Witam.
Sprawa wygląda tak:
Mam strone WWW wyświetlającą aktualne warunki pogodowe.
Dane z urządzenia pobierane są co 60 sekund i zapisywane do pliku txt, następnie gdy ktoś wchodzi na stronę to skrypt php odczytuje dane z pliku i wyświetla je na stronie.
Chciałbym stworzyć kanał RSS, w którym aktualne warunki pogodowe uaktualniane były by powiedzmy co 10 minut.
Jak stworzć statyczny kanał i wpisać do niego odpowiednie dane to wiem, nie wiem natomiast w jaki sposób zmieniać zawartość pliku co te wcześniej ustalone 10 minut.
Chciałbym też aby rozwiązanie to działało pod windowsem i linuxem.
Myślałem o napisaniu skryptu w bashu, który odpalony w cronie generował by plik XML co jakiś określony czas, ale nie wydaje mi się to do końca sensowne.
Może za pomocą php, ale jak ?
Tzn. chodzi mi o to, że php działa gdy ktoś odwiedza stronę i zastanawiam się czy powinienem wygenerować dynamicznie plik XML, gdy jakiś czytnik będzie chciał go przeczytać (chyba to jest bezsensowne), czy też użyć php do generowania statycznego pliku XML, który by gdzieś sobie leżał na serwerze. Tylko jak zmusić do tego php, aby okresowo działało ?
Poradzę sobie ze wszystkim, tylko proszę o nakierowanie mnie na odpowiednie mechanizmy, w jaki sposób powinno to być zrobione.
Aha i jeszcze jedno - javascript odpada, jak narazie to dla mnie ciemna magia i nie śpieszy mi się do nauki tego.
Pozdrawiam