Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: http://9verbs.com/
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
wojto
9v - spolecznosc ludzi zainteresowanych jezykiem

http://9verbs.com/

dane admina
login: testmod
haslo: testmod

projekt na ukonczeniu, pozostaly drobne poprawki w tlumaczeniu tekstu na angielski

autor grafiki: sound.dummy
autor oprogramowania: wojto

wszelkie uwagi i propozycje odnosnie grafiki oraz dzialania skryptow mile widziane
pzdr.
ikioloak
Skryptu testowac nie mam czasu, ale jesli idzie o grafike to jest jak dla mnie idealnie. totalny brak zastrzezen.
Jedne co mi sie nei podoba: na samej gorze: 9verbs.com | because good is not good enough... Wg mnie niepotrzebnie obniza strone.
mike
-- Grafika:
1. Bardzo ładna - zastrzeżeń brak poza
2. To co powidział ~ikioloak. Ten tekst na górze jest niepotrzebny.
3. Na dole strony jest "to top" laugh.gif Przekombinowane, daj "top"

-- Kod źródłowy:
1. <table><tr><td>Ale</td></tr><tr><td>szajs</td></tr><tr><td>exclamation.gif!</td></tr></table>
2. Nie ośmieszaj się i nie podpisuj tego jako XHTML.
strife
Projesjonalna robota, nie mam uwag co do grafiki, skryptu nie testowałem głebiej, ale też wydaje się być zrobiony bezbłędnie ( prócz source jak pisał kolega powyżej tongue.gif ). Bardzo dobra robota.

ps. http://9verbs.com/profiles/photos/3.jpg laugh.gif
Kas
Stronka bardzo ładna. Ale układ na tabelach i strona zgodna jedynie z XHTML 1.0 Transitional.
NuLL
A komu to przeszkadza questionmark.gif Moda na divy nie powoduje iz kazdy musi robic strone na divach.

Strona zgodna jest i wg mnie to w zupelnosci wystarcza.

Co do samej strony bardzo mi sie podoba, choc tak do konca nie mam pomyslu czemu ona ma sluzyc winksmiley.jpg

======EDIT

"Przez tabele strona wymaga wiecej kodu i wolniej się ładuje."

Nie przecze jednak roznica wielkosci jest marginalna.
Kas
Mnie to trochę przeszkadza. Przez tabele strona wymaga wiecej kodu i wolniej się ładuje.

Ja też się chętnie dowiem czemu ta strona ma służyć. smile.gif

----- EDIT -----

Ale jest.
wojto
Zapewne macie racje, ze strona wolniej sie laduje, ale wg mnie roznica moze wynosic 2-5 kilobajtow, co sie przeklada na znikomy zysk czasowy, poza tym, ja nie potrafie ciac grafiki, a dostalem pocieta do tabelek, wiec na takiej musialem pracowac.
Ale nie robmy juz z tego topicu rozwazan na temat wyzszosci divow nad tabelkami, tak jak to bylo z poprzednim moim projektem danym do oceny smile.gif

tak, mike_mech podpisze to jako XHTML

Strona ma na celu zgromadzenie ludzi zainteresowanym jezykiem angielski, zarowno tych poczatkujacych jak i tych zaawansowanych.
W serwisie beda publikowane przez uzytkownikow artykuly o roznym stopniu zaawansowania, w przyszlosci dojdzie dzial z testami, gdzie bedzi emozna sprawdzic swoja wiedze.
Dla zachecenia uytkownikow za wszystkie dodane teksty i komentarze dostaja oni punkty, wg ktorych powstaje pozniej ranking.
Serwis bedzie platny, czyli aby przeczytac tekst trzeba bedzie wykupic abonament, oczywiscie bedzie kilka artykulow darmowych. To tyle w skrocie. smile.gif

Moze jeszcze jakies uwagi? Zauwazone bledy w skrypcie? Co mozna zmienic, co dodac?
pawel_k
Cytat(NuLL @ 2006-01-17 16:49:37)
A komu to przeszkadza questionmark.gif Moda na divy nie powoduje iz kazdy musi robic strone na divach.

raczej nikomu to nie przeszkadza, ale jak ktos prosi o ocene strony to kazdy ma swoje kryteria, ja w takim wypadu glownie patrze na kod strony, a strona na tabelkach na pewno pochwaly z moich ust (czy w tym wypadku z mojej klawiatury:) ) nie dostanie, nawet jesli jest bardzo ladna, tak jak w ocenianej stronie...
vieri_pl
Pmysł na strone wydaje mi się bardzo fajny, do tego oprawa bardzo ładna,

będzie dobrze! smile.gif
mike
Tu nie chodzi o modę, tu chodzi o wykorzystywanie narzędzi do tego, do czego zostały zaprojektowane.

Tabele stworzono do prezentacji danych i układów o strukturze tabelarycznej, a divy do układania bloków.

Bo tak to równie dobrze można uznać za dobrze napisaną stronę, coś co jest oparte na elementach <pre> i odpowiednimi stylami. Czyż nie?
vieri_pl
Więc zrobienie strony na tabelach nie jest zatem nie w modzie questionmark.gif? Czyli jak zrobię stronę na tabelach ale wszystko bedzie dobrze poukładana itd. To nie będe czytał tekstów typu <table><td> = fujjjj questionmark.gif Zrobiłem stronę ostatnio na divach kportal.goin.pl no i niestety wygląda ona teraz gorzej onieważ niemoglem mojego wczesniejszego layoutu wpasować w divy sad.gif
bela
5KB * 1000 userów dziennie * 5 stron każdy, to jakieś 25000KB czyli 25 MB. W perspektywie roku to jakieś 9 GB. No ale jeśli Cię stać to ok
vieri_pl
Cytat
5KB * 1000 userów dziennie * 5 stron każdy, to jakieś 25000KB czyli 25 MB. W perspektywie roku to jakieś 9 GB. No ale jeśli Cię stać to ok

Heh, to ja podziękuje...
Kas
offtopic.gif

O wadach tabel było już wiele.

Cytat
Strona ma na celu zgromadzenie ludzi zainteresowanym jezykiem angielski, zarowno tych poczatkujacych jak i tych zaawansowanych.

To może warto zrobić też polską wersję językową?
wojto
Cytat
Tabele stworzono do prezentacji danych i układów o strukturze tabelarycznej, a divy do układania bloków.

Bo tak to równie dobrze można uznać za dobrze napisaną stronę, coś co jest oparte na elementach <pre> i odpowiednimi stylami. Czyż nie?
chyba wszyscy wiedza do czego sluza tabele, a do czego divy, ale porownanie tabel do pre nie jest najlepsze
Jezeli calosc bedzie oparte na pre ze stylami, to nie bedzie to najlepszym wyjsciem, ale to nie zaprzecza temu, ze moze to byc zgodne z xhtml'em, wiec wtedy tez mozna by ta strone podpisac jako "valid"

Cytat
5kb - tyle zajmuje sam kod html tabelek i obrazkow pozycjonujacych (zmierzylem), ciekawe ile by zajmowal, gdyby to przerobic na divy, pewnie powyzej 3kb, wiec zysk bylby ok 2kb na 70 kb

Cytat
To może warto zrobić też polską wersję językową?
byc moze to dobry pomysl, chociaz tresci artykulow pewnie i tak by nie byly przetlumaczone na polski, a moze autor sobie pomyslal, ze elementy menu i najwazniejsze teksty na stronie i tak sa elementarne, wiec nie ma sensu ich tlumaczyc, bo wszyscy je rozumieja winksmiley.jpg

zaznaczam, ze ja tez bym wolal gdyby kod byl pociety do DIV'ow, wszyscy, takze ja znam korzysci z ich stosowania, jednakze nie mam takich zdolnosci, by sam to zrobic (pociac grafike), a dostalem tabelkowy i na takim musialem pracowac.
Nie chodzi mi o bronienie tabelek, tylko o to, ze strony na nich budowane sa takze poprawnymi stronami xhtml, a nie jak niektorzy twierdza, ze nie.

Moze wrocimy jednak do tematu i uslysze jakies oceny, chociaz watpie smile.gif
sound.dummy
Cytat(mike_mech @ 2006-01-17 17:30:56)
Tu nie chodzi o modę, tu chodzi o wykorzystywanie narzędzi do tego, do czego zostały zaprojektowane.

to raczej cecha osobnikow o slabej inteligencji.. prawdziwa sztuka to tworcze wykorzystanie narzedzi.. kamienie nie zostaly stworzone po to zeby nimi polowac ani zeby nimi rozpalac ogien a jednak pierwsi ludzie dzieki takiemu niekonwencjonalnemu zastosowaniu kamieni wyszli z jaskini [ktora btw nie sluzyla temu zeby pierwsi ludzie w niej mieszkali]

historia czlowieka i postepu to stosowanie rzeczy niezgodnie z ich przeznaczeniem..

co do 9gb - 9gb/rok - was nie stac? no to przykre smile.gif .. zreszta podobny efekt da sie uzyskac usuwajac jedna drobna grafike.. ale po co? btw wiecie ile na tym forum mozna zaoszczedzic usuwajac mozliwosc wyswietlania avatarow?

dzieki za pozytywne opinie nt grafiki
a tematyka sie wyjasni po wypelnieniu strony tekstami smile.gif
pawel_k
Cytat(sound.dummy @ 2006-01-17 20:52:46)
to raczej cecha osobnikow o slabej inteligencji..

....

historia czlowieka i postepu to stosowanie rzeczy niezgodnie z ich przeznaczeniem..

moim zdaniem źle mowisz...
nóż tez nie zostal zostal stworzony do mordowania, a to wykorzystanie, mimo ze niezgodnie z jego przeznaczeniem raczje nie przyczynia ie do rozwoju ludzkosci..

podajesz dosc skrajny przypadek z czasow kiedy technika nie byla wogole rozwinieta, tak samo jak pare ladnych lat temu przegladarki nie interpretowaly poprawnie pozycjonowania elementow na stronie (ciagle nIEktore maja z tym problem) i jedynym ratunkiem byly tabelki, jednak te czasy juz minely i jedyne co trzyma przy zyciu uklady na tabelkach to nie inteligencja ich tworcow ale raczej lenistwo i niechec do uczenia sie nowego...

btw
http://www.csszengarden.com/
sound.dummy
to ze kod jest daleki od idealu to ja wiem bez linkow smile.gif ale taki musi juz byc

btw zmienilem konta testowe:

testadmin/testadmin
testmod/testmod
testuser/testuser
Kas
Skoro to Ty szykowałeś design to nie możesz go ponownie pociąć? Wtedy można by pozbyć sie tabel.
sound.dummy
a po co sie pozbywac tabel? mi nie przeszkadzaja, grupie docelowej tez nie.. najwyzej nikt z php.pl sie nie zarejestruje smile.gif

moze przelozycie to forum na divy skoro wam sie nudzi?
nie dajmy sie zwariowac.. smile.gif
Kas
Cytat
a po co sie pozbywac tabel? mi nie przeszkadzaja, grupie docelowej tez nie..

Żeby było mniej kodu i był o bardziej czytelny.

Cytat
najwyzej nikt z php.pl sie nie zarejestruje smile.gif

Może jednak. smile.gif
kowal1122
grafika 10/10
skrypt przejrzalem tylko ogonie ale nie widzialem żadnych błędów!
Kas
Ja chcę podsumować moje wcześniejsze wypowiedzi.

Wygląd: 9/10
Skrypt: 10/10
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.