Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: dodanie zmiennych do linku
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
umatik
w jaki sposób można dołączyć zmienne z POST do zwyczajnego linku <a href=""> ...

?
NuLL
Nie da sie.
bełdzio
  1. <?php
  2.  
  3.  echo '<a href="'.$_POST['cos'].'">bleee</a>'; 
  4.  
  5. ?>

?
NuLL
To nie o to chodzi. Z linkach sa zmienne $_GET a w $_POST to co przywedrowalo osobnym pakietem.
umatik
no wlasnie choci mi zeby dane pzeszly przes POST bez uzycia forma...

a przy pomocy javaScriptu? tez sie nie da?
mike
Możesz się bawić w coś takiego:
1. Każdy link jest obsługiwany przez JS.
2. W chwili klikniącia, w ukrytum formularzu daodawane jest dynamiczne pole o nazwie var i wartości value oraz formularz kierowany jest na adres nazwa.php, gdzie pod każdym linkiem jest: nazwa.php?var=value

Tylko po co :?:

To już będzie szczyt masochizmu biggrin.gif

Tylko to będzie nadal wykorzystanie formularza, tylko że ukrytego.
Bez tego nie da się.
umatik
hehehe no jasne ...

w zasadzie to chcialem przeslac login i pass unikajac wykozystania formularza ... no chyba ze ze mozna zastowac jakis prostrzy patent na weryfikacje zalogowany/niezalogowany ...
mike
1. Chcesz przesłać login i pass. A skąd je weźmiesz :?: Przecież ktoś to musi gdzieś wpisać. Ty czekaj, czekaj, ... a może niech wpisze do formularza laugh.gif
2. A poza tym jak masz zamiar przesyłać hasła w pasku URL to ja będę głośno zachęcał do, omijania Twojej strony z daleka, bo będzie, hmmm ... ciut niebezpieczna
umatik
no przeciez o to mi chodzi ;] jasne ze nie bede przesylal hasla i loginu w adresie lol ...

chodzi mi ze jak ktos sie juz zalogule i otrzyma ostep do dodatkowych stron to przy wejsci na nie bede musial jakos zweryfikowac czy moze je obejrzec czy nie ... dlatego pytam sie czy za kazdym razem musze przesylac log i pas w formularzu czy mozna zastosowac jakis inny sposob weryfikacji zalogowany/niezalogowany ?
nospor
No do tego to słuzy sesja. Przejrzyj forum bo ostatnio dosyc czesto to słowo sie pojawia
umatik
a jakies szczegoly?
poszukac sobie moge w ksiazce byle bym wiedzial czego mam szukac ...

ps .
w zasadzie to wystarczylo ... dzieki
mike
Cytat(umatik @ 2005-12-01 10:50:55)
a jakies szczegoly?
poszukac sobie moge w ksiazce byle bym wiedzial czego mam szukac ...

Nie umiesz czytać :?: Przecież @nospor Ci napisał.

Szu-kaj pod ło-wa-mi se-sja bądź ob-słu-ga se-sji.

Wystarczająco wyraźnie :?:

Ja nie wiem czy to jest lenistwo czy brak chęci. Ale za takie rzeczy moża ostrzeżenie oberwać.

Wybacz sarkazm, ale sam się prosisz.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.