Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Skrypt php] Program TV
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
tiraeth
http://tiraeth.kom.pl/tv/

Program telewizyjny, pobiera dane w WP.pl, parsuje i wyświetla. Aktualnie możliwe jest wyświetlenie w formie XML, dodałem też cachowanie danych XML, niedługo dodam też cachowanie HTML.

Opiera się na tej funkcji co podałem na forum (http://forum.php.pl/index.php?showtopic=38531), tylko bardziej zmodyfikowanej do potrzeb skryptu online smile.gif

Dzięki XMLowi można wyświetlać sobie program TV w czytniku RSS, przekazując GET'em sam identyfikator programu oraz wartość logiczną zmiennej rss ustawioną na true, a skrypt sam sprawdzi czy istnieje zcachowany plik xml z danymi z tego programu na dany dzień i odpowiednio wyświetli smile.gif

Sam mechanizm cache'owania odbywa się na sprawdzeniu czy odpowiedni plik istnieje, jeżeli tak, to nie pobiera danych z wp.pl tylko wyświetla cache smile.gif Dzisiaj dodam czas generowania programu smile.gif
vieri_pl
Jak dla mniebomba ! Wypas skrypt dla kogoś kto ma stronkę o filmach itp...
Szybkośc działania tez na prawdę zadowalająca, lecz o naciśnięciu by wylosowł stacje, trwa to troszkę długo ale i tak przyzwoicie szybko... Brawo ! biggrin.gif

lecz czy będzie on ogólno dostępny ?
tiraeth
Sama funkcja dostępna jest na forum, zwraca ona tablicę z programem - http://forum.php.pl/index.php?showtopic=38531 smile.gif Jeżeli ktoś chce w czytniku rss korzystać z mojego skryptu (online) to proszę bardzo smile.gif
crash
No ja podziękuję Ci tiraeth za funkcję (algorytm) przetwarzającą dane ze strony wp.pl. Trochę ją przerobiłem i wykorzystuję ją do przetwarzania programów ze wszystkich kanałów pobieranych codzinnie w nocy na mój serwerek i z tego generuję sobie XML'a, którego używam do wyświetlania całego programu.
artur81
rewelacja!
Działa jak burza i do tego bardzo praktyczny!
Trzymaj tak dalej, dla mnie bomba!
tansky
A ja ze względów praktycznych postuluję link do rozwijania na całej nazwie, a nie na samym plusiku smile.gif Po dziewiątej godzinie przed kompem trudno mi wcelować smile.gif

Good work.
tiraeth
Niedługo zmienię styl wyświetlania więc będzie lepiej smile.gif
adam2adam1
Cytat
Obecnie o pierwsze miejsce w klasyfikacji generalnej Pucharu Świata rywalizują przede wszystkim Czech Jakub Janda i Fin Janne Ahonen. Do walki usiłują się włączyć również Szwajcar Andreas Kuettel, Niemiec Michael Uhrmann i Norweg Roar Ljoekelsoey, mistrz ...

Chyba po rozwinięciu powinien być cały opis a nie ucięta część smile.gif
Radarek
Skrypcik bardzo fajny smile.gif. Z dodatkowych opcji proponuje dodac mozliwosc sprawdzenia i porownania aktualnie trwajacych programow na wszystkich stacjach, zeby nie klikac po wszystkich.
tiraeth
W miarę możliwości będę dodawał różne elementy... Radarek, twój pomysł jest ciekawy ale do zrealizowania bardzo trudny, gdyż musiałbym pobierać tyle razy dane ile jest kanałów dostępnych w skrypcie, jedyną możliwością jest wrzucanie CAŁEGO programu do bazy danych... może kiedyś coś takiego napiszę smile.gif
kowal1122
skrypt naprawdę wypas wielki respect dla ciebie tiraeth exclamation.gif
crash
Lekki off-topic...
Dla zainteresowanych pod adresem imestamp<
tiraeth
~crash, pobierasz dane moją funkcją, czy sam napisałeś wyrażenie? poza tym czy ten program jest pobierany z WP.pl? Jeżeli tak to jakaś wzmianka by się przydała smile.gif
crash
No pewnie, że Twoją (http://forum.php.pl/index.php?showtopic=40...533;entry227014) w przeciwnym wypadku nie pisałbym tego tutaj. Co do notki o źródle to jest w XML'u, ale i w programie dodałem. Jeśli masz coś przeciwko temu, że umieściłem to tutaj to daj znać, bez problemu usunę/przeniosę.

Jeszcze raz: Świetna robota z tą funkcją, kod na stronie WP.pl jest tak generowany (poszatkowany), że pobranie konretnych danych graniczyło z cudem, a Tobie się to udało! smile.gif

Jedna mała uwaga co do Twojej aplikacji: Po wybraniu losowego programu linki do następnego/poprzedniego dnia zmieniają datę, ale i wybierają kolejny losowy program. Tak miało być?
tiraeth
Nie mam nic przeciwko temu smile.gif Poprostu chciałbym wiedzieć, że użyłeś tej funkcji tworząc "konkurencyjny" interfejs dla użytkownika smile.gif Ja aktualnie pracuję nad nowym szablonem dla GUI i kilkoma nowymi funkcjami smile.gif smile.gif
crash
E tam, nie konkuruję z niczym. Wyświetlanie tego używam tylko do własnych celów (nie chce mi się latać po mieszkaniu i szukać analogowego programu smile.gif), bardziej chodziło mi tu o udostępnienie źródła danych z programem (takiego XMLa można użyć przecież także poza php)... Może kiedyś to trochę rozbuduję.
tiraeth
Ponieważ otrzymałem kilka wiadomości z prośbą o udostępnienie kodu wyświetlania programu, dostępnego na moim serwerze, chcę oświadczyć, że nie udostępnię samego skryptu pokazującego program. Na forum dostępna jest (poprawiona) funkcja pobierająca program telewizyjny do tablicy (ang. array). Proszę nie pisać do mnie wiadomości z prośbą o udostępnienie źródła skryptu http://tiraeth.kom.pl/tv/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.