Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: ile razy czytano
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Gość_adik
jak zrobic taki bajer zeby mi np. w artykulach pokazywalo ile razy zostal wyswietlony dany artykul?

chcialbym to zrobic z baza danych

nie chcialbym kodu tylko jak to zrobic bo nie wiem, nie mam pomyslu...
sobstel
masz tabele ARTYKULY gdzie powiedzmy ze masz 3 podstawowe kolumny : id, article, num ,gdzie num bedzie nam mowic ile razy wyswietlono artykul. przy wysiwetlaniu artykulu walisz zapytanie UPDATE artykuly SET num=num+1 WHERE id=id_artykulu. i tyle
Guest
dzieki bardzo.. dobry pomysl bedzie winksmiley.jpg

jeszcze raz wielkie dzieki tak wlasnie zrobie

a moglbys mi jeszcze w czyms pomoc otoz chce zrobic komentarze do tych artykulow i tez nie wiem jak zrobic aby do kazdego id artykulu byly kolejne komentarze

a tabele takie:

artykuly - tu beda te artykuly, a wpisy w tej tabeli to:

id
tytul
tresc
num

oraz taka tabela na komentarze

komentarze - a wpisy takie:

id
autor
data

i jak zrobic aby komentarze dodawac do kazdego id artykulu by byly inne komentarze...
sobstel
do tabeli komentarze dodac kolumne articleid z id artykułu

to są totalne podstawy, radzę poszukać w sieci i poczytać o relacyjnych bazach danych, normalizacji i innych takich. bez tego co chwila bedziesz trafial na podobne problemy.
Guest
tz jak?

jak to potem wybierac? ten id artykulu w komentarzach
mike
Doklejam się do tego co powiedział @sopel.
Nie znając podstaw relacyjnych baz danych nawet nie będziesz wiedział co do Ciebie mówimy. A każda prośba o podpowiedź kończcyć się będzie gotowym kodem.

A co do wybierania newsa.
Powiedzmy że chcesz wybrać newsa o identyfikatorze 10 wraz z jego komentarzami:

1. Wybierasz newsa:
  1. SELECT *
  2. FROM news WHERE id = 10;

2. Wybierasz jego komentarze (id_news to pole, w którym przechowujesz informację, do którego newsa odnosi się komentarz):
  1. SELECT *
  2. FROM comments WHERE id_news = 10;
Guest
ok dzieki...
Dex1987
ja tez sie wtrace i dodam cos od siebie, a dokladnie chodzi o zliczanie artykulow... jak masz link "czytaj artykul" to poprowadz go do pliki np zlicz.php w ktorym zostanie zwiekszona o 1 wartosc pola num a nastepnie zastosuj pod zapytaniem header do wlasnciwego pliku z artykulem. pozwoli to na pokazanie prawdziwej ilosci artykolow a nie bedzie zwiekszac wartosci przy odswierzaniu.

pozdrawiam dex.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.