Cytat
NIe, dziękuję za adresy bibliotek. Zamiast przerzucać strony kolorowych pisemek, wole sobie poczytać dobra książkę. To sprawa, że moj umysł odrywa się od szarej i smutnej codzinneości. A to się bardzo przydaje. Między innymi do weselszego spojrzenia na świat.
a ja zaswiadczam i podpisac sei moge ze czasem warto cos przeczytac by miec inne spojrzenie na swiat ;) jesli masz ochote moglbym jutro albo pojutrze sprobowac zeskanowac te dwa teksty.
Cytat
Prosze, wykarz, co było na poziomie w tej dyskusji? Buczenie, przerywanie rozmówcy, zaślepione powtrazanie tych samych argumentów skopiowanych z Radia Maryja i fiszki pana Wrzodaka, czy "kulturalne" umozliwienie prowadzacemu zakonczenia programu?
Jednie człowiek, który przedstawił sie jako student prawa (nie mam pamięci do nazwisk) byl w stanie powiedzieć coś używając języka i tonu na odpowiednim poziomie. Reszta (młodzież, politycy, i pierwsza grupa) bardziej przypominali mi stado owiec pędzonych na rzeź niz intelektualne elity naszego społeczeństwa.
koncowki nie ogladalem bo niestrety zadna strona nie prezentowala wg mnie ciekwych argumentow. sluchalem natomiast wypowiedzi z pierwszej czesci (expertow?/ osob ziantersowanych) a nastepnie mlodziezy. zaluje ze nie mam tekstu przed soba ani ze nie staralem sie dokladnie zapamietac ale odnioslem wrazenie ze (a) strona anty byla lepiej przygotowana niz pro (b) argumenty reprezentanta UPRu nie przypominam sobie by byly odparte.
ogolne moje wnioski po czwartku - w calym halasie zabraklo mi rzetelnego informowania a calosc przypominala festyn. do "za 5 dwunasta" nie przypominam sobie wiekszych i dluzszych debat na temat mozliwosci jakie stwarza przystapienie do UE, obowiazkow jakie sie z tym wiaza oraz potencjalnych szans rozwoju _wraz z informacja jakie sa szanse na ich wykorzystanie_. np pieniadze przeznaczone na dotacje sa nie przecze lakomym kaskiem sek w tym ze ten kraj poki co nie bardzo radzi sobie z zagospodarowaniem przydzielonych mu srodkow. z jednej strony SAPARD zostal wykorzystany w duej wiekszosci z drugiej fundusze celowe rzadko kiedy osoiagaja prog kilkunastu % wykorzystnia.
jeszcze na jesien zeszlego roku mialem przyjemnosc rozmwiac z osoba ktora akurat zajmowala sie sprawdzaniem druczkow w urzednie w tej sprawie. okazalo sie ze przez rok bylyu 3.. 4 zgloszenia i wykorzystano kilka % dostepnych srodkow.
doplaty celowe sa rzeczywiscie wysokie ale nie ida one za duchem rynku a za pomyslami UE - oznacza to czesto ze zamiast dopingowac PKB beda go stopowal - bo po co zwiekszac np produkcje buraka cukrowego gdy od pol roku nie jest to wskazane bo wszyscy wyczuli w tym interes i zczeli go uprawiac.
wykorzystanie ogolnie funduszy prznaczonych na rozwoj przez UE przychodzi z czasem. i jest mozliwe wykorzystanie np 70% mozliwych srodkow. ciekawostka moze byc fkat ze udaje sie to niemcom.. w krajach ktore przystapily niedawno poziom waha sie pomiedzy 20 a 30%
czestymi argumentami jest rowniez praca - gdy idzie o informatyke juz teraz mozna dostac otwarty bilet do panst ktore stanowia rarytas dla polakow - irlandia, niemcy.
mozliwosc studiowania na zagranicznych uczelniach brzmi rowniez ciekawie jednak zeby sie dostac na nie trzeba zdac egzaminna uczleni - co oznacza w jezyku kraju zdajcego. jakis mieisac temu rozmwialem z kolega z szkoly sredniej. nie zostanie przyjety na zagraniczny uniwerystet - bodjaze jako doktorant (mimo na prawde wysokich osiagniec i ogromnych sukcesow naukowych w kraju i za granica) dla tego ze nie zdal czesci zwiazanej z wynajdywaniem synonimow rzadkich slow w jezyku angielskim. i ja i kolega konczylismy liceum z wykladowym angielskim. jego certyfikat CAE i TOEFL (wydaje mi sie ze ma oba) rowniez niespecjalnie tutaj pomogly ;)
dodatkowo studiowanie w zagranicznych uczelniach kosztuje misie ;)
duzo sie mowi o mozliwosci wolnego podrozowania np bez paszportu przekraczania granic. podrozowac juz teraz mozna. na paszport czeka sie 2 tygodnie. bez paszportu? polska musi wpierw zapewnic ze spelnia postanowienia ukladu z Schengen a nawet pani Hubner stwierdzila ze to po 2-3 latach od przyjecia najszybciej - trzeba bowiem bedzie wykazac ze granica jest szczelna a poziom obslugi wlasciwy.
ja jestem a przystapieniem polski do uni europejskiej. ale jasne jest dla mnie ze nie wybieramy rozy tylko mniejsze zlo.