Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: wpisy do bazy w dwóch językach
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
krzyszbi
witam wszystkich

mam na tepecie zrobienie strony która będzie miała możliwośc przeglądznia w dwóch językach polskim i rosyjskim
zrobienie stronty to pestka (ustawiamy meta ) i wszystko gra guitar.gif
ale jak już chcę aby zapisało mi w bazie w jednej tabeli w dwóch językach to mi nie wychodzi
polskie wpisy są ładnie i bez błędów wpisywane ale rosyjskie wpisują się tylko pierwsze wyrazy a spacja kończy wpis
sprawdzłem przez ECHO i wyszło ze nie są przesyłane całe wpisy z formularza do skryptu wykonujacego wpisy
może ktoś wie coś na ten temat i co z tym fantem zrobić

dwóch a nie dwuch
---
nospor
mike
1. Zainteresuj się słownikiem wyrazów bliskoznacznych. To ciągłe "wpisy" trochę śmieszy i dezorientuje tongue.gif
2. Niestety nie ma tutaj Jasnowidzów i przydałoby się żebyś pokazał kod , który jest odpowiedzialny za przetwarzanie i zapisaywanie danych.
krzyszbi
kod jest najprostrzy z możliwych czyli
  1. <form name="form" action="dodaj.php" enctype="multipart/form-data" method="post">
  2. <tr><td class="opis_s_bg">Opis Pola</td><td class="opis_s_bg">Opis Polski</td><td class="opis_s_bg">Opis Rosyjski</td></tr>
  3. <tr><td class="opis_s_bg">Nazwa maszyny</td><td align="center"><input class="form_i_admin_dod" type="text" name="nazwa"/></td><td align="center"><input class="form_i_admin_dod" type="text" name="nazwa_ru"/></td></tr>
  4. <tr><td class="opis_s_bg">Rok</td><td align="center" colspan="2"><input class="form_i_admin_dod" type="text" name="rok"/></td></tr>
  5. <tr><td class="opis_s_bg">Cena w PLN</td><td align="center" colspan="2"><input class="form_i_admin_dod" type="text" name="cena"/></td></tr>
  6. <tr><td class="opis_s_bg">Przebieg</td><td align="center" colspan="2"><input class="form_i_admin_dod" type="text" name="przebieg"/></td></tr>
  7. <tr><td class="opis_s_bg">Opis maszyny</td><td align="center"><textarea class="form_i_admin_dod1" name="opis" rows="5" cols="30"></textarea></td><td align="center"><textarea class="form_i_admin_dod1" name="opis_ru" rows="5" cols="30"></textarea></td></tr>

ta częśc odpowiada za wysłanie do skryptu danych do zapisu
a to jest fragmęt kodu skryptu króry zapisuje do bazy ( fragmęt który moim zdaniem za to odpowiada)
  1. <?php
  2.  
  3. $nazwa = $_POST['nazwa'];
  4. $cena = $_POST['cena'];
  5. $rok = $_POST['rok'];
  6. $przebieg = $_POST['przebieg'];
  7. $opis = $_POST['opis'];
  8. $opis_ru = $_POST['nazwa_ru'];
  9. $nazwa_ru = $_POST['nazwa_ru'];
  10. //stop nazwy proste
  11. $data_wpisu = date('Y-m-j H:i:s');
  12. $query = "INSERT INTO $tabela SET nazwa='$nazwa',nazwa_ru='$nazwa_ru',cena='$cena',rok='$rok',przebieg='$przebieg'
  13. ,opis='$opis',opis_ru='$opis_ru',data_wpisu='$data_wpisu'";
  14. $result = mysql_query ($query);
  15.  
  16. ?>

oczywiście na początku jst includowany konfig krórym ustanawiem połączenie z bazą danych
i co tu może być żle
mike
1. Tak powinno być czy błąd sie wkradł :?:
  1. <?php
  2. // ...
  3. $opis_ru = $_POST['nazwa_ru'];
  4. // ...
  5. ?>

2. Po co tworzysz tyle niepotrzebnych zmiennych :?: Nie można tak:
  1. <?php
  2.  
  3. // ...
  4. $query = "INSERT INTO $tabela SET nazwa='".$_POST[ 'nazwa']."',nazwa_ru='".$_POST['nazwa_ru']."',cena='".$_POST['cena']."',i tak dalej";
  5. // ...
  6.  
  7. ?>

Pokaż jeszcze dla pewności strukturę tabeli w bazie banych. no chyba że błęd powyżej załatwia sprawę.
krzyszbi
dzięki
takie małe przeoczenie a ile kłoporów może sprawić
a jak ktoś świeżym okiem spojży to widzi banalne błędy
a co do tylu zmiennych to jest mój zapewne kiepski nawyk
jeszcze raz dzięki

----edit----
Skoro problem okazał się tak banalny, przenosze temat na php Pocz.
~mike_mech
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.