Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Co do kategorii dev.php.pl
Forum PHP.pl > Inne > Opinie, ogłoszenia, pytania > Forum
menic
Pragnę się wtrącić do tworzenia systemu. Kilka razu przeglądałem wszystkie pomysły i przyznam, że ciekawe. Ale uważam, że trochę za dużo narzuciliście. Milion pomysłów, ale jak to wykonać :?
Bo jak do tej pory to tylko a może tak, a może owak. Ale jak wam się uda to będzie to naprawde dużei i gratulacje osiągnięcia z zgóry. Ostatnio napotkałem system w założeniach podobny do waszego. Oparty o Smarty i Peara.
Po rozpakowaniu zajmował około 10 MB ale nie o to chodzi. Uruchomiłem go a stronę generuje w bagatela 128 sekund z ułamkami, gdzie phpbb na moim komputerze generuje w jakieś 0.8 sekundy
Więc przemyslcie to
DeyV
prosta przyczyna - PEAR...
Ale my planujemuy go unikać.
Nalfein][WR
Druga przyczyna - Smarty i jej warstwa dostarczająca dane tongue.gif, która musi je za każdym wywołaniem pobierać, nawet gdy nic się nie zmieniło i Smarty skorzysta ze swojego cache'a - co prawda nie będzie wypełniać szablonu, ale dane pozostaną niepotrzebnie wyciągane z bazy.

Cytat
Pragnę się wtrącić do tworzenia systemu. Kilka razu przeglądałem wszystkie pomysły i przyznam, że ciekawe. Ale uważam, że trochę za dużo narzuciliście. Milion pomysłów, ale jak to wykonać

A założę się, że nie przejrzałeś wszystkich smile.gif Niektóre nie mniej ciekawe są w forach grup developerskich, widocznych tylko dla ich członków. Jeśli chcesz brać aktywny udział w ich działaniu możesz jeszcze dołączyć. Wtedy możliwe, że więcej z tych "ciekawych pomysłów" będziemy w stanie zrealizować 8)
menic
Chetnie, ale nie wiem czy mnie zechcą winksmiley.jpg
DeyV
zaraz - chyba czegoś nie rozumiem. Od kiedy pobiera się dane z baz, jeśli SMARTY ich nie poczebuje? Czyż w cachowaniu danych nie chodzi właśnie o to by tego nie robić?
Nalfein][WR - sprawdź, jak wygląda obsługa cache w Smarty winksmiley.jpg
Nalfein][WR
A sprawdzę smile.gif Ale jakoś wątpię bym gdzieś widział coś w stylu if ($smarty->cached($tpl)) { $tpl->assign($dane_pobrane_z_bazy) }.

Cytat
Chetnie, ale nie wiem czy mnie zechcą winksmiley.jpg

A co potrafisz?
DeyV
oj - słaboś szukał winksmiley.jpg
[php:1:4a9128a068]<?php
## from SMARTY MANUAL ###
require("Smarty.class.php");
$smarty = new Smarty;
$smarty->caching = true;
if(!$smarty->is_cached("index.tpl")) {
// No cache available, do variable assignments here.
$contents = get_database_contents();
$smarty->assign($contents);
}
$smarty->display("index.tpl");
?>[/php:1:4a9128a068]
menic
Cytat
[WR"]
A co potrafisz?

hmmm... tak dokładnie to zobaczycie za niecałe 2 tyg.
ale tu macie małe próbki
http://netmaster.onsite.pl/forum/
http://menic.onsite.pl/mSite/ nick: aaa pass: a
Ten drugi to jest a raczej będzie CMS. Nic nadzwyczjnego ale ma cikawą modularyzację + własne sesje + rozbudowany system zezwoleń dla adminów i użytkownikow
Nalfein][WR
OK, zwracam honor smile.gif Może te Smarty nie jest takie złe? Eee tam i tak zrobię swoje bajeranckie DynamicTemplate tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.