Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przyjazne URL nie do końca przyjazne ;)
Forum PHP.pl > Forum > PHP
adalgrim
Witam,

Na początek powiem, że czytałem już artykuł o Przyjaznych URLach oraz dwa inne tematy na forum. Przeglądałem wyszukiwarkę po Przyjaznych URLach ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.

Otóż mam taki problem.

Chcę stworzyć jądro, które opierać się będzie na zasadzie iż:

www.costam.pl/zmienna1/zmienna2/zmienna3/zmienna4
lub
www.costam.pl/plik.php/zmienna1/zmienna2/zmienna3

Natomiast w normalny sposób wyglądałoby to tak ?x[0]=cos&x[1]=cos1 itd...

nie robi mi różnicy, czy będzie plik.php czy też go nie będzie. Chodzi mi o sam fakt, że kolejnych zmiennych nie odczytuje, gdyż traktuje je jako katalogi.

Próbowałem już zarówno z $_SERVER['PATH_INFO'] jak i REQUEST_URI niestety próby zakończyły się fiaskiem. Mógłby mi ktoś pomóc jak to można rozwiązać? Ewentualnie napisać proste przypisanie z PATH_INFO lub REQUEST_URI kolejnych zmiennych do zmiennej y? przy czym explode odbywałby się za pomocą /

Z góry dziękuję za pomoc.
dtb
google > mod_rewrite
adalgrim
I taki post nic nie wnosi.. czytałem i nie rozumiem na jakiej to zasadzie ma działać.. Nie pomagasz mi.. ani nikomu innemu, kto będzie szukał podobnej informacji co ja.. tylko mówisz coś w stylu: "idź tam a tam się zgubisz sam..."

Prosiłbym o bardziej rozbudowaną odpowiedź.

I BTW. Nie chodzi mi o drzewo katalogów...

to nie ma być
strona/cos
strona/cos2
strona/cos2/firma
strona/cos2/home
strona/cos3

itd..

Przetwarzanie kolejne wiem jak zrobić, chodzi mi o samo zczytanie zmiennych oddzielonych / w taki sposób, aby w adresie nie było ?
dtb
nakierowalem cie na mod_rewrite bo to jest wygodniejszy sposob. mozesz zrobic zobie takie linki:
rotfl,d,u,p,a,lol,1024.html
i nie będzie problemu z katalogami.
Nie mówie już o szybkości bo po co przez paser php ma przechodzić dodatkowy kod, skoro może to zrobić serwer.
adalgrim
Ok.. ogólnie zainstalowałem nowego apache'a i inne bajery

i polecam zajrzeć wszystkim, którzy szukają odpowiedzi tutaj:
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=seo+fr...&btnG=Szukaj&lr

Natomiast wyskoczył inny problem. W chwili kiedy robię link

www.costam.pl/index.php/zmienna1/zmienna2/zmienna3?page=1

a w index.php

1. <?php
  2.  
  3. echo $page;
  4.  
  5. ?>

Skrypt pokazuje pustą stronę. Czy ktoś ma pomysł co w konfiguracji apacha'e na localu jest nie tak? Na innym serwerze to działa.. tylko na localhoście nie.
dr_bonzo
echo $_GET[ 'page' ];
przeciez to podstawy!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.