AxZx
23.12.2005, 22:05:57
witam
jaki jest najlepszy sposob na odzyskiwanie/resetowanie zapomnianego hasla usera?
ja zrobilem tak ze po wybraniu opcji zresetuj haslo, oraz po wpisaniu login i adresu e-mail zapisywany jest do bazy nowe haslo generowane jakims algorytmem, a nastepnie wysylany jest mail do usera z nowym haslem.
na tym forum jest tak ze jest jeszcze zalaczony link w tym mailu ktory sluzy do potwierdzenia, czyli to znaczy ze dopiero po potiwerdzeniu haslo jest zastepowane nowym?
czy juz wczesniej jest tworzone i wysylane do usera, tylko gdzie ono jest przechowywane? kolejna kolumna w tabeli user?
jak najlepiej to rozwiazac zeby user zbytnio sie nie zniechecal ale zeby rowniez system byl bezpieczny.
pozdrawiam
z gory dziekuje za odpowiedzi
strife
23.12.2005, 23:24:09
Witam,
Ja robię to tak, że mam dodatkowe pole w bazie danych koło zhashowanego hasła, i teraz jeśli użytkownik chcę przypomnieć sobie hasło to musi podać swój nick i adres e-mail podany wcześniej przy rejestracji, jeśli dane się zgadzają to zostaje wysłany e-mail z wygenerowanym losowym hashem, hash ten zostaje zapisany w to dodatkowe pole w bazie danych.
Następnie, jeśli hash w bazie zgadza się z hashem podanym w linku np. ?key=500a72aee33a41f4105df6290a56cc92 to zostaje wygenerowane nowe hasło i zupdateowane w bazie danych na to nowe, oczywiście zostaje wysłane na adres e-mail.
Można oczywiście prościej, jednak jakoś ta metoda najbardziej mi przypadła do gustu. Dlaczego nie tak jak napisałeś?
Ponieważ istnieje prawdopodobieństwo, że ktoś będzie znał Twój adres e-mail i nick'a wtedy zostanie Ci wygenerowane nowe hasło, zupełnie niepotrzebnie. Później będziesz musiał wprowadzić te nowe w mailu i ponownie zmieniać, a takto nowe hasło zostaje wygenerowane dopiero po sprawdzaniu.
Pozdrawiam!
AxZx
23.12.2005, 23:39:42
hmm wlasciwie to mam juz kolumne sid w tabeli user, ktorej wartosci przydaja sie przy rejestracji usera:) tzn potwierdzenie rejestracji.
czyli wysylam maila z linkiem
www.strona.pl/index.php?nav=nowe_haslo&sid=jidfjsdf8sdf43jirjkj8sd894&login=wacek
i jesli w to user kliknie to generuje sie nowe haslo i wysylany jest znowu mail z nowym haslem?
no ale jezeli bedzie tak jak pisalem, czyli ze po kliknieciu zresetuj haslo trzeba podac login i mail, po czym wysylany jest mail z nowym haslem
to komu to przeszkodzi?
przeciez taki mail z nowym haslem zostanie wyslany do wlasciciela maila.
tylko ze wtedy jest wiecej klopotu jak sobie ktos dla checy wpisze nieswoj login i mail. wtedy wlasciciel maila ma wiecej roboty, bo musi zalogowac sie z nowym haslem i zmienic haslo na stare, albo jakies inne ale swoje.
strife
23.12.2005, 23:55:03
Cytat
i jesli w to user kliknie to generuje sie nowe haslo i wysylany jest znowu mail z nowym haslem?
Dokładnie.
Cytat
no ale jezeli bedzie tak jak pisalem, czyli ze po kliknieciu zresetuj haslo trzeba podac login i mail, po czym wysylany jest mail z nowym haslem to komu to przeszkodzi?
IMO: Szczerze powiedziawszy mi by się nie chciało co chwilę zmieniać hasła, lepiej mieć takie zabezpieczenie przed tym.
AxZx
24.12.2005, 14:17:18
a nie za duzo tych maili user dostanie? bo az 2, i troche operacji musi przezyc.
Cytat
IMO: Szczerze powiedziawszy mi by się nie chciało co chwilę zmieniać hasła, lepiej mieć takie zabezpieczenie przed tym.
moglbys wyjasnic o co chodzi, bo nie za bardzo zrozumialem.
Hacker
24.12.2005, 19:22:55
hmmm.. może ja wyjaśnie chodzi mu o to, że jak jakiś twój "kolega" zna twój login i meila to co chwilę może resetować Ci hasło
AxZx
24.12.2005, 23:33:40
no dobra, a jezeli ktos zna login i mail to moze wysylac co chwile maila z linkiem do zresetowaia hasla i to tez moze wkurzac usera

ale w sumie racja, lepiej wysylac tylko 2 maile w zwiazku z zapomnianym haslem.
czekam na jeszcze inne pomysly:)
poki co zastosuje zaproponowany przez strife.
pozdrawiam
beginner
25.12.2005, 16:04:17
niektórzy wprowadzają jeszcze zestaw standartowych pytań typu imie pieska czy kotka czy ulicy

ale z punktu widzenia uzytkownika to trzeba by miec zeszyt z tymi wszytkimi rzeczami do zapamietania.....no ba....jak ma sie takich fajnych kolegów
AxZx
28.12.2005, 11:45:52
powroce do tematu tylko ze teraz mam pytanie odnosnie zmiany hasla, zmiany adresu e-mail
czy po zalogowaniu sie usera, gdy przejdzie do edycji danych swojego konta, mozna mu pozwolic na swobodna zmiane hasla i adresu e-mail?
brachu
28.12.2005, 11:55:25
Zalezy co rozumiesz pod pojeciem "swobodna"!!! Osobiscie uwazam, ze zmiana hasla jest nieodzowna dla uzytkownika - haslo powinien znac uzytkownik, i tylko on dlatego powinien miec mozliwosc jego zmiany. Jezeli chodzi o maila to juz zalezy do czego pozniej wykorzystujemy ten adres - ale raczej to tez nie powinno stanowic zagrozenia!
AxZx
28.12.2005, 12:02:51
swodobna - czyli ma user formularz gdzie edytuje dane swojego konta. tam ma tez pole nowe haslo i e-mail.
widzialem na niektorych stronach po zmianie hasla i e-mail wysylany jest list potiwerdzajacy na ten nowy adres z linkiem aktywujacym nowy adres, lub aktywujacy nowe haslo.
o to wlasnie mi chodzilo. czy az takie zabezpieczenia sa potrzebne.
czy mozna mu pozwolic swobodnie zmienic adres mailowy i haslo bez zadnych dodatkowych autoryzcji tych nowych danych.
brachu
28.12.2005, 12:08:11
Nowe haslo napewno nie wymaga autoryzacji, a jezeli chodzi o mail to trudno mi wyobrazic sobie sytuacje, w ktorej zmiana adresu wymuszalaby autoryzacje tej zmiany... Moim zdaniem autoryzacja w tym przypadku nie ma sensu!
Gość_asia
2.01.2006, 09:11:27
Cytat(AxZx @ 2005-12-23 21:05:57)
witam
jaki jest najlepszy sposob na odzyskiwanie/resetowanie zapomnianego hasla usera?
ja zrobilem tak ze po wybraniu opcji zresetuj haslo, oraz po wpisaniu login i adresu e-mail zapisywany jest do bazy nowe haslo generowane jakims algorytmem, a nastepnie wysylany jest mail do usera z nowym haslem.
na tym forum jest tak ze jest jeszcze zalaczony link w tym mailu ktory sluzy do potwierdzenia, czyli to znaczy ze dopiero po potiwerdzeniu haslo jest zastepowane nowym?
czy juz wczesniej jest tworzone i wysylane do usera, tylko gdzie ono jest przechowywane? kolejna kolumna w tabeli user?
jak najlepiej to rozwiazac zeby user zbytnio sie nie zniechecal ale zeby rowniez system byl bezpieczny.
pozdrawiam
z gory dziekuje za odpowiedzi
forlm/nOr OO{zero'zero}
geogis
2.01.2006, 11:22:29
A co wy na to??
1. user zapomina haslo
2. wpisuje username i e-mail
3. dostaje maila z kodem potwierdzajacym
4. klika i tam ma mozliwosc wybrania nowego hasla (2 pola dla pewnosci)
5. odrazu sie loguje (oszczedza czas spradzania 2go maila)
6. oczywiscie maila z nowym haslem albo informacji o zmianie wysylamy na jego adres
Czy sa jakies zagrozenia?
Hacker
2.01.2006, 17:20:36
Są (teoretyczne) jakby się ktoś upar to szukał by dobrego kodu do strony tej gdzie daje nowe hasło. Lepjej żeby usera logowało ale hasło przesyłało na maila
geogis
3.01.2006, 14:31:10
Widze ze nie bez znaczenia nazywasz sie Haker
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.