Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [strona] www.informatyk.rox.pl
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
Makaron44
Witam... Chciałbym abyście rzucili okiem na stronę www.informatyk.rox.pl. Jest to moja, że tak powiem strona domowa i chciałbym spytać niejako fachowców, czy z obiektywnego punktu widzenia się do czegoś nadaje. Jeśli możecie wyraźcie także swoje zdanie na temat, mojego najnowszego skryptu - generatora ankiet. Można tam darmowo utworzyć sobie sondę, wkleić kawałek kodu na stronę i sonda będzie działać. Zresztą przykład takowej jest na mojej stronie. Czekam na opinie i rady. Pozdrawiam.
mike
To się nadaje do kosza.

Czy kolega informatyk słyszał kiedyś o Firefoxie?
Bo chyba nie słyszał, a jak slyszał to na pewno nie widział jak ta "strona" w nim wygląda.

Następnym razem daj coś do oceny co można obejrzeć w każdej przeglądarce.
A nie tylko w badzIEwiu.
nospor
miernie to wygląda. Wszystko jakies takie rozmyte. Funkcjonalnośc do bani.

np.:
formularz zgloszeniowy :
- pola se lataja po calym oknie, zero jakiegos porządku
- niby trzeba wypelnic tylko pola z *, a ona stoi tylko przyjednym polu, wypelniam to jedno pole i mi krzyczy ze nie wszystko wypelnilem
- radio powinno sie zaznaczac gdy najade na tekst a nie tylko gdy na radio
- zero walidacji maila

generator sond:
- hmmmm
- po wyslaniu pytania wyskakuje mi ze nei podalem nicka. oco biega?
- po dodanio jednej odpowiedzi wyskakuje ze succesfuuly conected. a po co mi to? pomine juz fakt ze mozna tylko jedna odpowiedz podac.
- powinno byc to na jednej stronie wszystko: pytanie i odpowiedzi
ogolnie miernei ci wypadl ten generator, zeby nie powiedziec ze źle.

rzadko sie wypowiadam w ocenach, ale na to dzielo musialo sie wypowiedziec
Marusz
Nie tniesz stringow:
http://www.haracz.e9.pl/bc/informatyk/anki...uj.php?numer=12

Puszczasz wszystko jak leci:
http://www.haracz.e9.pl/bc/informatyk/anki...uj.php?numer=13

Tutaj niespodzianka:
Cytat
Warning: fopen(id.txt): failed to open stream: Permission denied in /srv/www/htdocs/web87/html/bc/informatyk/komentarz.php on line 8

Warning: fwrite(): supplied argument is not a valid stream resource in /srv/www/htdocs/web87/html/bc/informatyk/komentarz.php on line 9

I na koniec moj komentarz:
http://www.haracz.e9.pl/bc/informatyk/komentarze.php?id=2
(swoja droga, nie liczy ich na stronie, wstawia porabane daty, etc...)
Zajec
ohmy.gif Nie.

- brak doctype
- rzeczy typu topmargin
- ładowanie stylsheet w body
- szablon oparty o tabelkę (kwiatki typu <table><tr><td><marquee></marquee></td></tr></table) (exclamation.gif!)
- korzystanie z przestarzałych naczników (font, map, center)
- niepoprawne wykorzystanie znaczników (puste <font>, odstępy poprzez <br><br><br>
- w połowie kodu strony wszystko zaczyna się od zera (html, head, body) (exclamation.gif!)

- brak polskich literek, choćby w menu "Stworz Ankiete!"
- jakieś dziwne kbramowania w Konquerorze, ale to normalka przy takim kodzie

http://validator.w3.org/check?uri=http%3A%...2Finformatyk%2F
ActivePlayer
Cytat
Chciałbyś mieć własną stronę WWW? Twoja firma potrzebuje wizytówki w Internecie? Dobrze trafiłeś! My możemy spełnić twe oczekiwania. Korzystając z technologii HTML i php możemy wykonać interaktywną witrynę WWW za małe pieniądze.

Czlowieku!!! przepraszam za uniesienie... chcesz zarabiac na czyms o czym masz znikome pojęcie? psujesz rynek.
vieri_pl
Nie chcę sie wymądzrzać ale jak jakiś klient wejdzie na Twoją stronę używając przeglądarkę FireFox to się przestraszy ! Powinieneś zająć się z powrotem podstawami htmla żeby poprawić te błędy...

Ano: Info o tworzeniu stron jest chyba nie na miejscu, bo jeśli dopiero zacząłeś stworzyć w php to ile Tobie zajmię stworzenie dużego serwisu questionmark.gif?
Pigula
Cytat
Stworzenie całej strony internetowej - 300-500 zł*

potrzebuje stworzyc serwis wielkosci np. onetu zrobisz to za 500zl?
przez takie informacje ja musze pozniej tlumaczyc potencjalnemu klientowi ze za taka kwote to sie nie da zrobic tego co on chce a przewaznie chce duzo, jak najlepiej i jak najtaniej.

-----
pozatym pod Opera strona sie rozpada
.:dR@kE:.
Tworzysz strony dla innych??
Ile dopłacasz??

p.s. Na pierwszy strzał dostałem od razu błąd js:
Kod
The Informatyk: Tworzenie stron WWW
http://www.haracz.e9.pl/bc/informatyk/index.php
Event thread: mouseout
Error:
name: TypeError
message: Statement on line 1: Type mismatch (usually a non-object value used where an object is required)
Backtrace:
  Line 1 of  script
    this.start();
  At unknown location
    [stateme

Sorry za szczerość, ale dla mnie porażka.
Lisek54
szablon może być... jak na strone domową. Grafiką się nie popisałeś. Szybki serwer, a ta ankieta na samym dole jest "Bez sensu".
revyag
Minusy:
- czcionka!!! - times new roman jako podstawowa dla strony wygląda fatalnie
- kolorystyka layoutu - lubie szary ale umiejętność dobranie odpowiednich odcieni to inna bajka
- linki w beznadziejnym domyślnym niebieskim kolorze,
- jakaś ankieta na dole strony, wygląda to jak doczepione, na początku myślałem że to reklama jakaś
- "Cena będzie się wachać " - błąd ortograficzny
- cennik nie przemyślany, zrobiony jakby na siłę, zobacz jak inni mają to skonstruowane
Kodu strony nie oceniam, bo zrobili to już inni.

Plusy
- kolorystyka ankiety na dole strony ?

---

Ocena 1/10 - za kolorystyke ankiety snitch.gif

Trudno mi uwierzyć że interesujesz się tworzeniem stron od 3 lat. To by oznaczało że stanąłeś w miejscu na samym początku i w ogóle nie zauważyłeś że to co robisz jest do kitu(bez obrazy).
Potencjalny klient odwiedzi Twoją stronę tylko raz. I są bardzo małe szanse że złoży zamówienie.
kowal1122
w iE nawet fajnie 3/10
w mozilli 0/10 (ochyda)
Makaron44
Hehe ale pojechaliście po mnie ... Treści na WWW są zupełnie z innej bajki (są one z czasów, kiedy właśnie dopiero zaczynałem). Miałem dość długą przerwę ... Fakt faktem błędów było bardzo dużo, część udało mi się usunąć, dzięki waszym uwagom (np. komentarze już działają jak trzeba). Zostało ich jeszcze od groma. Jednak niektórych wypowiedzi nie rozumiem. Jakieś błędy js?! o_O Nigdzie tam tego języka skryptowego nawet nie używam. Times New Roman?! Cała strona w arialu ... Faktycznie muszę się zaznajomić z firefoxem, bo chyba inaczej interpretuje cssy. Temat można śmiało zamknąć ... Zobaczyłem jakie mam luki, dzięki za szczerość winksmiley.jpg

Edit: Aha już wiem skąd ten times... Firefox wcale nie wykrywał mi pliku css, teraz już poprawione.
My4tic
Pomijając to wszytko co jest wyżej napisane chciałem zwrócić uwagę na jeszcze jedną sprawę.

Dlaczego używasz (prawie) wszędzie liczby mnogiej? Np.:

Cytat
Nasze projekty (...)
skorzstania z naszych usług (...)

Jak dla mnie wciskanie userom wizerunku 'firmy w wielkim drapaczu chmur, z dziesiątkami pracowników i prezesem w skurzanym fotelu na najwyższym piętrze..." jest troche żenujące i irytujące. Próbujesz zrobić z ludzi idiotów a raczej mało rozgarnięci ludzie nie szukają webmasterów... Informacja, że jesteście studentami tkwi na jakieś podstronie, niewidoczna, a reszta sprawia wrażenie osobistego portfolia.

Poza tym:

Cytat
Możesz także po prostu zatelefonować na numer podany w dziale kontakt. W obu przypadkach przyjedzie do ciebie nasz przedstawiciel w celu omówienia szczegółów.

Jesteś pewien, że przyjechalbyś z ofertą do mnie do Wrocławia? ...albo szybki kurs do Poznania? Po co obiecujesz coś czego na pewno nie spełnisz?

...jak już piszesz 'ciebie' to raczej z wielkiej litery.

Cytat
Jesteśmy otwarci na wszelkie propozycje. Jesteśmy studentami informatyki i gwarantujemy usługi na poziomie nie gorszym niż "profesjonalne" firmy za nieporównywalnie niższą cenę.

Nie gorszym? Czyli porównywalnym lub lepszym? Naprawdę uważasz, że można powiedzieć, że ta strona jest dobrze i profesjonalnie zrobiona?

I jeszcze jedno... dlaczego profesjonalne napisałeś w cudzysłowiu? To sugeruje, że firmy które za strone biorą kilka tysięcy złotych i zrobią ją naprawdę dobrze, według wszystkich standardów są nic nie warte natomiast Ty zrobisz to o wiele lepiej... co na pewno nie jest prawdą.

Konkurencję i klientów trzeba szanować a takie wciskanie kitu świadczy o braku szacunku i arogancji.
pawel_k
Cytat(Makaron44 @ 2006-01-16 17:20:38)
Faktycznie muszę się zaznajomić z firefoxem, bo chyba inaczej interpretuje cssy.

inaczej? raczej ze poprawnie smile.gif
Sabudda
Heh, czasem przeglądam sobie projekty ludzi z liceum, które naprawdę zwalają na kolana i myślę sobie "może powinienem zająć się czymś innym...", ale z drugiej widząc takie strony jak ta tutaj, chodze usmiechniety caly dzien winksmiley.jpg

Moja ocena 0/10

Cytat
Tworzeniem stron WWW interesuję się od około 3 lat.

Niezłe doświadczenie zebrałeś przez te 3 lata tongue.gif Szczególnie zakładając, że strona domowa powinna być szczególna, dopracowana, pokazowa. Jeśli już udajesz dużą korporacje to zrób, żeby to tak wyglądało jak porządna firma, jeżeli nie potrafisz to nie udawaj kogoś kim nie możesz być.

No ale starczy tego, każdy jakoś zaczynał, gorzej czy lepiej, życze sukcesów. Nie poddawaj się i ucz się to robić na (jamimś..) poziomie a dopiero potem myśl o zarabianiu na tym.

... potem przychodzą klienci i mówią, że taką sama stronkę może im zrobić jakiś student za 1/10 ceny którą ja podałem... i jak jemu to wtedy wytłumaczyć tongue.gif
Speedy
Cytat
* - Cena będzie się wachać w zależności od poziomu rozbudowania strony (np. dwie wersje językowe). Wszystkie szczegóły będą omawiane przy spotkaniu z klientem.

http://www.google.pl/search?hl=pl&q=wacha%...uj+w+Google&lr=

Nie będę krytykował tej strony, gdyż przedmówcy już zrobili to dość dobitnie i sam podzielam ich zdanie. Po prostu poczytaj trochę, poćwicz i za jakiś czas zrób porządną stronę.
Vertical
Cytat(Formularz Zgłoszeniowy)
Nie wypełniłeś odpowiednich pól formularza exclamation.gif!

...nie strzelać! Jeszcze nic nie wypełniłem
Ogółem stronka nie powala na kolana (co ma robić ten C++ w banerze?); pierwsze co mi się rzuciło w oczy to ten przewijany tekst po lewej (który się czasami nawet nie pokazuje o_O). Druga sprawa to nazwa. Nie sądzę, żeby The Informatyk było chwytliwe.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.