.
Odrazu przepraszam, że zaśmiecam forum takim lamerskim pytaniem, ale po przewertowaniu forum nie znalazłem odpowiedzi na swój problem, a wszystkie "podstawy" XML publikowane w sieci prezentują jakieś skomplikowane przykłady. A ja mam proste pytanie i potrzebuje prostego rozwiązania.
.
Zainteresowałem się XML'em. Narazie wiem jakie daje możliwości (ogromne) i sprawdzam czy w praktyce jest to wogóle użyteczne. A więc chcę zrobić taki manewr - jest dokument HTML, są trzy przyciski (rollovery, linki itp.). W zależności na który przycisk klikniesz - wyświetla się inny tekst w komórce tabeli. Banał prawda?
Więc mam taki XMLek:
<?xml version="1.0" encoding="iso-8859-2"?>
<DOKUMENT>
<ADRES>Tekst z adresem</ADRES>
<DANE>Tekst z danymi</DANE>
<NAZWISKO>Tekst z nazwiskiem</NAZWISKO>
</DOKUMENT>
I teraz co zrobić, by każdy z przycisków/linków w html po kliknięcu "wyciągał" zawartość z odpowiedniego tagu pliku XML i wyświetlał go w odpowiednim miejscu na stronie

Tylko nie mówcie, że do takiej prostej rzeczy trzeba kilkanaście linijek kodu, czy jakiegoś parsera. Jeśli tak, to panie XML, dziękuję bardzo ale nie skorzystam

Potrzebuje szybkiego i lekkiego rozwiązania. Praktycznego, a nie ćwierć tony kodu dla pasjonatów czy linku do tutoriala "Podstawy XML w 15 lat".
Jest jakieś proste rozwiązanie?
.
PS. Jeśli ktoś uczynny chciałby mi pomóc to z góry dziękuję.
ERRATA
Już wiem jak wstawiać dane ze znaczników. W komórce tabeli:
<td><span datafld="ADRES"></span></td>
Tabela musi mieć podane id dokumentu - datasrc="#plik"
OK, działa. Ale jak to "podpiąć" pod rollover, żeby działało pod rolloverem lub linkiem a nie wczytywało się automatycznie?
.
I odrazu jeszcze jedno pytanie. Jak wyciągac dane ze znacznika XML juz wiem, ale jak je tam UMIEŚCIĆ z przeglądarki?