Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP/MySQL] grupowanie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
bar9n
Witam,

Mam tabele terminarz o takiej strukturze:
Kod
term_data, term_kolejka, term_team1, term_team2

rekordy w kolumnach term_team1 i term_team2 mam wpisane jako numery id drużyn, ktorych szczególy znajdują sie w tabeli teams
Kod
struktura: druzyna_id, druzyna_nazwa

no i teraz chce wyswietlic caly terminarz pogrupowany kolejkami.

cos takiego:
Kod
1. kolejka

nazwa_druzyny1 - nazwa_druzyny2 / data
nazwa_druzyny3 - nazwa_druzyny4 / data
nazwa_druzyny5 - nazwa_druzyny6 / data
nazwa_druzyny7 - nazwa_druzyny8 / data

2.kolejka
nazwa_druzyny1 - nazwa_druzyny2 / data
nazwa_druzyny3 - nazwa_druzyny4 / data
nazwa_druzyny5 - nazwa_druzyny6 / data
itd.

Mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi. Z góry dziękuje za pomoc.
nospor
Cytat
Mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi
Tak wiemy oco ci chodzi. O odwalenie za ciebie całej roboty. Forum służy do zadawania pytań w stylu: "sluchajcie mam to i to, ale nie działa do końca jak chcem, poradźcie." A nie jak u ciebie: "nie mam nic, napiszcie za mnie wszystko".
pozatym na forum juz bylo wiele razy grupowanie, wyswietlanie grupowania - poszukaj.
Z racji że jesteś nowy to nie zamykam, może ktoś się zlituje. Ale na przyszłość proszę o trochę własnej inicjatywy
bar9n
Kod
$sql = query("SELECT DISTINCT term_kolejka FROM g_agenda WHERE 1 ORDER by term_data ASC");
$num = 0;
while ($row = mysql_fetch_array($sql))
  {
  $sql1 = query("SELECT * FROM g_agenda WHERE term_kolejka='".$row['term_kolejka']."'");
  while($row1 = mysql_fetch_array($sql1))
     {
     echo $row1['term_team1']."-".$row1['term_team2']."<br>";
     }
  }

napisalem cos takiego ale nie dziala
nospor
ok już lepiej, ale:
1)

2)Gdy coś nie działa należy napisać czym się objawia to nie działanie, może jakieś ewentualne komunikaty o błędach
bar9n
  1. <?php
  2.  
  3. $sql = query(&#092;"SELECT DISTINCT term_kolejka FROM g_agenda WHERE 1 ORDER by term_data ASC\");
  4. $num = 0;
  5. while ($row = mysql_fetch_array($sql))
  6. {
  7. $sql1 = query(&#092;"SELECT * FROM g_agenda WHERE term_kolejka='\".$row['term_kolejka'].\"'\");
  8. echo $row['term_kolejka'].&#092;" kolejka<br>\";
  9. while($row1 = mysql_fetch_array($sql1))
  10. {
  11. $sql2 = query(&#092;"SELECT druzyna_nazwa,druzyna_miasto FROM g_teams WHERE druzyna_id='\".$row1['term_team1'].\"'\");
  12. $row2 = mysql_fetch_array($sql2);
  13. $sql3 = query(&#092;"SELECT druzyna_nazwa,druzyna_miasto FROM g_teams WHERE druzyna_id='\".$row1['term_team2'].\"'\");
  14. $row3 = mysql_fetch_array($sql3);
  15. echo $row2['druzyna_nazwa'].&#092;"-\".$row3['druzyna_nazwa'].\"<br>\";
  16. }
  17. }
  18.  
  19. ?>

dobra rozwiazalem sam problem, tak wyglada powyzszy kod i wszystko jest ok smile.gif

funkcja query została stworzona przeze mnie,
SongoQ
Zapytania w zapytaniu? To najgorsze co moze byc.
bieniek
Też miałem raz taki problem z zapytaniem w zapytaniu.
Problem polegal na tym, że w zależności od wartości pola w pierwszej tabeli musialem wyciągać dane z dwóch innych (raz z jednej, raz z drugiej).
Macie jakis pomysł żeby zrobić to w jednym zapytaniu questionmark.gif
SongoQ
Czyli wychodzi na to ze masz strukture zle zaprojektowana, w jednym polu trzymasz odwolanie do 2 tabel.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.