Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem logistyczny...
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kornelcio
Witam ponownie,
Mam kolejny problem do rozwiązania...
Chodzi o wskazanie ścieżki do skryptu - początkowo myślałem o całej ścieżce np. http://strona.pl/folder_skryptu jednak okazuj się, że:
  • w szablonach jest funckja file_exists więc wyświetla błąd
  • funkcja __autoload() nie znajduje zmiennej $path
Później myślałem, żeby użyć w adresie np. $id=0 (a w skrypcie
  1. <?php $id = array(0 => 'admin/index.php', 1 = 'admin/ble.php'); ?> 
) ale mam wrażenie, że stwarzać to może potencjalne niebezpieczeństwo dla skryptu.

Następnym pomysłem były ramki (ale one tak brzydko wyglądają...).

Ale w czym problem jest?
Otóż includuję plik header.php w którym są wszystkie zmienne i rozpoczęcia klas, w tym klasa szablonu (z phpBB winksmiley.jpg ):
  1. <?php
  2.  
  3. $template = new Template($sqlNews_path . 'templates/Default/'); //tutaj podaję, gdzie znajdują się szablony
  4. $template->set_filenames(array(
  5. 'header' => 'header.tpl',
  6. 'footer' => 'footer.tpl'
  7. )
  8. ); //tutaj ustawiam nazwy plików, ale pokazuje błąd, ponieważ właśnie tam użyta jest 
    funckcja file_exists();
  9.  
  10. ?>

Ostatnim, i chyba najlepszym pomysłem jest wskazanie tylko nazwy katalogu ze skryptem - po czym skrypt by obcinał aktualną ścieżkę, i podstawiał adres, więc w podkatalogu admin szablon zaczynałbym jako
  1. <?php
  2.  
  3. $template = new Template('../templates/Default/');
  4.  
  5. ?>

Tylko pozostaje mi pytanie, jak to wykonać?

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Z poważaniem
kornelcio

P.S. Jeżeli doszliście już tutasj, to gratuluję Wam wytrwałości w czytaniu moich prawdopodobnie niezbyt zrozumiałych postów...
NuLL
Wszystkie odwolania na dysku ( szablony, file_exists )rozpoczynasz od zmiennej badz stale ( drugie latwiej bo widac w calym skrypcie ) typu
  1. <?php
  2.  
  3. define('ROOT',dirname(__FILE__));
  4. //..
  5. echo ROOT;
  6.  
  7. ?>

To sobie umieszczasz w glownym katalogu i juz masz smile.gif
ActivePlayer
http://pl.wikipedia.org/wiki/Logistyka
pff...
kornelcio
dzięki NuLL działa, chociaż początkowo miałem wątpliwoći, ponieważ zawsze przy __FILE__ wyświetlało mi tylko nazwę pliku (ale pięknie działa)

dzięki za pomoc.

pozdro for @ll
kornelcio

No dobra, mam jeszcze jeden problem...
Gry nie mogę się połączyć z bazą danych (zły adres bazy) to wyskakuje mi, że sprawdzony dokument ma zerowy rozmiar? Co może być z tym związane?
Dodam jeszcze, że szablon powinien pokazać błąd (brak połączenia z bazą), więc coś tutaj nie gra... sad.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.