Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pliki czy baza ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
JackLondon
Witam

Do niewielkiego serwisu WWW muszę dodać panel administracyjny, za pomocą którego mozna byłoby bezproblemu zarządzać jego treścią. Strona składa się z 8 podstron. Zawartość wszystich podstron jest zapisywana w plikach tekstowych poza jedną, która pobiera dane z bazy. Każda strona różni się układem tesktów itp. Tak ,że nie moge stworzyć jednego uniwersalnego formularza do wprowadzanie tresco. Dla każdej strony będdzie potrzebny oddzielny formularz i mam w związku z tym pytanie.
Czy może zrezygnować z przechowywania treści w plikach tekstowych na rzecz bazy danych. Moim zdaniem byłoby to o wiele łatwiejsze do napisanie.
Co o tym sądzicie?
ennics
zainwestuj w bazę danych, to nic nie kosztuje a unikniesz problemów w przyszłości.
Levabul
Baza, baza , i jeszcze raz baza. A jezeli serwis ma mieć dużo odwiedziń do jeszcze cache w txt
JackLondon
Dzięki

Kusi też mnie pewne uproszczenie smile.gif). Dla mnie wygląda ono trochę nieprofesjonalnie.
Jak już powiedziałem każda podstrona jest inna ale to też nie jest typowy portal gdzie są newsy, artykuły itp itd. Tylko zwykła witrynka na jednej stronie jest powiedzmy możemy wyróżnić pięć różnych "bloków tematycznych" a na innej dajmy na to 3. Wiem że za to co napiszę mogą się posypać na mnie gromy smile.gif). Kusi mnie aby dla każdej podstrony stworzyć osobną tabelę smile.gif i pewnie sobie ten pomysł daruje:)
ennics
nie musisz dla każdej podstrony tworzyć tabeli,
łatwiej będzie jeśli w tabeli dorzucisz pola np. 'blok', 'temat' i będziesz po nich
filtrował
JackLondon
Też o tym pomyślałem. Dzięki za pomoc smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.