Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Co szybsze MySQL czy php?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
lechup
Ostatnio zrobiłem sobie mały tester do liczby zapytań w moim skrypcie i wyszła mi kuriozalna ilość ok. 1100 / stronę.

Doszedłem do wniosku, że powinno być ok. 50 maksymalnie, ale na razie udało mi się zmniejszyć ilość zapytań do 100 na stronę - kosztem zapisywania zmiennych do $GLOBALS... (były wiele razy te same zapytania)

Najciekawsze jest to, że myślałem, że to znacznie przyspieszy działanie systemu, a tutaj zaskoczenie prawie 2 razy dłużej wykonuje kod? : | Jest to możliwe czy coś źle sprawdziłem ;/
mike
Odpowiednie zapytanie zawsze (w 99.99%) sa szybsze niż przetwarzanie wyników w php.

Ale jeśli Ty ich miałeś 1100 to takiemu systemowi tylko kasacja może pomóc.

php Pro? smile.gif
Przenoszę na php Pocz..
lechup
Heh no jasne tylko co pan powie o programowaniu dynamicznym? Jak np. 1000 razy to samo mam wybrać z tabeli to nie prościej/szybciej wrzucić do php i trzymać pod zmienną jakąś?

Wydaje mi się, że to powinno być zdecydowanie szybsze - szczegónie jak MySQL jest wolny... A co do kasacji to nie przesadzaj... wystarczy trochę ulepszyć system... Już mam poniżej 100 zapytań tongue.gif

Nic to potestuje sobie sam jak nikt nic nie mówi...
Ozzy
Nie jestem pewien, ale chyba przy zapisie do $GLOBALS php zapisuje tą wartość do pliku, więc nie jest to takie szybkie jak się wydaje.
nospor
Cytat
wyszła mi kuriozalna ilość ok. 1100 / stronę
ohmy.gif reeety. dobrze ze to potem skrociles do 100. ale i tak liczba 100 zapytanna strone to lekka przesada. pomysl jeszcze o optymalizacji, bo to sie w glowie nie miesci.

Cytat
kosztem zapisywania zmiennych do $GLOBALS... (były wiele razy te same zapytania)

Najciekawsze jest to, że myślałem, że to znacznie przyspieszy działanie systemu, a tutaj zaskoczenie prawie 2 razy dłużej wykonuje kod? : | Jest to możliwe czy coś źle sprawdziłem ;/
Ogolnie to korzystanie z przetworzonych juz wynikow powinno byc szybsze. ale zwazywszy ze twoj pierwotny kod mial ponad 1000 zapytan, to nie dziwi mnie wcale akurat w twoim przypadku, ze po optymalizacji, zamiast wydajnosc wzrosnąc - zmalala. Dodatkowo moze dojsc taki czynnik, iz źle zmierzyles.

pozdro
mike
Cytat(lechup @ 2006-01-09 21:43:15)
Już mam poniżej 100 zapytań tongue.gif

Jak będziesz miał ok. 15 to powiem że Ci sie udało coś zoptymalizować.

Zainteresuj się jakims cache'owaniem wyników.
A poza tym co to za serwis że dane są aż tak dynamicznie zamieniane, żeby tyle zapytań wykonywać.

Już pomijam ż eproblem może leżeć po złym projekcie (nieoptymalnym) bazy danych. Oraz źle napisanych zapytaniach, które wykonują się bardzo długo.
lechup
Cytat
Już pomijam ż eproblem może leżeć po złym projekcie (nieoptymalnym) bazy danych. Oraz źle napisanych zapytaniach, które wykonują się bardzo długo.

Najlepsze jest to, że wcale nie było widać, że MySQL jest obciążony - sam o mało z krzesła nie spadłem jak sprawdziłem ile tych zapytań wykonuje... Jak mówiłem udało mi się poniżej 100 zejść, a co do cachowania wyników chodzi ci o to:
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/que...-in-select.html
?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.