witam.
ostatnio trochę czytałem o Ajax`ie. tylko teraz się pojawia pytanie czego używać: AdvancedAJAX, SAJAX, czy coś innego.
tak przy okazji jak znacie jakieś ciekawe stronki o Ajax`ie to podajcie.
SHiP
31.01.2006, 22:52:15
AdvancedAJAX => z tego co czytałem.. to licencja nie pozwala na kożystanie ze skryptu w stronach komercyjnych czy coś takiego..
SAJAXA nie znam ;]
A używam własnego skryptu który wczytuje wedłg ustalonej kolejki skrypty js lub kod html
A ajaxa nauczyłem sie ze strony mozilli
http://developer.mozilla.org/pl/docs/AJAX:Na_początek
NuLL
31.01.2006, 22:55:17
Licencja AdvAjaxa sie zmienila
http://www.anakin.us/blog
na
http://developer.mozilla.org/pl/docs/AJAX:Na_początek byłem i przeglądałem. teraz tylko nasuwa mi się pytanie do tych którzy używają ajaxa: pisać tak jak na mozilli czy używać gotowej klasy jak sajax czy devajax?
aleksander
31.01.2006, 22:57:41
ja tam chce uzywac ajaxa do zastosowan komercyjnych wiec mam zamiar stworzyc sobie prosty obiekcik w JS do obslugi ajaxa i juz;]
SHiP
31.01.2006, 23:15:35
Moim zdaniem najkorzystniej byłoby podpatrzeć jakich technik używają w tych systemach i napisać coś wlasnego i prostrzego. Z moich doświadczen wynika ze 90% kodu w takich wypadkach jest zbędna a te 10 pozostałe i tak trzeba przerabiać do własnych potrzeb...
.dragonfly
31.01.2006, 23:33:21
Ze stron o AJAXie polecic moge:
- ajaxian.com
- AjaxDeveloper.org
- ajaxmatters.com
- ajaxpatterns.org
Lista serwisow o w/w tematyce jest znacznie wieksza, ale te ktore wymienilem wydaja sie najbardziej obszerne w tresc. Googlujac mozesz znalesc takze pojedyncze artykuly.
Chewolf
1.02.2006, 17:02:35
Cytat(ARJ @ 2006-01-31 22:55:45)
pisać tak jak na mozilli czy używać gotowej klasy jak sajax czy devajax?
Oczywiscie ze nie korzytac z gotowych "toolsow", wystarczy troche więcej chęci i poznasz dokładnie technologię, będziesz wiedział co do czego. A tak ... będziesz musiał przestudiować raz mniejsze raz większe instrukcje, a i tak coś nie będzie ci pasować. No i oczywiście jak wcześniej wspomniano często masa kodu jest zbędna.
@Chewolf: nie zgadam sie

jezeli nie zna js to w zyciu nie napisze az tak dobrej gotowej biblioteki (ktora jest rozwijana i debugowana przez setki userow)
.dragonfly
1.02.2006, 19:46:02
Chewolf: Jestes typowym przykladem trendu ktory ostatnio panuje wsrod programistow php tzn. wychodzisz z zalozenia iz zamiast korzystac ze dobrych, sprawdzonych rozwiazan wolisz napisac sobie wlasna biblioteke. Nie mowie ze takie podejscie zawsze jest zle ale na milosc boska ludzie opanujcie sie. Poznajcie slowo re-usable i nie piszcie tych wszystkich miernych imitacji dobrych opracowan. Nie zmuszajcie sie do pisania czegos o czym nie macie pojecia tylko po to zeby "miec wlasne".
hwao: true, true
aleksander
1.02.2006, 19:47:20
reusable <=> LGPL inaczej nie ma sensu przynajmniej w aplikacjach płatnych.
advAJAX jak widac jest juz jako LGPL wiec nie widze rpzeciwskazan zeby z niego kozystac
.dragonfly
1.02.2006, 20:02:29
aleksander: Nie bardzo rozumiem sensu twojego posta.
Cytat
reusable - not designed to be thrown away after use
Wiec dlaczego tylko LGPL i dlaczego w innym wypadku nie ma to sensu.
aleksander
1.02.2006, 20:32:42
poniewaz jeżeli przykładowo pisze aplikacje którą chce sprzedac a licencja na skrypt nie pozwala na uzywanie jej w komercyjnych projektach to nie moge jej uzyc.
.dragonfly
1.02.2006, 20:37:50
ke? A czy tylko LGPL pozwala na uzywanie kodu objetego licencja w komercyjnych zastosowaniach?
aleksander
1.02.2006, 21:18:01
pewnie nie ale ja tam sie na licencjach za dobrze nie znam;]
sztosz
1.02.2006, 21:20:47
aleksander
1.02.2006, 21:49:07
dzieki za rozjasnienie sprawy i przepraszam za zamieszanie. chodzilo mi o programy których licencje zabraniaja włączania ich do aplikacji komercyjnych.
TomASS
1.02.2006, 22:01:56
To w końcu można advAJAX`a włączyć do swojego programu czy nie ?
sztosz
1.02.2006, 22:08:40
Można, ale muszisz poinformować o tym i musisz napisać że advAJAX jest na LGPL i chyba musisz udostępnić binarki tego programu każdemu kto chce (ale to jest troszkę zamotane bo aplikacja nie bedzie miala binarek

) Aha i jak zmodyfikujesz samego advAJAX to musisz wydać tą bibliotekę na LGPL albo GPL.
spenalzo
3.03.2006, 23:26:48
Odświeżam troche stary temat, podajac link do strony opartej na AJAXie (przynajmniej tak wygląda) - jak na moje oko świetne
http://www.automix.pl/szukaj/sprawne.htmli nastepne podstrony.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.