@lavabul - tak wyniki sa srednie, uwzgledniajac dobrodziejstwa cache Smarty.
@hwao, moze i smarty ma wszystko co mi trzeba

ale mam dziwna przypadlosc

ze wole miec "swoj pot" na stronie . Faktycznie porównanie dotyczy tylko zmiennyh, ale w przeciwienstwie do smarty nie uzywam kompilacji do php a uzywam mapy tagow, dodajac w przyszlosci do tej mapy parametry czy jest to zmienna, czy funkcja, lub petla nie spowolni to bardzo calosci i miejmy nadzieje zwrost objetosci klasy nie spowolni logarytmicznie wydajnosci.
Pozatym mysle ze juz bedzie co ugryzc jesli Chameleon bedzie potrafil operowac na zmiennych zwyklych i tablicowych (juz potrafi) , bedzie cachowal zapetlnoe przetwarzania (tez potrafi) oraz zapisywam mapy tagow na dysku (tez potrafi), obsluzy petle i ify dowolnej glebokosci no i moze jakies proste filtry.
Tak naprawde owszem - czemu nie, moglbym skorzystac ze smarty / light - ale jestem dzikim pasjonatem
W obecnym stadium Chameleon posiada predkosc zblizona do Smarty-Light przy iteracjach z ponownym zaladowaniem szablonu oraz zaladowaniem zmiennych, ale biorac pod uwage cykliczne przetwarzanie jednego szablonu z zachowaniem mapy tagow w pamieci jest juz 2x szybsze.
Czyli generujac np. 40 newsow na stronie (40 petli na tym samym szablonie) zrobi to 2x szybciej niz Smarty-Light, lub prawie 3x szbciej w przeciwienstwie so zwyklego Smarty.
Za pare dni, po ostrych optymalizacjach i zaimplementowaniu podstawowych dzialn na TPL ponownie przedstawie ( jesli mozna

) efekty pracy .Osobiscie uwazam ze Smarty jest bardzo dobre, ale juz dawno zatracil podstawowe ideologie szablonow (w moim mniemaniu) . Tworzenie
szablonu powinno byc bardzo proste, tak aby uzytkownik koncowy korzystajac z jakiegos CMS'a badz skryptow nie potrafiacy za bardzo php mogl sam zrobic sobie szablonik - nie marwtiac sie przy tym ze trzeba jednak pamietac o regulach ktore narzuca smarty.