociaż w malutkim stopniu konkurować z TP s.a. a może tak po kilku/kilkunastu latach może znajdzie się konkurencja dla osłabionej tepsy. W najbliższych latach nie widzę zagrożenia dla tpsa, chyba, że france telecom będzie ciągnał jeszcze więcej kasy do siebie. A kulczyk holding zbankrutuje (życzę mu tego) to wtedy może netia odrobi pare punktów, bo teraz to nie ma szans gdyż tepsa skutecznie ją blokuje. Chociaż nawet jak będziemy mieli dwie firmy na rynku n.p. tpsa (pewniak) i netia to i tak będzie duopol a ceny może troche spadną żeby szumu nie było ale i tak szału u nas nie będzie dopuki tepsa dzierży w swych łapach pałeczę monopolisty na rynku.
lisu
Cytat
Ja mam SDI i sobie chwalę,

Ja tez bym sobie chwalil, ale nie za taka cene. Ta predkosc wystarcza mi na moje potrzeby, jest w miare niezawodne (ze 2 rozlaczenia na miesiac). Poza tym u ciotki mam 8Mbit/s i rzadko ktory serwer wyciaga wiecej niz 30kb/s. Owszem zdarzaja sie 150kb/s, ale to bardzo maly procent, wiec i tak przyszlosc wg mnie ma wolny (rzedu wlasnei 10kb/s), ale bardzo tani dostep (nie za 140zl !!!! zlodziejstwo!!!!).

Cytat
W najbliższych latach nie widzę zagrożenia dla tpsa, chyba, że france telecom będzie ciągnał jeszcze więcej kasy do siebie.  

No, francuzi potrafia, popatrz na canal+, jeszcze dlugo nie pociagnie.

Cytat
A kulczyk holding zbankrutuje (życzę mu tego)

A ja nie, bo importuje moja ulubiona marke samochodow tongue.gif.

Ja juz nie mowie, ze u mnie w domu z modemu wyciskam max 28kbps.
Seth
Rozwiazaniem sa kablowki. Ja mam net przez Chello (kablowka UPC dawniej Wizja) i wyciagam srednio 50/60 Kb/s. Zdarza sie wiecej ale sporadycznie. Place ok 110zl. Net mam 24/7.
spenalzo
Ech, pomarzyć dobra rzecz... na razie mam 4 kilobajty na sekundę i mi jakoś wystarcza. :-D
Ja jestem za tym, żeby telekomunikacja padła i jej infrastrukturę przejęły inne firmy. Bo jak na razie tp nic dobrego mi nie dała. Chociaż nie padnie, bo jak tyle ludzi ma być nagle bezrobotnych?! Co za kraj...
itsme
powiem tak kelaga zaczyna sie bawic u mnie w miescie laczem radiowym zalozyl firme i zaczyna udostepniac cenowo bywa roznie ...

ma lacze 2MB/s ladnie dziala (od TPSA - wiec nalezy sie spodziewac przerw w dzialaniu) koszt podlaczenia w zaleznosci od odleglosci od 100 do 600 zl ale ....

planuje dzierzawic lacze satelitarne 300 MB/s za pewna kwote (w kazdym razie sie oplaca) wtedy pojde do niego z hdd i bede ssssal... do bolu smile.gif

jak wyjdzie interes to wszystko dokladnie opisze na forum:
- koszty
- problemy
- rozwiania
moze sie ktos jeszcze skusi smile.gif
[Regis]
Ja chce do Szwecji !!!!!!!!!!!!!! smile.gif Moja biedna radiowka wyciaga ledwie 60kbps jak sa lacza luzne, a tu 26MB/s !!!
Seth
itsme: Powiedz mi jaki ma zasieg taka siec i czy trzeba wykupic jakas koncesje. Mazy mi sie stworzyc malo siec prywatna - bezprzewodowa z kolegami z tym, ze jest miedzy nami dosc duzy dystans - od jednego z kilka set metrow, a do drugiego kilka kilometrow (do 5, jakos nie umiem oszacowac odleglosci ale cos kolo tego).
Ciekaw jestem czy mogl bym cos takiego zainstalowac sobie. Niedaleko mam wiezowiec, wiec glowna antene mogl bym tam umiescic.

P.S. Mialem sie odezwac w sprawie testu i wynikow.... wiec: miales racje smile.gif to jeszcze nie moj dzien winksmiley.jpg
ramze
Na radiowe połaczenie z netem NIE potrzeba żadnych koncesji. W zasięgu do kilometra koszty takiego przedsięwzięcia nie są wielkie ale są spore. Potrzebna jest jedna antena dookólna lub 3 szczelinowe (szczelinowe będą kosztowały do 10000 za wszystko, a dookólna to antena+przewód[dobrze jak jest dobrej klasy bo wtedy są straty mocy minimalne]+specjalna przejściówka [ nie wiem jak to się fachowo nazywa]+karta). Te 5km to jest problem do ominięcia, ale do tego potrzebna by była antena paraboliczna o dużej średnicy+konwerter w stacji klienckiej i to myślę, że załatwiło by sprawę. Ale to są takie moje pobieżne wyliczenia, musiał byś się wszystkiego dowiedzieć. Wiem, że w necie jest strona na, której jest kalkulator anten (no tak się nie nazywał, ale tam wszystko sobie ładnie można wyliczyć). Nie pamietam strony i nie mam jej nigdzie zapisanej ale wiem, że wpisałem w onecie bezprzewodowesieci i była to najbardziej profesjonalna oferta (to już było jakiś czas temu, teraz tego jest pełno nawet mam stronkę na której jest napisane jak samemu antenę zrobić).

http://www.chipdrive.pl/wireless/index.htm (tu nawet są nowe dane i wychodzi na to, że te 5km to żaden problem smile.gif)
wojtek
To na takim 26MB/s to sobie mozna serwerek postawic i o nic sie nie martwic :) Przeciez to malo w Polsce jest firm hostingowych co takie lacze maja, a tu za 190zl mozna sobie w domu zalozyc.. Eh.. jakby tak bylo w Polsce..

Ja od 4 dni mam neostrade, z bratem na dwa kompy. Troche drogo (ponad 190zl/mies) ale chodzi elegancko.. (512kbps). Tyle ze czekalem na to 4 lata :), zaczynalem z modemem 2,4kbps :) Eh, jak to dobrze ze te czasy juz minely..
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.