Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Blokada Ip czy cookies
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Domin
Cześć!

Mam pytanie co jest lepiej użyć. Mianowicie chcem aby użytkownik który dodał pozdrowienia był blokowany (nie może dodać pozdrowień) przez czas w minutach zadeklarowany w bazie danych w ustawieniach.

Np. w ustawieniach w bazie danych jest ustawione 5 minut. Czyli dodaje pozdrowienia na stronie i przez okres 5 minut nie mogę dodać kolejnych pozdrowień. Fajnie by było jak by czas był odliczany w czasie rzeczywistym i wyświetlany.

Tylko nie wiem czego użyć czy blokady adresu IP czy cookies. Która opcja jest lepsza i jeśli możecie podajcie przykład jak takie coś zrobić. Z góry wielkie dzięki.
strife
Witam,

Możesz użyć też sesji, jednak jeśli ktoś wyłączy i włączy przeglądarkę to będzie mógł ponowanie głosować, natomiast cookies można wyłączyć. Ip można zmienić. Czyli nie ma 100% pewności że uda Ci się zbanować kogoś na okres kilku minut.

Jedyne rozwiązanie które widzę to oparcie takiego systemu głosowania o listę użytkowników, wtedy po każdym wciśnięciu/wysłaniu pozdrowień zostanie mu ograniczony dostęp poprzez wykonanie zapytania do bazy danych. Następnie tylko sprawdzasz w skrypcie czy user który wysyła może to robić czy też nie.

Trochę o banowaniu było też na forum, wystarczy poszukać. Przykładowy temat:
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=32441

Pozdrawiam!
NuLL
Zamykam - ile razy można prowadzić dyskusje o banowaniu ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.